Láss a mi szemünkkel! – Szűcs Mara, Miklós Lívia, Gál Gábor és Kaló Attila minitárlata az Újkazinci Programszigeten

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Az előző évben az Újkazinci Baráti Kör két tagjának munkáiból több kiállítás is megrendezése került Láss a mi szemünkkel címmel. Az idén ezt a sorozatot folytatjuk tovább, Láss a mi szemünkkel, avagy a szemünkkel nézz és képekben láss címmel, melynek érdekessége, hogy minden alkalommal négy fotós munkáit láthatjuk.

A július 14-én rendezett minikiállításon nagyon dinamikus képeket láttunk. A mozgás öröméről, szépségéről, gyönyöréről elkapott és megörökített pillanatokat mutatta be a négy fotós, Szűcs Mara, Miklós Lívia, Gál Gábor és Kaló Attila. A kiállítást a már tőlünk megszokott bemutatkozóval egyben tartottuk, az alkotókkal beszélgetett és bemutatta munkásságukat Szalai Györgyné, a rendezvény háziasszonya. A beszélgetésből az is kiderül, hogy az adott témát hogyan látja nő és férfi, milyen szemszögből nézi a fiatal és érettebb korosztály, a kezdő és gyakorló fotós. A kiállítás költőnket, Kinter Jenőt is megihlette, külön erre az alkalomra írt verssel köszöntötte a bemutatkozókat.

A minitárlatot Kucskárné Török Bettina, Miklós Lívia barátnője nyitotta meg. A megszokottakhoz képest elég sok kép került bemutatásra, a fotók kidolgozásában nagy segítségünkre volt támogatónk, a Fignár Reklám Grafika, erre igaz a mondás, hogy „nélkülük nem jött volna létre”!

This slideshow requires JavaScript.

A rendezvényen közreműködtek a La Cosa Nostra kreatív csoport, és a tőlük megszokott színvonalon hallhattunk nagyon szép dalokat Mikó Nikolett és Bandula Judit előadásában Kottner László zenei segítségével. Ezen felül támogatóink voltak a Barcikai Históriás és Dávid Imre. Nagyon nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen együttműködő partnereink vannak, és a gospelkórushoz hasonlóan, minden alkalomkor számíthatunk egymásra.

A fotósok nagyon érdekes szemszögből készítették képeiket. Ezek a képek híven tükrözik a különböző látásmódot, a dinamikustól az elgondolkodtató és csendes szemlélésre utaló képek nagyon érdekes világot tárnak elénk.

This slideshow requires JavaScript.

Szűcs Marát és Gál Gábor már nem kell bemutatni a közönségnek, hisz nekik Kazincbarcikán kívül már Rudolftelepen is volt közös kiállításuk.

Mara képei a szépséget, az állatok mozgását, az érdekes pillanatok megjelenítését, az emberi értéket, a vidámságot, optimizmust tükrözik, Gábor érdekes szemszögből fényképezi a világot. Képei reálisak, inkább tudományos szemszögből készülnek. Legtöbbször az apró dolgokra fókuszálva, kiemelve azokat, amik mellett nap mint nap elmegyünk. De a szép, rendezett és az oda nem illő dolgokra is felhívja a figyelmet.

Miklós Lívia és Kaló Attila a fiatalabb korosztályt képviselik.

Lívia világa inkább a mozgókép, de egy-egy érdekes pillanatnál leteszi a kamerát. Szűcs Marához hasonlóan nála is az emberi értékek, a vidámság, a mozgás örömei tükröződnek vissza. Kedvenc témája a portré, azon belül is a gyermekek, de nem áll tőle messze a táj fotózása sem. Élvezi a koncertfotózást, szerinte ez nagyon érdekes világ, itt mindig kiszámíthatatlan pillanatok vannak.

Kaló Attila azon szerencsések közé tartozik, akiknek a munkája a hobbija, a fotózás az élete részévé vált. Ez látszik, hisz az ő képeit már nevezhetjük művészi alkotásoknak is. Elmondása szerint fotókon saját hangulatát is igyekszik megjeleníteni. Leginkább tájképeket és az emberek tekintetét szereti fotózni. Az emberi tekinteteket keresi, elgondolkodtatóan nagyon sokat elárul egy pillantás, egy tekintet.

This slideshow requires JavaScript.

A bemutatkozó kiállítást meglepően sokan tekintették meg, majdnem telt házas volt, és még utólag is volt érdeklődés, ezért egyelőre nem került lebontásra, engedélyt kaptunk a közösségi ház kezelőjétől, így fennmaradhatott és még a jövő hét kedden is megtekinthető lesz. Kedden, azaz 21-én 16 órától az újkazinci terület önkormányzati képviselőit várjuk kötetlen beszélgetésre.

A fotókiállítás-sorozatot hamarosan folytatjuk egy nagyon érdekes témakörrel, a címe Speciális emberek, speciális helyzetekben.

A címet Gál Gábortól vettük. Ő szokta mindig mondani, hogy nincsenek fogyatékossággal élők, csak speciális emberek, akik néha speciális helyzetekbe kerülnek, amit egyedül nem tudnak megoldani. A kiállításra kerülő fotókkal ezt szeretnénk hangsúlyozni.

Már szervezés alatt áll a Korlátozott mindennapok címet kapott programunk, ami immár a negyedik lesz. Ebben a látássérült emberek mindennapi kihívásait szeretnénk megismerni. Reményeink szerint szemléltető eszközökkel látók is kipróbálhatjuk az akadályokat, szembesülhetünk nehézségekkel, és várhatóan vendégünk lesz a Csengettyűs zenekar.

A kiállítás helyszíne: Újkazinci Programsziget közösségi ház, Kazincbarcika, Csokonai út 5.

Fotók: Szűcs Mara

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .