„Nagy dolog? Tőlünk is függ” – Így is segíthetünk Zsombornak

Kálmánné Katalin írása

Különlegességnek számító esemény színhelye volt szeptember 25-én pénteken az alberttelepi Hunyadi János Művelődési Ház, amely mondhatni egyik kapcsolódó programja is volt az Újkazinci Baráti Kör Kávéházi délutánok programsorozatának.

A roma hagyományokat ápoló Barcika Hangjai Egyesület A zene összeköt címmel roma-magyar találkozót rendezett, ahol részt vettek a térség nyugdíjasklubjai közül Alberttelep, Kurityán, Sajókaza, Rudolftelep, Mucsony és Kazincbarcikáról az Újkazinci Baráti Kör.

A kulturális program hagyományteremtő céllal jött létre, hogy közelebb hozza egymással a két népcsoportot, közelebbről megismerjék egymás kultúráját, szokásait. A későbbiekben terveznek asszonytalálkozót, játék- és gasztronómiadélutánokat, baráti találkozókat. Ennek jelképeként kenyeret cseréltek. A Barcika Hangjai Egyesület elnöke, Horváthné Sánta Ildikó bemutatta a cigány kenyeret, a vakarót, és kóstolták meg a vendégek, másik részről a hagyományos kovászos fehér kenyeret törték meg.

A pénteki rendkívül színvonalas rendezvényen elsőként a cigány kultúra zenei ágával ismerkedhettek meg a résztvevők, olyan népszerű művészek tolmácsolásában, mint a miskolci Balogh Zoltán zenekara, akik több éve muzsikálnak televíziós és rádiós zenei csatornákon, és gyakori kísérői a budapesti és a főváros környéki nótaénekeseknek. Továbbá Kalas János, a 100 tagú cigányzenekar cimbalmosa és Váradi Béla cigánydalénekes. Magyar nótákkal Demjén Gyula magyarnóta-énekes, táncdalokkal Nyíri István és Kottner László szórakoztatta a közönséget.

A rendezvény felemelő pillanata volt, mikor megérkezett a Burinda család, a pici Zsomborral. Ugyan is a rendezvényen folytatódott az Újkazinci Baráti Kör keddi programján elkezdett adománygyűjtés Zsombor gyógyítási költségeire, aki rendkívül ritka genetikai betegségben szenved.

Az Újkazinci Baráti Kör Kávéházi délutánok programsorozatának utolsó rendezvényére 2020. szeptember 22-én került sor a Kocka étteremben. A záróprogramjának előadó művésze Szurasenkó Dániel blockflöte-virtuóz, a békenagykövet, a Miskolci Klezmer Band alapítója és Knoth Judit zongoraművész volt. A művész 2019. szeptember 15-én indította útjára a világ legnagyobb koncertsorozatát. Fiatal kora ellenére világot megjárt, sok élettapasztalattal rendelkező fiatalember, akitől a csodás énekeken és muzsikán kívül mélyreható, nagyon szép és bölcs gondolatokat hallottunk az emberi kapcsolatokról, az emberi szeretetről és elfogadásról. A rendkívüli élményt nyújtó rendezvényt a művészek támogatásával és önkéntes adományokkal Burinda Zsombor gyógyulására ajánlották.

Gál Gábor műsorvezető, aki részt vett a Zene összeköt nevet viselő programon is, az alábbi gondolatokkal indította a rendezvényt.

„Motoros idegsejtfehérje. Addig jó, amíg nem is tud róla az ember, mert van, rendesen működik és életben tartja azokat az idegsejteket, amik az izmokat vezérlik. Amikor valaki olyan géneket örököl, amelyek nem termeltetnek elegendőt, akkor az idegsejtek meghalnak és az izmok lebénulnak. Ez a gerinceredetű izomsorvadás, SMA. A tudomány, a géntechnológia nem túl rég jutott el arra a szintre, hogy biztonságos, hatékony, engedélyezett kezelést tud adni erre a betegségre. Van két rossz hírem. Az egyik, hogy időből kevés van, nem szabad vele várni. A másik, hogy a szülőknek nagyon-nagyon sokba kerül. Burinda Zsomborról beszéltem, kérlek, támogassátok gyógyulását.”

A 11 hónapos kis Zsombor egy rendkívül ritka genetikai betegségben, az SMA legsúlyosabb, 1-es típusában szenved. A kisfiú számára a lehető legteljesebb élet reményét a világ legdrágább kezelése (730 millió Ft), a Zolgensma génterápia adhatja meg, amelyet minél előbb meg kellene kapnia.

A rendezvény résztvevőin kívül adományt juttattak a Kocka étterem dolgozói, a Festés Gépekkel Kft., az Idővár Kulturális Nyugdíjas Klub, Horváthné Sánta Ildikó, Petik Lászlóné, egy plüssmaci kíséretében a Numero Üzletlánc tulajdonosa és kollégája, és hasonlóan játékkal is kedveskedtek az Újkazinci Baráti Kör résztvevő tagjai abban a reményben, hogy Zsombor hamarosan örömét lelheti benne. A rendezvény megható pillanattal zárult, miután Gál Gábor műsorvezető az alábbi szavakkal zárta be a programot:

„Elképzeltem, ahogy Zsombor 15-20 év múlva egy tavaszi délutánon, kedvesével, kézen fogva sétál. Nagy dolog? Tőlünk is függ. Elképzelem, hogy Zsombor – Dániel koncertje után – felállva tapsol. Nagy dolog? Tőlünk is függ. Hogy átérezzük, mennyire természetes dolog a mozgás, kérlek, álljatok fel, mozogjunk helyben járással és tapssal.”

Az apa jelenlétében mindenki meghatódva, könnyes szemmel, tapsolva lépegetett Zsombor gyógyulásáért. Az eredmény 116 500 Ft hozzájárulás Zsombor gyógykezeléséhez.

Hihetetlen véletlenséggel a Barcika Hangjai Egyesület pénteki rendezvényén is pontosan 116 500 forint önkéntes adomány gyűlt össze, mely a Szép Jövőért Zsombornak Alapítvány számlára kerül átutalásra.

A nyugdíjasklubok között továbbra is koordinálja, gyűjti az adományokat Szőllősi Erzsébet, és kérünk minden jó érzésű embert, hogy támogassa Zsombor gyógyulását!

A cél 730 000 000 Ft

https://smazsombor.webnode.hu

Így segíthetnek Zsombornak:

Szép jövőért Zsombornak Alapítvány; Számlaszám: 11734152-21916838 Eurószámláról: IBAN: HU97 1173 4152 2191 6838 0000 0000 SWIFT kód: OTPVHUHB

Fotók: Fodorné Kövesdi Ibolya

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .