A halál nem a végső állomás – Szeretetkampány kerekasztalbeszélgetés-sorozat újabb állomása Kazincbarcikán volt

Kálmánné Katalin írása

Egy klinikai halált átélt, egy spirituális tanító és egy orvos beszélgettek a szeretet és a hit témaköréről, az ember és az elmúlás kapcsolatáról, az evilági, túlvilági életről, emberségről. Beszélgetős, interaktív előadás, amely mindenkit elgondolkodtat. Ez volt a témája annak az eseménynek, amelyet 2023. november 21-én Kazincbarcikán a Kocka Étterem és Rendezvényházban rendezett az Újkazinci Baráti Kör.

Bodó József riporter – aki hidat képezett a szeretet képviselői és a hallgatóság között – beszélgető partnerei Fazekas Bence, a Szeretet Fénye Alapítvány vezetője, Dobronay László színész-rendező, aki egy közel négyperces klinikai halál állapotából tért vissza. Valamint az éltető szeretetről egy belgyógyász orvos, dr. Sulyok János véleményét is meghallgathatták, aki ráadásul egyik a témával kapcsolatos saját versével is megörvendeztette a közönséget.

Már pontosan nem emlékszem, hogy jó pár évvel ezelőtt hogyan kerültem kapcsolatba a Szeretet Fénye Közösségével, de lényeg, hogy a legelső találkozás alkalmával Putnoki Tibor özvegyével, Piroskával egy nagyon mély és elgondolkodtató beszélgetésünk volt. Ezt követően megkértem, hogy jöjjenek el, és társaimmal is osszák meg gondolataikat, érzéseiket. Így indult. Azóta már többször találkoztunk, sőt a nagy rendezvényeinken, a Senior Sport Kavalkádon, a szépkorúak sportfesztiválján is két alkalommal részt vettek, kényeztették a szépkorú sportolókat az érintő masszázzsal. Ez a masszázs olyan érintő, simító mozdulatokból épül fel, amelyek a hát, kéz, talp izmait és izomcsoportjait finoman ellazítják. Igazi kényeztető. Találkoztunk a Regélő Fehér Táltos Dobcsapatuk néhány tagjával is. A Szeretet Fénye Közösségének és a dobcsapatnak alapítója és vezetője volt, a Teremtőhöz való hazatéréséig, Putnoki Tibor, akinek életét egy 9 percig tartó klinikai halálélmény változtatta meg 1994-ben, ez a tapasztalat fordította őt a szeretet, az emberek, az emberi élet misztériuma felé.

Fazekas Bence, a Szeretet Fénye Közösségének vezetőjével és kollégáival legutóbb 2022 tavaszán találkoztunk, amikor is egy rendkívül interaktív személyiségfejlesztő tréning részesei voltunk, amelynek lényege a szeretet eszméjének átadása, az ember önmagára találásának támogatása. Lehet és érdemes szeretetben, boldogan élni. Az elidegenedett, elmagányosodott hétköznapjainkban is van esély az érdek nélküli egymás felé fordulásra. Összefogással, egységben létezni, cselekedni mindig könnyebb és egyúttal felemelőbb is. Embernek lenni, s hasznosnak, minden körülmények között.

Van-e élet a halál után? A délután folyamán ez a nagy kérdés került terítékre. A kérdés évezredek óta foglalkoztatja az embereket, tudományosan bizonyított válasz úgy tudom, nincs. Vannak azonban néhányan, akik azt mondják, hogy látták azt a bizonyos fényt. Többen írtak élményeikről, ahogyan Sulyok főorvos is utalt dr. Eben Alexander idegsebész A mennyország létezik című könyvére.

Dobronay László rendező, klinikai halál élményt átélt operatőr története végtelenül megérintő és elgondolkodtató. 1993 nyarán munkába menet új sportautójával egy szerencsétlenül járt előzés alkalmával fának ütközött. A kocsija totálkáros lett, ő pedig több percre a klinikai halál állapotába került. Még a helyszínen újraélesztették, és műtétek során esett át, mire felépült. A klinikai halál állapotában találkozott elhunyt hozzátartozóival, és lepergett előtte a velük közös élete. Korán elhunyt édesapjával is találkozott, aki „Nagyon korán jöttél, még nem kellett volna jönnöd” szavak kíséretével visszaküldte az életbe. Mindaz, amit átélt, teljesen megváltoztatta az életét, az élethez való hozzáállását és máig meghatározza a mindennapjait. Azóta annak a szeretetnek a jegyében igyekszik élni, amit odaát megtapasztalt. Vallja, a szeretet nagyon sérülékeny, de ennek ellenére az ember mindent a szeretetre építsen fel. Szeretettel tudjunk fordulni mások és magunk felé. Ne ártsunk senkinek, bocsássunk meg mindenkinek, segítsünk mindenkinek. Cselekedjünk úgy, ahogyan mi szeretnénk, hogy bánjanak velünk. Legfontosabb dolog az életben, hogy szeretetben éljünk egymással.

A közönség mélyen megérintődött a hallottaktól, gyorsan elszaladt az idő, és sajnos nagyon sok kérdés nyitott maradt. Személy szerint kíváncsi lettem volna a fényen áthaladó útra, a visszaútra, vagy a szerettei, barátai, ellenségeivel való találkozásra, hogyan fogadták, szeretettel, befogadóan, vagy elutasítóak voltak, egyedül az édesapja volt, aki úgy gondolta, hogy neki még dolga van a földi létben, és még sorolhatnám. Amiről meggyőződtem, sugárzik belőlük a szeretet, mosolyognak, kedvesek. A hallgatóság közül egyik hölgy görbebotja leesett. A vendég előadók közül hárman azonnal ugrottak érte, és mosolyogva, vállsimogatással, kedves szavakkal adták vissza a hölgy kezébe. Ez is éltető szeretet.

Egyébként a Szeretet Fénye Alapítványnak hozzánk legközelebb a királdi központjuk van. Elmondásuk szerint a kultúra és a hagyományőrzés színtere, alkalmas a feltöltődésre, kikapcsolódásra, a természet közelebbi megtapasztalására is, ahová szívesen várják a látogatókat is.

A programot Varga József (Joci Foto) dokumentálta.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .