Hogy mik voltak Kazincbarcikán! – Verekedés a tejboltban

Takács Zsolt írása

Verekedett a tejboltban K. Sándor kazincbarcikai szállítómunkás. Az ittas, garázdálkodó embert három hónapi szabadságvesztésre ítélték – adta hírül az Észak-Magyarország 1966. szeptember 3-i száma. Na de miért kell részegen verekedni egy tejboltban?

Ha kocsmába vagy focimeccsre megy az ember, azért benne van a levegőben egy könnyű testi sértés… Ám egy tejboltban? És vajon elhitte a sztorit a sértett felesége otthon (tegyük fel, hogy nem munkásszállón lakott), vagy inkább „rátett még egy lapáttal”?

K. Sándor kazincbarcikai szállítómunkás nem tejet szállított a boltba, tehát nem az üzletvezetővel vagy az eladókkal volt nézeteltérése, akik esetleg teljesen jogosan megjegyezhették volna: „egy pohár tej, tiszta fej”, és erre az önérzetes, ám kissé kapatos K. Sándor dühbe gurult… Hogy pontosan mi történt, az csak a másnapi Északból derült ki.

„K. Sándor 31 éves kazincbarcikai lakos erősen italos állapotban ment az egyik helyi tejboltba, ahol többen sorakoztak már az áruért. Közben az üzletbe érkezett egy építőipari munkás is, aki arra való tekintettel, hogy munkában van, a sorban állók hozzájárulását kérte soron kívüli kiszolgálásához. Ezt a vásárlók meg is engedték. K. tiltakozott ellene, majd rátámadt a munkásra, ütlegelte, rugdosta. A heves dulakodás közben több kanna felborult, s száz liter tej kifolyt.”

A tudósítás sajnos homályban hagyja a tejszínt helyszínt, ám a kifolyt tej mennyiségéből valószínűsíteni lehet, hogy „szaküzletről” van szó, azaz az akkor Lenin (ma: Egressy) úti Tejivóról. Az viszont egészen biztos, hogy a tejbolti garázdálkodó nem a Rákóczi tér másik sarkánál lévő vendéglátóipari egységben öntött fel a garatra, hiszen az akkor még Miénk alkoholmentes vendéglő néven üzemelt, csak 1968-tól lett Napfény bisztró, majd 1974-től Napfény vendéglő (lásd: Betekintés Kazincbarcika egykori vendéglátásába: a Napfény vendéglő).

Az egykori Lenin út-Rákóczi tér két sarka. Az út szélén, a Tejivónál tejeskannák sorakoznak

A miskolci járásbíróság K. Sándort garázdaságért három hónapi szabadságvesztésre ítélte. A bíróság súlyosbító körülménynek vette, hogy K. Sándor garázda magatartása miatt aznap többen nem kaphattak tejet…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .