Miskolc és Kazincbarcika között átadták a villamosított vonalszakaszt

40 éve, hogy 1983. május 30-án feszültség alá helyezték a Sajóecseg-Kazincbarcika közötti vasútvonalszakaszt, így Miskolcról Kazincbarcikáig villamos vontatással közlekedhet(né)nek azóta is a vonatok. Az eseményről a Magyar Vasutas lap emlékezett meg 1983. június 13-i cikkében. Az évfordulóra Nagy Tamás hívta fel a figyelmünket, és küldte el szerkesztőségünknek az alább közölt korabeli cikket.

Május 30-án, tíz óra negyven perckor indult Kazincbarcikáról Miskolcra az első villanymozdony vontatta szerelvény. A villamosított vasútvonal ünnepélyes átadásán megjelentek a beruházás és kivitelezés irányítói és a miskolci igazgatóság vezetői is.

Hernádi lstván vasútigazgató beszédében hangsúlyozta, hogy a környékre települt nagy ipari központok: a BVK, a hőerőmű, a szénosztályozó, a Sajószentpéteri Üveggyár és a bányák rendkívüli mértékben megnövelték a személy- és teherszállítással szembeni követelményeket, ezért halaszthatatlanná vált a vasút korszerűsítése.

A Nemzeti Bank 38,5 millió forint hiteléhez a MÁV 11 milliót adott és így kezdődhetett el 1982. június 14-én a villamosítás. A korszerűsítés határidőre, költségkereten belül készült el. A szerelők 22 kilométer vonalvezetéket és három állomáson további 15 kilométer hosszúságú villamosítást végeztek el. A beruházás két és fél év alatt térül meg, mert a villamosítással évenként 15 millió forint értékű gázolajat takaríthatnak meg.

Az eddigi négy – Miskolc és Kazincbarcika között közlekedő – vonatpár helyett most már naponta kilenc vonatpár viszi az utasokat, és nem lesz szükség mozdonycserére sem a sajóecsegi állomáson, ami elsősorban a vegyigyárak szállítási feladatait könnyíti majd. A gyors vonalkorszerűsítés lehetővé teszi Kazincbarcika és Miskolc között az elővárosi forgalom lebonyolítását.

Az ünnepség végén Hernádi István – Maráz Béla és Csárádi János szakosztályvezetők jelenlétében – átvágta a nemzeti színű szalagot, és a szerelvény elindult Miskolcra.

Hernádi István vasútigazgató átvágja a szalagot (Szatmári János felvétele)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .