„Múltból táplálkozva, jelenben változva, jövőt építeni!” – Mindenkit vár a Regélő Rétre a HazaÉrés Egyesület

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Az utóbbi időben egyre többet hallhatunk a HazaÉrés Egyesületről, az általuk szervezett kulturális táborokról és nem utolsósorban a mesés nevű Regélő Rétről. Jelenlegi kiállításuk még október 28-áig látogatható Tardonán. Az egyesület alapítóit a megnyitón kértem arra, mutassák be a HazaÉrést olvasóinknak.

Szeptember 23-án Tardonán járt az Újkazinci Baráti Kör, a HazaÉrés Egyesület által rendezett 3D Kulturális Tábor kiállítás megnyitóján, melynek a Tardonai Jókai Mór Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont. A kiállítást Balla György, Tardona polgármestere nyitotta meg, köszöntőt Sasvári György, az egyesület elnöke mondott.

Az Újkazinci Baráti Kör tagja, Bényei Lajosné Erzsók mandaláival és verseivel mutatkozott be. A kiállítók közül többen szerepeltek már a Baráti Kör vendégeiként, például P. Dányi Gabriella költő-festő, Fodor Péter fotóművész, költő, Deák László Sándor költő és Hidvári Imre író, költő, a Kazinci Klub alapító tagja, az Ő-szülő kikelet kiadvány főszerkesztője. A rendezvényen P. Dányi Gabriella és Bényeiné Erzsók versei is elhangzottak, saját előadásukban.

3d

3D Kulturális Tábor Kiállítás

Az utóbbi időben egyre többet hallottunk a HazaÉrés Egyesületről tagjaink, barátaink élménybeszámolóiból is, akik részt vettek az egyesület által szervezett kulturális táborban is, de engem leginkább a Regélő Rét tett kíváncsivá.

A kiállítás után Sasvári Györgyöt és lányát, Sasvári Juditot, az egyesület alapítóit, a rendezvények megálmodóit kérdeztem az alakulásról, céljaikról, és arról, mi is az a Regélő Rét.

„Politikamentes hagyományápoló közösség létrehozása volt a célunk, aminek mottója: ’Múltból táplálkozva, jelenben változva, jövőt építeni!’ Elindítója én voltam, de nagyon sok társam, támogatóm akadt. Elértük együtt azt a célt, hogy mellérendeltségben, kreatívan segítve egymást meg tudjunk felelni a kezdetekben megfogalmazott céloknak. Társakat nem sorolok, mert véletlenül kihagynék valakit. Rendezvényeink, amik a HazaÉrés honlapon megtekinthetőek, azt hiszem, beszédesek. Fontos még megjegyezni, nyitottak vagyunk, ha bárki támogatni szeretné kezdeményezésünket, persze arra is, hogy mi is partnerként részesei lehessünk hasonló szellemiségű kezdeményezéseknek. Van egy hely, ahol szívesen várunk bárkit: neve Regélő Rét” – mondta Sasvári György, az egyesület alapítója.

A Regélő Rét Kazincbarcika és Tardona között található, az Ibolyással szemben, a Barcika táblától a második buszmegálló. Valóban egy mesébe illő hely, sátorozási lehetőséggel.

„Álmodtunk egy olyan helyről, ahol találkozhatunk olyan emberekkel, akik hasonló értékeket képviselnek, akik szeretik a természetet, szeretik a zenét, tisztelik a hagyományokat, szeretik a magyar ízeket, ahol egymást segítik, biztatják, motiválják, ahol együtt lehetünk, egy remek közösségben. A Regélő Rét pedig egy fantázianév, az a telek, ahol a rendezvényeinket tartjuk. Egy látogatónk, Kiss S. Zsolt így jellemezte: A Regélő Rét egy teljesen más hely. Titka ott rejtőzik minden fában, kőben és a halkan csobogó patakjában. Ha valaki ide betér, úgy érezheti magát, mint aki hazaérkezett, és ha van egy kis ideje itt elidőzni, akkor már soha többé nem lesz idegen” – folytatta Sasvári Judit.

A Regélő Rét

Arra kérdésemre, hogy személy szerint mit lehet tudni az egyesület alapítóiról, kitérő választ kaptam. Helyette rövid bemutatót, ízelítőt a sokszínű, érdekes programsorozatokból:

„Első rendezvényünk a húsvét szokásait bemutató, jó hangulatú szabadtéri program volt, ahol a jeles nap hagyományai mellett (tojásfestés, tojáskeresés, kiszebábégetés, locsolkodás, versmondás) egyéb aktív népi játékkal kedveskedtünk a kilátogató kicsiknek és nagyoknak, akiket szabadtéren bográcsban elkészített étellel és egy kis itallal fogadtunk. A gyerekek a kecskékkel ismerkedtek, rajzolhattak, húsvéti ajándékokat készíthettek. Mindenki kipróbálhatta az íjászkodást, a gólyalábat, az ostorozást, egy rövid tárlat pedig bemutatta a húsvét történetét, a hagyományok eredetét. A fő attrakció a kisze égetése volt, amit mindenki megcsodált. Megrendezésre került első Szalonna (sütő) Szépségversenyünk is.

A nemzeti összetartozás napjára több száz kilométerről érkeztek hozzánk olyan néptáncosok, énekegyüttesek, akiket sokan szlovákoknak, románoknak, szerbeknek, stb. neveznek, holott ők érzik leginkább, milyen igazán magyarnak lenni. Libabőr, könnyek. Csodálatos volt, hogy egy rétecskén össze tudtunk jönni, együtt tudtunk lenni, mi, magyarok. Érkeztek Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról. Kolumbán Gábor lelkész egy igazán szívhez szóló istentiszteletet tartott. A gimnáziumi diákok műsora mindenkit elkápráztatott! A La Cosa Nostra pedig egy nagyon színvonalas és hangulatos akusztikus előadást tartott, melynek végén felcsendült a Székely Himnusz is, melyet a közönség együtt énekelt a zenekarral.”

erdeiantikvarium

3D kulturális tábor

ijasz

Íjásznap a Regélő Réten – magyar ízek, ételek főzőversenye

nemzetiosszetartozasnapja

Nemzeti összetartozás napja

Volt íjásznap a Regélő Réten, magyar ízek, ételek főzőversenye, majd ezt követte a 3D kulturális tábor, amely már a fentebb említett kiállítás előtt került megrendezésre. Erről így beszél a szervező:

„A rendezvény legfőbb célja: biztosítani a Kárpát-medencei alkotók számára a találkozási, bemutatkozási lehetőséget bármely művészeti ágban, melyre a kezdő, még csak szárnybontogató fiatalokat is nagy szeretettel fogadtunk. Vártunk mindenkit a kultúra minden szegmenséből (képzőművészet, zene, színjátszás, vers-próza, könnyűzene, népművészet, fotó-film-grafika, modern tánc, kézművesség), ezzel is segítve, hogy minél inkább közkinccsé válhassanak az arra érdemes alkotások és minden más, ami nem szerepel a listán, de része az egésznek. A szervezők vágya, hogy az esemény alkotótáborrá váljon. A rendezvény akkor lesz, lehet sikeres, ha világunk működésére érzékenyebb, kifinomultabb érzékekkel rendelkezők meg tudják osztani látásmódjukat alkotásaikon, ismereteiken, tehetségükön keresztül, mintegy ablakot nyitva a világra.”

Néhány név a 3D Kulturális táborban részt vevők közül, akiknek a többségét különösebben nem is kell bemutatni, hisz ismerjük munkásságukat, kiállításokon már találkoztunk velük.

Hidvári Imre – író, költő
Fodor Péter – fotográfus, költő
Kassai László – fotográfus
Barta Gábor – fotográfus
Herczeg Lilla – festő
P. Dányi Gabriella – festő, író
Kiss Sándor Zsolt – költő
Deák Sándor László – költő
Bényeiné Erzsók – kézműves, mandalakészítő
Dobos Norbert – festő
Praktika Kézműves Klub

hazaeres01

Az alkotók tardonai kiállításán beszélgettem Bényeiné Erzsókkal és Fodor Péterrel, többek között a táborról is, melyről a következőket mondták:

Bényeiné: „Nagyszerű dolog, hogy a HazaÉrés Egyesület felkarolja az amatőr művészeket. Nagyon sok alkotónak megismerhettük a munkáját, nagyon kedves emberek jöttek össze, kézművesek, fotósok, festők, versírók. A táborban közösen festettünk egy nagy vásznon, és minden alkalommal vendégül látják a résztvevőket. Boldog vagyok, hogy ennek a közösségnek én is részese lehettem, és köszönöm, hogy ti is, az Újkazinci Baráti Kör támogat, részt vettetek a kiállításon, és osztoztok az örömömben.”

Fodor Péter: „Sasvári Gyurival, az egyesület szellemi atyjával, vezetőjével, pár évvel ezelőtt beszélgetésbe elegyedtem a kultúra mai tendenciáiról és a művészet szerepéről. Juditot – a lányát – is ismertem már akkoriban. Engem Judit keresett meg a Regélő Rétre tervezett rendezvény (és a tardonai kiállítási lehetőség) apropóján, és igent mondtam a felkérésre. A tábor remek hangulatú rendezvény volt, ahol nem csupán korábbi ismerősökkel találkoztam, hanem új ismeretségek is szövődtek. Nagyszerű embereket/alkotókat ismertem meg, akiktől minden bizonnyal lesz mit tanulnom az esetleges további találkozások során. Hogy el ne felejtsem, a tábor közönségére főző szakácsok remekül tették a dolgukat, na és Gyurival is majdnem sikerült folytatni az egykor megkezdett beszélgetést. Ez aztán még a tardonai megnyitón se jött össze, de egy későbbi alkalommal – mások bevonásával – mindenképp folytatni szeretnénk.”

A két éve alakult közösségnek nagyon komoly terveik vannak, és egyre több támogatóik, résztvevőik, akik szeretnék megismerni gyökereinket, felidézni hagyományainkat, átélni a természeti környezetünk csodáit.

Kívánom, még sokáig legyen hangos a Regélő Rét, és sok rege hangozzék a rét tartalmas programjairól, mottójuk szerint: „Múltból táplálkozva, jelenben változva, jövőt építeni!”

A 3D Kulturális Tábor Kiállítás október 28-áig megtekinthető a Jókai Mór Művelődési Otthon és Könyvtárban (Tardona, Kossuth Lajos u. 32.)!

Fotók: Kassai Photography, Szűcs Mara, illetve az egyesület honlapja

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .