Rendhagyó kiállítást rendezett az Újkazinci Baráti Kör

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

2016. május 10-én a Gór házaspár, Gór Gyula és felesége, Klárika néni gyűjteményeit és alkotásait tekinthettük meg Újkazinci Baráti Körben. Klárika néni művészien hímzett, egyedi darabokból álló gobelinképei, Gyula bácsi országosan is talán egyedülálló és ritkaságnak számító varrógépgyűjteménye váltott ki nagy érdeklődést és ejtette ámulatba a jelenlévőket.

Igazán nehéz dolga volt a rendezvény háziasszonyának, Szalainé Szatmári Katalinnak, hogy a gyűjtővel, Gór Gyula bácsival teljes körű tárlatot tartsanak. Ebben segítségükre volt Szűcs Mara, aki igyekezett minden darabot megörökíteni, valamint a technikát biztosító és kezelő Fancsik József és Gál Gábor.

„A házaspár szimpatikus, kedves emberek, sugárzik belőlük a végtelen szeretet, az egymás iránti törődés, odafigyelés, és akik a munkájuk és családjuk mellett értékes, szép tevékenységgel töltötték szabadidejüket. Klárika néni már fiatal korától imádta a hímzés minden formáját, a keresztszemest, a láncszemest, valamint nagyon szeretett horgolni, és a kötés is kedvenc elfoglaltsága volt. A lányát a gólyabálra egy kötött nadrágkosztümmel lepte meg, amit az évfolyamtársak is csodálták.

Hogyan is kezdődött a gobelinhímzés? Első munkáját egy kirándulásnak köszönhette, a szálak messze nyúlnak vissza, 1964-ben Rimaszombaton a rövidárubolt kirakatában megpillantott egy ‘Krasznahorka vára’ alapanyagot, ami nagyon megtetszett neki. Rögtön be is ment a boltba és érdeklődött, mert ezt a jellegű kézimunkát még nem ismerte. Megvette hozzá a fonalakat, otthon nagyon hamar meg is csinálta, majd sorozatban következtek a többi remekművek.

Gyula bácsi varrógépeit fizikailag képtelenek lennénk itt helyben bemutatni, ezért képeken keresztül ismerhetjük meg csodálatos gyűjteményét. A varrógépek gyűjtése véletlenszerűen kezdődött, ugyanis Klárika néninek szüksége volt egy varrógépre, és hirdetést adtak fel, hogy régi típusú varrógépet keresnek. Azonnal jött a telefon, hogy van eladó varrógép, megvették, majd sorra jöttek a telefonok, vettek még egyet, mert nagyon megtetszett nekik, és így lett egyre több és több, mára már 80 darabot számlál a gyűjtemény.

A legidősebb varrógép 120 éves, a legfiatalabb közel 90 éves, szinte új állapotban van, még a számláját is láthatjuk, miszerint 1927-ben vásárolták 380 pengőért, ami akkoriban nagyon jó egy havi kereset volt” ‒ mondta megnyitóbeszédében Tokai Edit, a Teljes Életért Egyesület elnöke.

Fotók: Gál Gábor

Valamennyi gobelinalkotás szemet gyönyörködtető, Gyula bácsi által restaurált rusztikus keretekbe van foglalva. Többségük mezei és vadvirág, illetve pipacs. Ezek Klári néni kedvencei, de ettől függetlenül szívesen hímez tájképeket is. Gyűjteménye jelenleg 50 darabból áll, mivel közel ennyit már elajándékozott. Egy alkotását kivetítőn is láttunk, melyet mérete miatt nem tudtak szállítani. Ezen felül láthattuk Klárika néni óriási tányérgyűjteményét, amelyek között megtalálhatók a több mint 100 éves, kézzel festett, védjegyes híres apátfalvi tányérok is. Olyan tányérsorozatot, amelyen a Miatyánk teljes egészében olvasható, egy-egy tányéron egy-egy mondata. Szülői hagyatékból korsók sorozatát, bögréket, az ún. findzsagyűjteményeket, az 1800-as évekből háztartási eszközöket, sőt olyan korsót is, amelyet drótostót rakott össze. A drótostótok törött cserépedények és lyukas edények javításával foglalkozó házalók voltak. Gyermekkoromból emlékszem rájuk, az utcát járták, és kiabálták: „drótozni-fótozni”. Nagymamámnál még foltoztak is lábast. Én mindig féltem tőlük…

A varrógépek között az „olcsóbb” apácarácsos gépektől kezdve az értékes, védjegyes gépek sorozatai voltak megtalálhatók. A teljesség igénye nélkül, van közöttük falábú, címeres, cégéres, ipari, kézi hajtású, süllyesztett, intarziás, szabóasztalos, polcos, fiókos. Megtalálható közöttük, német, francia, amerikai, van Losoncról, Prágából származó.

Fotók: Szűcs Mara

Valamennyi működik, Gyula bácsi folyamatosan karbantartja őket, kényesen vigyáz a tisztaságukra és állagukra.

A varrógépeken kívül láthattunk még szódásüveg-, vasaló- és rézmozsárgyűjteményt is.

Fotók: Szűcs Mara

A házaspár önmagukat meghazudtoló aktív életét él. Gyula bácsi a napokban tölti be a 80. életévét, már a 61. házassági évfordulójukat ünnepelték, és azt is elárulták, mi a hosszú, boldog házasélet titka.

gor16

Fotó: Szűcs Mara

Engem személyes ismeretség is köt a Gór családhoz: Gyula bácsiék lánya, Ildikó, dr. Gór Ildikó főorvos, városunk egyik fogorvosa osztálytársam, gyerekkori pajtásom és kisdobos őrsvezetőm volt. Nagyon sok időt töltöttünk együtt és a többi kertvárosi gyerekkel. Életemben először náluk ettem margarinos kenyeret. Nálunk csak zsíros vagy vajas kenyér volt, olyan vajjal, amit a nagyszüleim köpültek. Boldoggá tett büszke vagyok tehát, hogy részese lehettem ennek a kiállításnak, különösen, hogy ez volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság láthatta a gyűjteményeiket. Nagyon nagy tisztelőjük vagyok, örülök, hogy közösségünk tagjai.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .