Újkazinci Baráti Kör: Már most nagy az érdeklődés a jubileumi találkozóra

Kálmánné Katalin írása

Remek hangulat, színvonalas produkciók, a szeretet, az összefogás jellemezte a Szikszón április elején megrendezett Szépkorúak színes világa Nyugdíjas „Ki mit tud?” gáláját, ahol telt ház előtt 152 szépkorú fellépő szórakoztatta a közönséget. Az Újkazinci Baráti Kör már tervezi az ötödik, jubileumi találkozóját.

Az Újkazinci Baráti Kör által szervezett, Szépkorúak színes világa nevet viselő nyugdíjas „Ki mit tud?” már négy alkalommal került megrendezésre Kazincbarcikán az Egressy Béni Művelődési Központban, és egy újévi gálára is sor került. Valamennyi esemény telt házas volt.

Április 6-án ismét sor került egy gálára Szikszón az Inkubátorházban. Az Újkazinci Baráti Kör és a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével közösen megrendezett program, Szikszó Város Önkormányzatának és a Szikszói Városi Szabadidő Központ és Könyvtár támogatásának köszönhetően minden igényt kielégítő helyszínen, élményekkel teli igazi örömünnep volt. Szavakkal nagyon nehéz kifejezni az esemény hangulatát. Ezeket meg kellett élni, hogy átérezzük azt a csodálatos összefogást, a nap minden élményét, amit nyújtott ez a sokszínű műsorral teli gála szervezőknek, közönségnek, előadóknak és támogatóknak egyaránt.

Bánné dr. Gál Boglárka elnök asszony, a megyei közgyűlés elnöke támogatásának köszönhetően a vendégeket illatozó kávé és terített asztal fogadta. A gála résztvevőit és közönségét Sváb Antal, Szikszó város polgármestere köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy a város otthont adhatott ennek a szépkorúak számára szervezett kulturális és közösségi rendezvénynek. A köszöntőt követően Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg a rendezvényt. Rövid beszédében elismeréssel szólt a szépkorúak aktivitásáról és lelkesedéséről.

A program igazi meglepetéssel indult,  ami meg is alapozta a hangulatot. A második fellépő, a Miskolcról érkezett Turi Jánosné felkérte maga mellé a színpadra a polgármestert a Maga rég nem lesz a világon című vidám dalhoz táncolni, aki eleget téve a felkérésnek, szívesen asszisztált. A közönség óriási tapssal fogadta, és viszonozta az előadást.

A szervezők az április 6-i programot az elmúlt évek  „Ki mit tud?” találkozóinak legsikeresebb műsorszámaiból állították össze. A közönség különböző kategóriákban 152 előadótól 30 produkciót nézhetett meg. A fellépők előadásában megtalálható volt egyéni és csoportos produkciók, ének, táncdal, operett, népdalcsokor, örökzöld slágerek, hangszeres előadások, vers, próza, tánc, paródiák, és voltak, akik színpadi jelentekkel készültek. Az előadók a megye több településéről érkeztek, Sajókazáról, Múcsonyból, Kurityánból, Csobádról, Berentéről, Tardonáról, Felsőtelekesről, Miskolcról, Kazincbarcikáról, de még Pomázról is. A legidősebb szereplő 86 éves volt, de a többség jóval 70 év fölötti, ami igazolta azt is, hogy a tehetség kortalan. Volt olyan produkció, ahol a nézőközönség is bekapcsolódhatott, aktív résztvevője lehetett az előadásnak. Az előadók is rendkívül élvezték egymás műsorát, egy-egy lábbizsergető dal hallatán a sorok között a közönséggel együtt táncra perdültek, de volt közös éneklés és spontán közös tánc is, viszont a vidámságon kívül meghatódás és az összetartozás jelképeként kézfogás is.

Akik járnak az Újkazinci Baráti Kör rendezvényeire, tudják, hogy ha szükség van rá, akkor társaikkal mindig előtérbe helyezik a jó szolgálatot, partnereikkel közösen többször nyújtottak segítő kezet a rászorulóknak, mint most is tették, ezen a gálán. Most is úgy érezték, hogy nagy szükség van a közös segítségre, összefogásra. Ezért a „Ki mit tud?” gála szervezői úgy határoztak, hogy nem csak műsorral, vidámsággal készülnek, hanem jó szívvel kicsit enyhíteni szeretnének az otthon nélkül maradt, az ukrajnai háború elől, miatt menekülők gondjain.

A biztonság az egyik legalapvetőbb emberi szükséglet, ami ezen embereknek sajnos most nem adatik meg. Kérésükre a szervezőkön felül minden fellépő, közreműködő hozott magával felnőtt-gyermek higiéniás, tisztálkodási, egészségügyi szereket, felszereléseket. A nagyon szép mennyiségű önkéntes adományokat dr. Görgényi László, az ILCO Klub elnöke adta át Szopkó Istvánnénak, a Szikszói Máltai Szeretet Szolgálat jelen lévő képviselőjének azzal a kéréssel, hogy a karitatív szervezet továbbítsa a rászorulóknak, akiknek most erre a legnagyobb szükségük van.

Az április 6-i gála az eddigi „Ki mit tud?” sorozatnak nem a végállomását jelentette, ugyan is a Baráti Kör már tervezi az ötödik, jubileumi találkozóját. Már most nagy az érdeklődés, ezért fontolgatják a kétfordulós lehetőséget, ezzel elkerülhető lenne az is, hogy limitálni kelljen a létszámot. A B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége is hasonló rendezvényekkel készül. Május 6-án Alsózsolcára várják a szépkorúakat a Nyugdíjas Dalosok versenyére, valamint a Nyugdíjas Dalkörök és Táncosok Megyei Találkozójára május 27-én, mely szintén Szikszón az Inkubátorházban kerül megrendezésre.

A szervezők köszönetet mondanak az aktív  közönségnek, a vendégeknek, szereplőknek, akik ezt a napot vidámsággal, gyönyörű dallamokkal, művészi előadással tették emlékezetessé. Az önzetlen  támogatóknak, akiknek segítségével létrejöhetett ez a minőségi kulturális és közösségi szórakoztató rendezvény:

  • Bánné dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés Elnöke
  • Sváb Antal, Szikszó város polgármestere
  • Szikszói Városi Szabadidő Központ és Könyvtár vezetője, Gál Péter és kollégái
  • Barcikai Históriás
  • Barcika Hangjai Egyesület
  • Kottner László
  • Tóth Árpádné Rakaczki Ilona
  • Numero 1 Üzletlánc
  • Litoplan Kft. Kazincbarcika
  • BRTV

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .