Ötórai teák és további izgalmas programok az Újkazinci Baráti Körben

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Ismét teli tervekkel és lendülettel ‒ és amilyen fergeteges hangulatban zajlott az Újkazinci Baráti Kör év végi, Karácsonyi kavalkád évzáró rendezvénye, melynek támogatója a Göndör Judit vezette Borsod-Média Ügynökség & Nina Esküvőszervezés volt ‒, olyan jó hangulatban kezdődött az új évi munka is. Egy nagyon remek, zenés-táncos Öt órai tea klubdélutánnal indítottuk az új évet.

Folytatva a tavaly elkezdett sorozatot, ahol zenei életpályákkal ismerkedünk, egy kicsit kibővítettük, mégpedig úgy, hogy a rendezvény második részében kimondottan a zenéé lesz a főszerep. Állandó zenekarral, a nagyon rövid idő alatt népszerűvé vált Öt Órai Tea gitárzenekar támogatásával és közreműködésével, akik megpróbálják visszaidézni fiatalságunk kedvelt szórakozási lehetőségének, az Öt órai teáknak a forró hangulatait.

Egy rövidke visszatekintés

Az Újkazinci Baráti Kör igyekszik tagságának, partnereinek, Kazincbarcikához kötődő barátainak kreativitását, értékes hobbiját, művészi értékeit megismerni és bemutatni. Ennek érdekében már számtalan bemutatót, kiállítást, előadást, közönségtalálkozót tartottunk, nem egy életpályát megismertünk, bemutattunk közönség előtt is.

Hasonló rendezvényen virtuális kirándulásokon, kultúrtörténeti utazásokon is részt vettünk, városunkban élő, dolgozó, más kultúrából származó barátaink segítségével. „Ellátogattunk” Libanonba, Gázába, megízlelhettük az arab konyha ételeit, süteményeit.

Megismertük a most 5 éves gospelkórus életét, nyílt próbáin is részt vehettünk. A közelmúltban végigkísértük a Kanadában született Polgári László gitárművész életútját születésétől Kazincbarcikára való visszatéréséig, sőt óceánjáró hajókon töltött kalandos életútjába is betekintést engedett sok-sok fotón és zenén keresztül. 

Legutóbb Fancsik József, a népszerű dixieland trombitás életpályáját követhettünk nyomon, hogyan lett a 14 éves bányász zenekari tagból világhírű trombitás. Életének minden szakaszát, barátai segítségével, zenén keresztül mutatta be. Ez a bemutató rendezvény a Felsőbarcikáért Alapítvánnyal közösen került megrendezésre.

Ezt a sorozatot folytatjuk. Havi egy alkalommal zenei klubnapot tartunk az Ökrös Sándor vezette Öt Órai Tea gitárzenekar közreműködésével. A zenekar újra megidézi nekünk a hajdani 60-as évek, 70-es évek eleji, fiatalkorunkban nagyon népszerű szórakozási lehetőséget, az „Öt órai teák” hangulatait, amelynek annak idején szinte valamennyien részesei voltunk. Ezen rendezvények népszerű gitárosa volt Slamovits Tibor is.

Az Öt Órai Tea gitárzenekar tagjai: szólógitáros Kónya Boldizsár, dobos Majancsik Elemér, ritmusgitáros Ternyik András, basszusgitáros Ökrös Sándor, akiket, azt hiszem, a zeneszerető közönségnek nem kell bemutatni, hisz meghatározó személyei a szórakoztató tánczenének. Ami még közös bennük, valamennyien nagyon szerények, vidámak, jó humorúak, tiszta szívből, örömből zenélnek, és az igazi zenét, kimondottan a hangszeres zenét szeretik. Az Öt Órai Tea gitárzenekar érdekessége, hogy leginkább Shadows-dalokat játszik.

Elképzeléseinket támogatta a Barcika Art Kft ügyvezető igazgatója, Juhász Rita, így első klubnapunkat január 13-án megtarthattuk az Egressy Béni Művelődési Központban, ahol indítóként Ökrös Sándor basszusgitáros zenei munkásságát, életpályáját ismertük meg, aki élete során számtalan zenei hírességgel lépett színpadra. Fiatalkorában, zenei vetélkedőkön olyan neves zenészekkel mérette meg magát, mint a „magyar blues király,” Deák Bill Gyula.

Terveink szerint minden klubnapra meghívunk egy-egy neves előadót, zenészt, olyat, akinek kötődése van Kazincbarcikához. Először a zenekar tagjait fogjuk egyenként bemutatni. A következő, akit februárban vallatni fogunk, Majancsik Elemér, a dobos lesz, majd Kónya Boldizsár, és végül a „legfiatalabb”, aki a közelmúltban ünnepelte 65. születésnapját, Ternyik András kerül sorra.

Ezt követően szintén a Baráti Kör közösségéhez tartozó, rendkívül színvonalas zenét játszó Kottner Lászlót és Kottner Tamást, majd a sokat külföldön, óceánjáró hajókon fellépő Greizer Károlyt, a szintén barcikai és világot látott népszerű zongoristát szeretnénk közelebbről megismerni. Reményeink szerint hamarosan vendégünk lesz Slamovits Tibor is. A zenekar pedig az elkövetkezendő rendezvényeken fiatal zenészeknek, énekeseknek biztosít lehetőséget a bemutatkozásra.

Minden alkalomkor egy rövid játékra is sor kerül. A kérdések a zenekarhoz, illetve a meghívott vendéghez kapcsolódnak. Nyeremény pedig a zenekar CD-je lesz.

Az Öt Órai Tea gitárzenekarnak még nincs CD-je, ezért az első klubnap nyereménye az Újkazinci Baráti Kör limitált kiadású, Újkazinci kóstoló című könyve volt.

Az első rendezvényen megtelt a klubterem. Többségében velünk azonos korú, hatvanon felüli közönséggel, akik már korábban is rajongói voltak az Öt Órai Tea gitárzenekar tagjaiból álló zenekaroknak, de nagyon szép számmal voltak a fiatalabb korosztályból is. Barátok, ismerősök, családtagok, a zenét kedvelő városi civilszervezetek tagjain kívül számtalan más zenei ágazat képviselői, együttesek tagjai is részt vettek. Többek között itt volt a népszerű putnoki Viharmadarak rockzenekar, Gerőczi Norbert, az Alexa Contry Band basszusgitárosa, nosztalgiazenét, blueszenét játszó kollégák. A klubnapnak volt egy nagyon kedves közjátéka is. A Baráti Kör tagjai itt köszöntötték Tóth Jani bácsit, aki a városi sakk-klub tiszteletbeli elnöke, és kedves feleségét, akik e napon ünnepelték 55. házassági évfordulójukat, és nagyon szép emlékeik fűződnek a 60-as évek dalaihoz.

A rendezvénysorozatot Juhász Rita, a Barcika Art Kft. ügyvezető igazgatója nyitotta meg, Ökrös Sándor beszélgető partnere Landenberger Lászlóné Mariann volt, vele jártuk végig Sanyi zenei életútját 14 éves korától egészen napjainkig. Ebben segítségére volt 85 éves édesanyja, valamint Magyar István, a Surányi Endre Szakközépiskola nyugalmazott igazgatóhelyettese, aki a 60-as években az Öt órai teán játszó zenekar mecénása, segítője volt, és akik érdekes sztorikkal színesítették a bemutatkozást.

A bemutatkozás után már a zenéé volt a főszerep. A népszerű dallamok hallatára a közönség szinte egyszerre állt fel táncolni. A megtelt klubterem minden sarkában, ahol csak hely volt, táncoló párokat lehetett látni.

Úgy érzem, ez a rendezvénysorozat jó döntés lesz, az Öt Órai Tea gitárzenekar sok embernek szerzett örömet, és ezért nagyon hálásak vagyunk nekik és támogatóinknak.

Az elkövetkezendő időszak programjai:

Január 19., 16 óra. Programsziget közösségi ház. A Magyar Kultúra Napjára emlékezünk, vendégünk lesz Szobonya Krisztina amatőr író. A rendezvényen közreműködi Bandula Judit (ének) .

Január 26., 14 óra. Programsziget közösségi ház.
Sokunkat érdeklő, nagyon érdekes ismeretterjesztő előadást hallgathatunk a fogyasztóvédelemről, békéltető testületről.
Előadó Szaniszló János, a Kazincbarcikai Járási Hivatal vezetője.

Február 2., 15 óra. Programsziget közösségi ház.
Vendégünk lesz Csala András mentőtiszt, a helyi mentőállomás-állomásvezetője, akinek segítségével betekintést nyerhetünk mentőállomásunk életébe, a mentősök kihívásokkal teli mindennapjaiba, hallhatunk vészhelyzetekről, elsősegélynyújtásról.

Február 10., 17 óra. Öt órai tea zenei klubnap.

Február 16. Ignécziné Jolika hobbi táskakészítő táska- és retikül- interaktív minikiállítása.

Február 23. Író-olvasó találkozó, könyvbemutató. Hazag Mihály könyvének bemutatása.

Március 1. Fotókiállítás Zólyomi Sándorné munkáiból.

Fotók: Gál Gábor

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .