„Kézzel, ésszel és szívvel” – Novák László kovács-népi iparművész kiállítása a Táncsicsban

Kálmánné Katalin írása

„Aki kézzel dolgozik, az kézműves, aki kézzel és ésszel, az mester, aki kézzel, ésszel és szívvel, az művész.” (Aquinói Szent Tamás) – Ez az idézet volt a mottója a 2023. november 16-án megrendezésre került Novák László kovács-népi iparművész kiállításának, melynek Kazincbarcikán a Felsőbarcikai Táncsics Mihály Művelődési Ház adott otthont. A Felsőbarcikáért Alapítvány és az Újkazinci Baráti Kör közös szervezésében megrendezett eseményen a tibolddaróci iparművész különleges zsűrizett kovácsoltvas alkotásait és saját maga öntött gyertyáit tekinthették meg az érdeklődők.

A megnyitón Mozgi Henrietta a művész egyik kedvenc költője, József Attila: Tiszta szívvel című versével köszöntötte a vendégeket és rövid méltatással ajánlotta figyelmükbe az alkotót. Majd Pásztor László, Kazincbarcika város önkormányzatának képviselője és Nagy Sándor, Tibolddaróc polgármesterének rövid köszöntőjét követően kezdetét vette a minitárlat. A tárlaton a vendégeket az alkotó beszélgetőpartnere, Bodó József kísérte végig, és mutattak be különleges darabokat, leginkább a művész szívének legkedvesebb munkáit, amelyekhez egy-egy rövid történtet is tartozott.

A tárlatvezetést remek hangulatú kultúrműsor követett. A művészeteket kedvelő társaság legnagyobb örömére több vers és gyönyörű népdalok színesítették a délutánt. Közreműködtek az alkotói barátai, a tibolddaróci Ezüstfenyő Idősek Klubjának Népdalkórusa, a Mezőcsát Kultúr Szeretet Misszió tagjai, Szövördi Barna, Pénzes János, Molnár Zoltán és Subert Vilmos, valamint a tibolddaróci Népdalkör. Az alkotó, Novák László, azaz Retro Laci is több hangszeren bemutatkozott.

A kovács-népi iparművész, zenész, énekes gyermekkorában látott először kovácsmestert munka közben, és mindig csodálattal figyelte a lovak patkolását. Nyugdíjas koráig lakatosként dolgozott, ezt követően kezdte el megmunkálni a vasat, melyet művészi szintig fejlesztett. Ennek érdekében otthoni kis műhelyét alakította kovácsműhellyé. A vármegyében már több kiállításon is sikerrel szerepelt, valamint szívesen vesz részt szakmai megmérettetéseken. A vasműves zenész fiatal korában a környék lagzijaiban a 8 fül nevű zenekarával húzta a talpalávalót. Ma is zenél és énekel. Hat hangszeren játszik, és még most is bálok, lakodalmak, falunapok gyakori szereplője. Minden zenét kedvel, ebből a mai bemutatón több hangszeren és énekkel is adott ízelítőt. Saját kiadású CD-vel is megörvendeztette barátait, melyről így nyilatkozott: „Ha valamikor – de remélem, ez még jóval odébb van – magához szólít az Úr, nem fogok nyomtalanul eltűnni, CD formájában is marad néhány dolog, ami bizonyítja, hogy léteztem. Nem nagy példányszámban, csak témánként 150 db, és kimondottan csak baráti ajándékozásra. Azért csináltam, hogy akik hallgatják, akkor is szenvedjenek tőlem, amikor nem vagyok a közelükben.”

A program tangóharmonika-kísérettel, közös nótázással, tánccal zárult, valamint a rendezvény kedves színfoltja volt egy játék, melyben az alkotó a jelenlévők között kisorsolta egyik alkotását. A szerencsés egy zsűrizett gyertyatartóval lett gazdagabb. A délután dokumentumait Mozgi Henrietta készítette.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .