„Ez évben most emberileg is megmérettünk” – az Újkazinci Baráti Kör évértékelő beszámolója

Kálmánné Katalin írása

Most egy éve, hogy az Újkazinci Baráti Kör Civil Társaság a megyei lap által indított internetes szavazáson karitatív és jószolgálati tevékenysége alapján elnyerte a „Hétköznapi hősök” címet. Közösségi munkájukért 2020. augusztus 20-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése a Civil Közösségeiért Díjat adományozta részükre.

Mindkét díj és a bizalom rendkívüli megtiszteltetés, elismerés társaságunk részére. A továbbiakban is ennek szellemében fogunk tevékenykedni, és bízom benne, hogy nem fogunk csalódást okozni, a jövőben is be tudjuk bizonyítani, hogy méltóak voltunk ezen kitüntető címekre.

Sajnos a 2020-as évünket beárnyékolta, hogy az év első napjaiban négy nagyon aktív társunkat veszítettük el, és ez lelkileg mindannyiunkat megviselt. A megrázkódtatástól még szinte fel sem ocsúdtunk, mikor következett a járvány, a karantén. Ebben az időszakban még fontosabb szerepet játszott az egymásra figyelés. A karantén idején is napi szinten online és telefonon tartottuk a kapcsolatot tagjainkkal, igyekeztünk egymásnak segíteni, mentális támogatást nyújtani, de sajnos a bezártság ennek ellenére is megviselt mindenkit. Pedig olyan szemlélettel voltunk, hogy óvjuk magunkat, családunkat, környezetünket, segítsük magunkat és segítsünk másoknak, de ne emeljük az aggódást központi témává sem a gondolkodásban, sem a beszélgetésben. Úgy gondolom, ez évben most emberileg is megmérettünk, és ez a megmérettetés saját lelki erőnk, morálunk próbatétele is volt.

Olyan szempontból viszont szerencsések voltunk, hogy a járvány és a korlátozások előtti időszakban sok szép programot sikerült megvalósítanunk, voltak olyan élményeink, amelyből építkezhettünk, amire alapozva bizakodóan várhattuk (várhatjuk) a karantén utáni folytatást.

A szórakoztató rendezvényeken felül voltak kiállítások, egészségmegőrző programok, fórumok, ismeretterjesztő előadások, neves vendégeket fogadtunk. Többek között megismerkedtünk az önkormányzati rendészet munkájával, gyakorlati példákon keresztül ismerkedtünk az online bankolással, ügyintézéssel, vendégünk volt és előadást tartott dr. Kisida Tamás jogi referens a Miniszterelnökség, Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályától, és Palik Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Információs Centrum szakmai vezetője. Járt nálunk Lukács-Pete Mária, az Országos Nyugdíjas Parlament B.-A.-Z. Megyei elnöke is.

Sikerült megrendeznünk az Új Évi Ki Mit Tud? gálát, amely a nagyon sikeres és népszerű Szépkorúak színes világa nevet viselő Ki Mit Tud? találkozóink legsikeresebb, legnépszerűbb műsoraiból állt össze. Neves szakmai zsűri válogatta ki a produkciókat, amelyek maradandó élményt nyújtottak, és olyan értékelést kapott, hogy a színes produkciók az együttlét örömét, a közösségben megélt élményeket közvetítették.

Támogatóinknak köszönhetően immár negyedik alkalommal, ismét a farsang jegyében megrendezésre kerülhetett a szépkorúak sportos, ügyességi és szellemi vetélkedője, a Senior Sport Kavalkád, ahol ismét kilenc település közel kétszázötven sportolni vágyó szépkorúja vett részt.

Felejthetetlen élmény volt a nőnapi programunk. A járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések előtti napokban, szinte az utolsó percben sikerült megrendeznünk egy fantasztikus hangulatú nőnapot, olyan közreműködőkkel, mint Slamovits Tibor és a budapesti Shadow Magic Band zenekar, és közösen köszönhettük a hölgyeket és az őket kísérő urakat. Tibort nem kell bemutatni a nagyközönségnek, de már régi vágyunk volt, hogy az új zenekarukkal Kazincbarcikára is ellátogassanak, és tulajdonképpen ezzel a rendezvénnyel avattuk fel az újonnan megnyílt Kocka étterem rendezvénytermét, és ez volt a záróprogramunk, mert ezt követően kezdődtek a járvánnyal kapcsolat korlátozások, karanténidőszak.

A karantén idején sem voltunk tétlenek, magunk módján részt vettünk a védekezésben. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezési munkálatokhoz talán elsőként csatlakoztunk. Mosó- és tisztítószereket adományoztunk a mentősök részére, a kazincbarcikai kórház osztályai részére háztartási gépeket, tisztító- és higiéniás felszereléseket, steril kesztyűket. Tagjaink nagy mennyiségben szájmaszkokat varrtak magánszemélyek részére is, ajándékot juttattunk a kórházi járóbeteg-ellátásban dolgozóknak. Viszont nem szakadtunk el partnereinktől sem. Abban a reményben, hogy hamarosan véget ér a járvány, és a második hulláma sem ér ide, tervezgettük a jövőt, közös programokat, nagyon vártuk már a korlátozások feloldását, mindenki vágyott a társas kapcsolatra.

Nagy tervekkel vágtunk neki a második félévnek, da attól függetlenül, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt programjainkat nem tudtuk pótolni, nagyon tartalmas évet tudhatunk magunkénak, és ez köszönhető partnereinknek is, hisz a saját rendezvényeinken felül nagyon sok meghívást kaptunk, több közös eseményen vettünk részt, többek között a Sajókazai Nyugdíjas Egyesület, a Felsőbarcikáért Alapítvány, Tardona, Alberttelep szervezésében. Sikerült olyan élménydús programokat megvalósítanunk, amelyről nagyon szép emlékeink maradnak.

Mi is színesítettük a rendezvényeinket, mégpedig olyan meggondolással, hogy a célközönség leginkább az idősebb korosztály, akik nagyon kedvelik a zenei programokat. Kodály Zoltán egyik gondolatát felidézve: „A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható” – gondoltunk arra, hogy a programjainkba belecsempésszük a zenét, hiszen ilyen hosszú bezártság után mindenkinek szüksége van egy kis lelki táplálékra. Gondoltunk arra is, hogy a krízishelyzet sokakból kihozta a szunnyadó alkotó kedvet, hisz ez az időszak mindenki életében egy rendkívül különleges időszakként fog megmaradni. Többen írásba foglalták érzéseiket is, ezért lehetőséget adtunk, hogy bárki felolvashatta saját írását, vagy a témákkal kapcsolatban elmondhatta gondolatait, élményeit, véleményét az interaktív zenés irodalmi délutánokon, beszélgetés, kávé, üdítő és uzsonna mellett.

Társaságunknak nincs állandó székhelye, bérleményeket veszünk igénybe, minden programunkhoz igyekszünk a legideálisabb helyet megtalálni. Ezekhez a programokhoz nagyon ideális helyszínnek bizonyult a Kocka étterem, azon túl, hogy egyik specialitásuk a kávé és limonádékülönlegességek, a logóján szerepel: „A hely, ahol a gasztronómia találkozik a művészettel.” A programsorozatnak a Kávéházi délutánok nevet adtuk, az étterem vezetői elképzeléseinket és támogatói felkérésünket kedvezően fogadták, végtelenül segítő és jó partnerek. Büszkén mondhatom, hogy ők is élvezték a programjainkat. A rendezvényeken technikával és szakmai munkával is kisegítettek, vendégeink is megkedvelték a nagyon barátságos, hangulatos helyet. A későbbiekre pedig az étteremtől lehetőséget kaptunk kiállítások megrendezésére is, hogy a betérő vendégek ne csak fogyasszanak, hanem nézelődhessenek is. A rendezvényeink nyitottak, de a közönség általában a partnerek, a társklubok tagjai voltak.

A járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása utáni programok, partnereinkkel történt egyeztetés alapján, júliusban kezdődtek el.

Elsőként a Tardona Község Önkormányzata, az Egri Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség szervezésében szabadtéri élménysportnapon vettünk részt a térség azon nyugdíjasklubjaival, amelyek rendszeres résztvevő a Szépkorúak Sport Kavalkádjának. A programban szerepelt a buborékfoci, segway, lézerharc, foci, kosárlabda, lábtenisz, kosárra dobó verseny, egyéb labdajátékok, különböző ügyességi versenyek, a rendezvény közös vacsorával zárult.

Szintén júliusban Sajókazán, a Kastélyparki programok közül a Lecsófesztiválon vettünk részt, és benevezünk a lecsófőző versenybe, ahol díjazottak lettünk, hasonlóan augusztusban a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület által megrendezésre került II. Kazai Nyárelő klubtalálkozón. Ezen a programon közös kiállításra is sor került, ahol alkotásokkal a Baráti Kör tagjai is bemutatkozhattak. Ezt követte a Nagyik és unokák családi vetélkedő délután, ami szalonnasütéssel zárult.

Saját programsorozatunk megnyitóműsorára augusztusban került sor, a vers és zene bűvöletében zajlott, melynek főszereplője Orosz Margit, Bánhorváti díszpolgára, a Bánvölgye poétája, Németh László-díjas író, költő, publicista, a Magyar Nemzeti Írószövetség tagja volt. Zenei közreműködők Kottner László, Horváthné Sánta Ildikó és Dzsupin Imre voltak, népszerű táncdalokat, operettrészleteket adtak elő, valamint a közönség soraiból többen felolvasták saját verseiket, meséltek élményeikről.

Köztudott, hogy a Baráti Kör leginkább olyan alkotókat, előadókat hív vendégnek, akik valamilyen módon kötődnek Kazincbarcikához. A Kávéházi délutánok programsorozat második eseményére, immár második alkalommal Megadja János tért haza, és mutatta be „A férfi próbája” című kötetét, mely témája a férfiklimax, és folytatása a korábban nagy vihart kavart „A kukac dilemmája” című verseskötetének. A program zenei közreműködője Balogh Elemér gitáros, fiatalkorunk népszerű zenésze, festőművész, a város hajdani és talán még most is, egyetlen címfestője volt, aki még annyira aktív, hogy 70 évesen a közelmúltban templombelső-restauráló festést is végzett. A közönség nagy örömére az ő előadásában népszerű régi, igazi retró slágereket hallottunk.

A férfias programot egy nagyon nőies műsor követte, Nők a nőkért címmel interaktív kávéházi beszélgetés volt a női önbizalom-növelő praktikákról. Hogy érdekesebb legyen a beszélgetés, a programhoz férfi műsorvezetőt kértünk fel, és nem véletlenül, hiszen elég gyakran halljuk, hogy a férfiak teszik tönkre a nők önbizalmát, merthogy ők leginkább a szép arcokat és a formás idomokat keresik. A műsorvezető Hajnal József rádiós főszerkesztő, műsorvezető, író, újságíró, a Magyar Rádió kétszeres Nívó-díjasa volt. Beszélgetőpartnerei Tóth Árpádné Rakaczki Ilona, a Numero üzletlánc tulajdonosa, 30 éve töretlenül sikeres üzletasszony, divatszakértő. Tardi Béláné, a Senorita szépségszalon tulajdonosa, népszerű, sikeres mesterfodrász, oktató és üzletasszony 50 éves szakmai múlttal. Német Ágnes diplomás kozmetikus oktató mester, a Beauty Zone Skin Care professzionális kozmetika tulajdonosa. Kozmetikusmester-jelölteket oktat mestervizsga-tanfolyamon, elméletet is tanít, mellette vizsgáztat is. Kozmetikai műszaki szakoktató szakon végzett a Pécsi egyetemen, de tanulta a szakmát Amerikában, és dolgozott New Yorkban is. A legfiatalabb sikeres üzletasszony Kalácska Viola ruhatervező, lakberendező, a VIOL Desing tulajdonosa volt, ő az enteriőrök mellett arculattervezéssel, formatervezéssel és egyedi dekoráció készítésével is foglalkozik. Olyan tereket tervez, ahol az emberek szeretnek élni, alkotni, pihenni és kikapcsolódni.

Zenei közreműködő a nagyon népszerű és országos hírnevű miskolci Dallamok Szárnyán Művészeti Klub énekesei voltak, akiktől női lelket simogató operetteket, régi slágereket, magyarnótákat hallottunk. Köszönhetően a műsorvezetőnek, közreműködnek, előadóknak, nagyon sikeres műsor volt. A közönség kérte, hogy más témakörben is tartsunk hasonló beszélgetős programot.

Szeptemberben 9-én nagyon különleges program állomáshelye volt a Kocka étterem, az Újkazinci Baráti Kör pedig a roma hagyományokat ápoló Barcika Hangjai Egyesület együttműködő partnere. A „Köszönjük Magyarország” program keretében valósult meg a Vidám nótaest, a miskolci Balogh Zoltán zenekarával, akik a hagyományos, autentikus cigányzene mellett igencsak széles repertoárral rendelkeznek. Több éve muzsikálnak televíziós és rádiós zenei csatornákon, és gyakori kísérői a budapesti és a főváros környéki nótaénekeseknek. A programon bemutatkozott Balogh József nagybőgős, az egri Kulacs Csárda zenésze, és Kalas János, a 100 Tagú Cigányzenekar cimbalmosa is, valamint a Dallamok Szárnyán Művészeti Klub nótaénekesei. Felejthetetlen élményben volt részünk.

A Kávéházi délutánok programsorozat utolsó rendezvényére szeptember 22-én került sor, mely jótékonysági rendezvény is volt. A záróprogram előadóművésze Szurasenkó Dániel blockflöte-virtuóz, a béke nagykövete, a Miskolc Klezmer Band alapítója és Knoth Judit zongoraművész volt. Az előadó személyében a csodálatos hangján, zenei tudásán túl egy rendkívül megnyerő fiatalembert, és általa számunkra kevésbé ismert zenei ágat, kultúrát ismertünk meg. Fiatal kora ellenére világot megjárt, sok élettapasztalattal rendelkező fiatalember, akitől mélyreható, nagyon szép és bölcs gondolatokat hallottunk az emberi kapcsolatokról. A rendkívüli élményt nyújtó rendezvényt a művészek támogatásával és önkéntes adományokkal a súlyos SMA betegségben szenvedő, 11 hónapos kazincbarcikai kisfiú, Burinda Zsombor gyógyulására ajánlottuk. A családnak a gyógykezelés költségeire alig egy év alatt 730 millió forintot kellene összegyűjtenie. A rendezvény megható pillanattal zárult, miután Gál Gábor műsorvezető az alábbi szavakkal zárta be a programot: „Elképzeltem, ahogy Zsombor 15-20 év múlva egy tavaszi délutánon, kedvesével, kézen fogva sétál. Nagy dolog? Tőlünk is függ. Elképzelem, hogy Zsombor – Dániel koncertje után – felállva tapsol. Nagy dolog? Tőlünk is függ. Hogy átérezzük, mennyire természetes dolog a mozgás, kérlek, álljatok fel, mozogjunk helyben járással és tapssal.” Az apa jelenlétében mindenki meghatódva, könnyes szemmel, tapsolva lépegetett Zsombor gyógyulásáért. Az eredmény 116 500 Ft Zsombor gyógykezeléséhez. Ez az esemény méltó lezárása is volt a Kávéházi délutánok programsorozatnak, de az adománygyűjtés folytatódott a Barcikai Hangjai Egyesület „A zene összeköt” nevet viselő rendezvényén, ahol véletlenszerűen pontosan 116 500 forint önkéntes adomány gyűlt össze, és került az alapítvány számlájára.

Mindenképpen említést érdemel Horváthné Sánta Ildikó által vezetett Barcika Hangjai Egyesület. Általuk betekintést nyerhettünk, ismerkedhettünk a cigány kultúrával, világhírű cigány művészekkel, előadókkal találkozhattunk, több olyan zenei élményekben volt részünk, amit még álmunkban sem gondoltunk volna. A közös programokat a többi partnerklubok bevonásával, más-más témakörben hosszú távra tervezzük.

Szeptembertől ismét véget ért a közösségi program, kettészakította a koronavírus-járvány második hulláma, ami elég közelről érintett minket, társaságunkat is. Sajnos több társunk elkapta a vírust, szó szerint megküzdöttek a betegséggel. Nagyon oda kell figyelni, nagyon vigyázni kell magunkra, egymásra. Még fontosabb lett az egymásra figyelés, az összefogás, a mentális segítségnyújtás. Maga a bezártság is trauma, de van olyan társunk, aki családtagját veszítette el. Megköszönve az egészségügyben dolgozók áldozatkész munkáját, újabb támogatásokat nyújtottunk a kórháznak, belgyógyászati osztálynak és az ambulanciának, és hagyományainkhoz híven a Baráti Kör Mikulása sem feledkezett meg róluk. Ezen felül a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesülettel közösen csekély édességet és szájmaszkokat adományoztunk a kurityáni diákotthon növendékeinek. Ebben a bentlakásos intézményben hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, tanulásban és értelmileg akadályozott, illetve halmozottan fogyatékos tanulók oktatását, nevelését végzik. Egyik tagunk koordinálásával, közreműködésével, több magánszemélynek is segítettünk. Igyekszünk az online programokon részt venni. Jelenleg a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Alapítvány, EduSenior egyik alprogramjában veszünk részt, és több tagunk készít pályamunkát helytörténeti, helyismereti témában. És reménykedünk, hogy az idén még legalább egy alkalommal lesz lehetőségünk egy közös találkozóra.

Természetesen készülünk a jövő évre, vannak elképzelések online programokra is. A Kávéházi délutánokat követően a vendégeink visszajelzései azt mutatták, hogy igénylik ezt a fajta programot és kérik a folytatást. Ha véget ér a koronavírus-járvány második fázisa, új tervekkel folytatjuk a sorozatot. Reménykedünk, hogy már tavasszal lesz lehetőségünk megrendezni az októberre tervezett és a járvány miatt elhalasztott Ki Mit Tud?-ot, tekeversenyt és a többi vetélkedőt is.

A fenti programokat támogatók nélkül nem tudtuk volna megvalósítani. Hálásan köszönjük nekik, hogy hozzájuttattak ezekhez az élményekhez. Hasonlóan köszönjük partnereinknek az együttműködést, minden támogatóinknak, társainknak, barátainknak a bizalmát, munkáját, és pótolhatatlan segítségüket.

Mindenkinek jó egészséget, áldott karácsonyt, és minél előbbi újbóli találkozást kívánok!

A szerző az Újkazinci Baráti Kör képviselője

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .