Tardona Kulturális Fesztivál: helytörténeti akadályverseny Jókaitól a kisvasútig

Veresné Pál Lilla írása

Ki volt Csányi Benjámin, aki Jókait bujtatta Tardonán? Kiknek adott még menedéket a település a szabadságharc után? A 2018. szeptember 20-22. között megrendezésre kerülő, a Tardona Község Önkormányzata által szervezett „Tardona Kulturális Fesztivál” rendezvénysorozat erre is választ ad – és még sok minden más érdekesség tárul fel az érdeklődők előtt!

Jöjjön el és ismerkedjen meg a legújabb helytörténeti kutatás eredményeivel! Ismerje meg, ki is volt Csányi Benjámin, aki Jókai Mór házigazdája volt tardonai bujdosásának idején. Hallgassa meg, hogyan került Tardonára a Telepy család, miért bujdosott Tardonán Telepy Károly és Muraközy János szabadságharcos!

2018. szeptember 20-án, csütörtök délelőtt az óvodásokat, bölcsődéseket fogadjuk egy rendhagyó órára a Jókai Mór Emlékszoba és Tájházba – ide azokat a nagyszülőket, dédszülőket is várjuk, akik szívesen részt vesznek egy időutazáson a tájházban. Ezt követően a résztvevők a református templomban tesznek látogatást, majd a délelőtti foglalkozás egy kézműves programmal zárul a könyvtárban.

Szeptember 21-én, délután az általános iskolások számára szervezünk „helytörténeti akadályversenyt” a Tardona Sétaösvényen, emellett uzsonnával, kézműves programmal és ajándékkal kedveskedünk az iskolásoknak.

Szeptember 22. napján szeretettel várunk minden érdeklődőt a rendezvényünkre, ahol megismerkedhetnek a legújabb helytörténeti kutatás eredményeivel. A rendezvény napján a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület lovas felvonulása és huszár karusszel programja is megtekinthető lesz.

A rendezvény 10 órakor kezdődik a lovas felvonulással, amely a Sport- és Rendezvényközponttól indul. 11 órától Csányi Benjámin restaurált sírjának ünnepélyes átadására invitáljuk a résztvevőket a református temetőbe, ezt követően pedig a kultúrház ad otthont a Csányi Benjámin-film bemutatójának.

13 órától kulturális előadásokat tekinthetnek meg a Kultúrban:

♦ Dr. Fogarassi Zsuzsa (a kecskeméti Ráday Múzeum igazgatója): A „Jókai Tardonán” című kép festője,

♦Veresné Pál Lilla: Tardonai bujdosók (Jókai Mór, Muraközy János, Telepy Károly) és tardonai vendéglátók (Csányi Benjámin, Szentimrey Pál, Bodolay Sámuel).

♦ Kismarton Zsolt: Tardona szénbányászata és a kisvasút.

A Sport- és Rendezvényközpontban további programok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt: huszár fegyverzeti bemutató, csikósbemutató, lovaglás, ugrálóvár és a Bükki Nemzeti Park foglalkoztató standja színesítik a programot. A rendezvény idején megtekinthető a tájház megújult kiállítása is, valamit látogatható a Tardona Sétaösvény. A sportközpontban 10-16 óra között tölthető ki az „Ismered Tardonát?” műveltségi tesztfeladat, melynek legtöbb pontot elért megfejtői ajándékot kapnak. A teszt kitöltéséhez ajánlott ismerni a Barcikai Históriásban megjelent „Tardonai történetek” cikkeit!

A rendezvényen fellép a Tardonai Nyugdíjasok Baráti Köre népdalcsokrukkal, a fiatalok pedig tardonai karikázóval készülnek. A rendezvény zenés esttel zárul.

Bővebb információ: tardona.hu, közösségi oldal: „Tardona Községi Önkormányzat” és „Jókai Mór Emlékszoba és Tájház”.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .