A Fő tér újdonsága

afeszNemcsak a Kazincbarcika és Vidéke ÁFÉSZ tagsága, de Kazincbarcika város lakói számára is jelentős esemény volt 1990. november 23-án az ÁFÉSZ Fő téri üzletházának ünnepélyes átadása. E ház születésének történetét mutatja be az alábbi írás, mely Takács Istvánnak, a Barcikai Históriás szerkesztőjének beszélgetését tartalmazza Koch Péterrel, a Kazincbarcika és Vidéke ÁFÉSZ (a továbbiakban: Szövetkezet) elnökével.

Takács István: Ha jól tudom, a Szövetkezet eddigi legnagyobb vállalkozása fejeződött be a Fő téri üzlet- és irodaház megépítésével. Mi vezette Önt, illetve a Szövetkezet vezetőit, amikor erre a beruházásra határozták el magukat?

Koch Péter: Valóban, Szövetkezetünk eddigi legnagyobb vállalkozásának érkeztünk a végére. Érzékeltetésül megemlítem, hogy a korábbi legnagyobb beruházásunk az 1979-ben üzembe helyezett MÁRKA ABC Áruház építése volt, mely több, mint tízmillió forintba került. A most átadott létesítmény értéke mintegy ötvenmillió forint, berendezéssel és az árukészlettel pedig meghaladja a hetvenmilliót. Az épület 2400 m2-en hasznos alapterületéből 500 m2 eladóterű az iparicikk áruház, 120 m2-en a Kőbányai Sörgyárral közösen üzemeltetjük az Aranyászok Dréher sörözőt, és harmadik kereskedelmi egység a 60 m2-es ruházati- és ajándékbolt. Az emeleti helyiségekben Szövetkezetünk irodái működnek, s bennük dolgozóink végre megfelelő körülmények között végezhetik munkájukat.

Az üzletház létesítésére három körülmény miatt határoztuk el magunkat:

  1. Kereskedelmi pozíciónk erősítésével felkészüljünk a várható (már ma is egyre jobban érezhető) versenyhelyzetre,
  2. nagyobb eredményt (nyereséget) hozó kereskedelmi létesítménnyel meg akartuk alapozni a Szövetkezet gazdasági fejlődését,
  3. az üzletház működése révén vidéki tagságunk felé fennálló ellátási kötelezettségünknek is jobban eleget akarunk tenni. És nem utolsó sorban Kazincbarcika lakóinak is szeretnénk színvonalasabb ellátást nyújtani.

Takács István: A gondolat és nyomában az elhatározás – tudomásom szerint – elég régen megszületett. Miért húzódott a megvalósítás ilyen hosszú ideig?

Koch Péter: Az üzletház létesítésének első dokumentuma – megállapodás a Városi Tanács és a Szövetkezet vezetői között – 1981-től datálódik. E megállapodás szerint az I/B. szomszédsági egységben (Újkazinc városrészben) létesítendő 1700 m2 alapterületű kereskedelmi-vendéglátó komplexumban a Városi Tanács üzemeltetői helyet biztosít a Szövetkezetnek, közben telt-múlt az idő, aminek folyamán az elképzelések is változtak. A 80-as évek közepén előtérbe került az az igény, hogy a Fő tér kereskedelmi funkciója erősödjék. Ezért az 1981-es megállapodást a felek úgy változtatták meg, hogy a Szövetkezet kereskedelmi létesítménye a Fő téren épüljön meg. Ehhez viszont módosítani kellett a Fő tér 1980-ban jóváhagyott beépítése tervét, mivel abban e helyen más létesítmény építése szerepelt. A terv módosítása időt vett igénybe, bizonyos zökkenőt az is okozott, hogy az 1988. január 1-jével életbe lépett új adózási rendszer miatt pénzügyi nehézségeink is voltak. A Szövetkezetnek nem volt annyi pénze, amennyi az üzletház építéséhez kellett. Sok-sok utánajárás és tárgyalás eredményeképpen a Szövetkezett 55 millióját végül is a Kereskedelmi Minisztérium 10 millió forint kedvezményes kölcsönnel egészítette ki, a MESZÖV (Szövetkezetünk érdekvédelmi szerve) 1,6 millió forint vissza nem térítendő támogatásban és 6,4 millió forint kedvezményes kölcsönben részesítette Szövetkezetünket, a Városi Tanács ötmillió forint támogatást helyezett kilátásba és jelentős mértékben járult hozzá a terület közművesítéséhez.

Így vált lehetővé e létesítmény megépítése, amellyel gyarapodott Szövetkezetünk tagságának a vagyona, de gazdagodott Kazincbarcika város is.

Takács István: Mindezt jólesően nyugtázva, a Barcikai Históriás olvasói nevében köszönöm a beszélgetést.

(Fotó: Konkoly Attila)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .