Láss a mi szemünkkel: Fodorné Ibolya volt az Újkazinciak vendége az év utolsó fotókiállításán

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Folytatva az Újkazinci Baráti Kör kreatív tagjainak bemutatását, október 25-én Fodor Józsefné Ibolya amatőr fotós kiállítására került sor. Ezzel a tárlattal zárult az év „Láss a mi szemünkkel” címet viselő fotókiállítás-sorozata.

Képeiből negyven darabot tekinthettek meg az érdeklődők a minikiállítás keretei között. Az ő látásmódjával csodálhattuk meg városunk nevezetességeit, szobrait, épületeit, természeti szépségeit.

Szalainé Szatmári Katalin, rendezvényeink állandó háziasszonya minden alkalommal elmondja vendégeinknek, hogy kiállításainkat nem azért nevezzük mininek, mert kicsik, hanem mert tartós tárlatra nincs lehetőségünk. A kiállítás csak egy délutánra szól, ezért fektetünk nagyobb hangsúlyt a bemutatóra. Ilyenkor a kiállított tárgyakról tartott tárlat mellett Katalin és a nagyon aktív közönség beszélget az alkotóval munkáiról, életéről, terveiről, és mindenről, ami publikus. Többször előfordul, hogy gyakorlati bemutatóra is sor kerül, vendégünk bemutatja, hogyan készül egy-egy kézműves alkotás, sőt a közönség is kipróbálhatja az adott technikát. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt bizonyítják, hogy ez igen kedvelt a társaság körében.

Fodorné Ibolya körülbelül tíz éve kezdett el fotózni. Csodálatos szép környezetben, az ivánkai hegyre néző dombtetőn volt a telke, és néha nem tudta megállni, hogy egy-egy szép pillanatot meg ne örökítsen. Korábban is készített felvételeket, még a régi filmtekercses fényképezőgéppel, de igazából az utóbbi pár évben foglalkozik komolyabban a fotózással. Szereti a képeket visszanézni, újra felidézni a régi szép emlékeket. Eleinte Carena, majd Kodak gépe volt, mára már komolyabb felszerelései vannak. Fantáziája alapján különböző képeket és animált fotókat is szerkeszt.

Mindent szeret megörökíteni, mindenre nyitott, de talán a tájkép és az eseményfotózás áll közelebb hozzá. Képei a lakásában is megtalálhatók, kedvence az unokáiról készített képek, amelyeket sokszor megnéz, mivel távol élnek tőle.

Fotók: Gál Gábor

A családjáról feltett kérdésre anyai büszkeséggel válaszolt: „Jutka lányom doktor, a kaposvári egyetem tanszékének adjunktusa, és a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa. Férje szintén az egyetem professzora, és két csodálatos unokával, egy fiúval és egy kislánnyal büszkélkedhetem. Emese lányom pedig Miskolcon, összeszerelő operátorként dolgozik, neki még nincs családja.”

Tovább folytatva a beszélgetést elmondta, hogy „2012-ben sajnos a férjem hosszú betegség után elhunyt, 2015-ben 40 év szolgálat után nyugdíjba vonultam, így megnehezedett az életem, de nem megkeseredett. A nyugdíjba vonulásom után vettem és veszek részt, lettem tagja az Újkazinci Baráti Körnek. Jó és nemes dolog a jó baráti társasággal eltölteni az időt, fontos az egymásra figyelés, érezni azt, hogy nem vagyok egyedül, vannak célok, feladatok, amiket meg kell oldani, ha nem a sajátunkat, akkor segítünk másoknak, vannak kellemesen eltöltött órák, amelyekért érdemes élni. A Baráti Körben ismerkedtem meg Szűcs Marával és Gál Gáborral, akik profi fotósok. Nagyon sokat tanulok tőlük. Csoporttársaim, barátaim valamennyi kiállításán, tárlatán ott voltam, és tanácsaikkal ők is segítségemre voltak egy fotópályázat kapcsán. Ez év tavaszán hirdették meg az II. Észak-borsodi Fotópályázatot, ahová az én fotóm is bekerült, így részt vehettem májusban a Sajószentpéteren megtartott kiállításon és díjkiosztón. A Baráti Körből hárman pályáztunk, velem együtt Szűcs Mara és Zólyomi Sándorné, akiknek szintén kiállításra kerültek a munkáik.”

Fotók: Szűcs Mara

Ibolyának a fotózáson kívül a kertészkedés a másik hobbija, igaz, már nincs meg a kertje, de a társasházuk előtt egy kis virágágyást alakított ki, és az erkélye valódi virágkertészet.

One comment

  • Slamovits Tibor

    Szívből gratulálok Ibolyának, és baráti üdvözletemet küldöm az Újkazinci Baráti Kör tagjainak Budapestről !

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .