„A közös élmény erősíti a reményt” – több mint tíz éve alakult a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület és Klub

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

„Azok számára, akik még az út elején vannak, tele kérdéssel, bizonytalansággal és félelemmel, mi megmutatjuk, hogy meg lehet, sőt meg kell gyógyulni” ‒ vallja Tokai Edit elnök képviseletével a Kazincbarcikán működő „Teljes Életért” Egyesület valamennyi tagja.

A „Teljes Életért” Egyesület szintén azon társaságok közé tartozik, amelyekkel az Újkazinci Baráti Kör megalakulása óta nagyon jó partneri, együttműködő kapcsolatot ápol. Számtalan közös rendezvényen vettünk részt, vagy besegítettünk egymás munkájába, ha csak apró kis dolgokkal, figyelmességgel is, de jóleső érzés volt, hogy nem feledkezünk meg egymásról. Ez a baráti kapcsolat erősebbre szövődött azáltal, hogy több egyesületi tag rendszeresen látogatja a Baráti Kör rendezvényeit, vagy éppen tagtársunk lett.

Az Editke és segítői, Csősz Béláné és Fazekas Katalin által irányított közösség segítséget nyújt a Kazincbarcikán és térségében élő, műtéten átesett, rosszindulatú daganatos betegeknek a gyógyulásban, a rehabilitációban. Előadásokat, orvosi, életminőséget javító, kulturális és rehabilitációs programokat szerveznek, melyek a betegség feldolgozásában, a sikeresebb felépülésben nélkülözhetetlenek. A rákbetegeknek és hozzátartozóiknak testi, lelki és szociális támogatást nyújtanak.

Megtapasztaltuk, hogy nagyon nyitott és szociálisan rendkívül érzékeny társaság, minden jótékonysági és szórakoztató rendezvényünk támogatói voltak, és tudomásom szerint más egyesületnél is szívesen segítenek. Editke és társai rendszeresen részt vesznek a Felsőbarcikáért Alapítvány rendezvényein is, hozzánk hasonlóan a városban, városon túl megrendezésre kerülő, szinte minden jótékonysági rendezvényen képviseltetik magukat. Legutóbb 2016. június 19-én Felsőbarcikán jártunk, ahol a Felsőbarcikáért Alapítvány kezdeményezésére annak a családnak igyekeztünk segíteni, akiknek májusban kiégett a házuk tetőszerkezete, ezáltal teljesen lakhatatlanná vált az otthonuk.

teljeseletert02Tokai Edit a Kazincbarcikai Kórház Onkológia gondozó szakápolója. A mindig mosolygós, kedves Editke végtelen empátiával, odaadással törődik a betegekkel. Minden megnyilvánulásából sugárzik a kedvesség, és bárkinek a rendelkezésére áll, még rendelési időn is túl szívesen ad tanácsot, vagy éppen, ha kell, csak meghallgatja őket. Ami egy traumán átesett betegnél már fél gyógyulás.

Ezen túlmenően a Rákbetegek Országos Szervezetének elnökségi tagjaként is tevékenykedik, 2008 óta nyújt szakmai és egyéb segítségeket, területe az észak-magyarországi régió. Munkáját a város és közösségek is elismerték, Kazincbarcika Város Képviselő Testületének Elismerő Plakettje, Kazincbarcika Város Polgármesterének Elismerő Oklevele, Év Embere Díj, Civil-Díj elismerésekben részesült.

„Közösségünk története 2005 tavaszán kezdődött, amikor az onkológiai gondozóba járó emlőrákban érintett hölgyek úgy érezték, többre lenne szükségük a várótermi röpke beszélgetéseknél. Olyan alkalmakra vágytak, mikor sorstársaik társaságában lehetnek, olyan helyre, ahol nem kell elmagyarázni, milyen sokat jelent egy kedves szó, egy baráti ölelés azoktól az emberektől, akik pontosan érzik, tudják, mit jelent szembesülni és harcolni azzal a betegséggel, mely nemcsak a testet, de a lelket is megviseli, főképp a női lelket, mely mindig törekszik a jóra, a szépre, a harmóniára. Ezt a harmóniát bontja meg a mellrák, mely ellen számos szervezet, aktivista, orvos és kutató harcol világszerte, és akikhez csatlakozott ‒ 2008 júniusa óta már hivatalos szervezetként ‒ a Kazincbarcikai „Teljes Életért” Egyesület. Mindezt a Rákbetegek Országos Szövetségének kötelékében tesszük, csatlakozva egy olyan országos hálózathoz, mely számos daganatos beteg testi-lelki gyógyulásának támogatását vállalta magára.

Egyesületünk nem csak a betegen segít, hanem lakosság széles körében végez felvilágosítást az egészséges életmód, betegségmegelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságát kiemelve.

Egyesületünk tagjai aktívan és örömmel vesznek részt a közösség életében, a rehabilitációs programokon, egymást biztatva, bátorítva és erősítve a reményt, a hitet a gyógyulásban.

Tapasztalataikat, ismereteiket továbbítják a betegtársaiknak, családtagjaiknak és ismerőseiknek. A felvilágosító munkáink által tudatosabbá vált a megelőzés, az egészséges életmódhoz és táplálkozáshoz való pozitív hozzáállás.

A rehabilitációs programok a gyógyulás szempontjából nagyon fontosak, hisz a közös élmény erősíti a reményt, az együtt eltöltött aktív szabadidő a test és a szellem rehabilitációját jelenti a gyógyult és a gyógyuló tagjaink számára.

A rendszeres csapatépítő tréning és a szeretetprogram, a jókedv és a derű feltölti energiával és lélekben gyógyítja a betegtársakat” – mondta Editke a kezdetekről és az egyesület tevékenységéről.

A nárcisz szimbólumhoz kapcsolódó eseményekkel felhívják a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás szükségességére és arra, hogy az emberi méltóság életünk végéig megőrizhető, és meg is kell őrizni azt.

Kazincbarcikán és azon túl is, ismertté vált és nagy tömegeket mozgósít a „Méltóság Mezeje” mozgalom, ahol a város Fő terén nárciszhagymákat ültetnek az aktivisták és támogatók. Erről kérdeztem Editkét:

A „Teljes Életért” Egyesület évekkel ezelőtt csatlakozott a Magyar Hospice Alapítvány nemzetközi mozgalmához, amelyben a rászorulókkal való törődésre hívtuk fel a figyelmet az ősszel elültetett hagymákkal. A nárcisz szerte a világon a beteg embereket gondozó szervezetek gyakori szimbóluma. Jótékonysági tevékenységben az életnek, a reménynek, a szeretetnek és a ragaszkodásnak a szimbolikája.”

A „Teljes Életért” Egyesület – az Újkazinci Baráti Körhöz hasonlóan ‒ nagy létszámú társaság, ezért minden tagot mi sem tudunk vendégül látni, de a képviselőn keresztül, akit minden évben meghívunk a támogatóinknak megrendezett ünnepségünkre, megköszönjük munkájukat, együttműködésüket. Hasonlóan tették ők is, emlékplakettel ajándékoztak meg minket, az Európa Donna-Nap nevet viselő ünnepségükre nyújtott csekély segítségünkért.

Viszont voltak olyan emlékezetes programjaink, ahol nagy létszámmal tudtak jelen lenni. Ilyen volt a süteménybemutatónk és kiállításunk, ahol a „Teljes Életért” Egyesület szintén aktívan részt vett, és sok-sok finomságot készített a bemutatóra. Vagy a nőnapi ünnepségünk, ahol a vidám társasággal közös éneklésbe is fogtunk.

Míg mindenki teszi dolgát, barátságok szövődnek. Mindkét közösség fő kötőeleme a kölcsönös segítségnyújtás, a jókedv, a szeretet, az egymásra figyelés és az emberi méltóság tisztelete.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .