Egy óceánjáró a Tardona patak mentén – Polgári László gitáros, énekes, zenetanár volt az Újkazinci Baráti Kör vendége

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

2015. július 28-án, kedd délután Polgári László volt az Újkazinci Baráti Kör vendége. A népszerű gitáros, énekes, zenetanár fogadta el felkérésünket, és nagyon színvonalas, zenés előadást tartott.

Polgári László a városi rendezvények szinte állandó közreműködője. Az Újkazinci Baráti Kör rendezvényein is többször élvezhettük zenéjét, többek között tavaly az „Itthon vagy – Magyarország szeretlek!” rendezvénysorozat kereti között megtartott Életképek című kiállításunk megnyitóján, vagy legutóbb májusban, a Szalkai Dávid megsegítésére tartott Nem adom fel! című jótékonysági gálánkon nyújtott emlékezetes előadást, és hallhattunk tőle latin zenéket.

polgari07

Azon túlmenően, hogy tanári munkáját (Polgári László a 2014-15-ös tanévben a Kodályban tanított), zenéjét, előadását ismerjük, nem tudjuk, ki is tulajdonképpen a Polgári Laci, ki is az a szerény fiatalember (aki, kiderült, nem is annyira fiatal, mint gondoltuk) – és azt hiszem, azzal sem túlzok, ha azt mondom, hogy zenéjével és énekével méltán vált népszerűvé rajongói körében -, akinek a világ nagyon sok részén hallották, ismerik előadását. Annyit azért még tudunk róla, hogy a klasszikus gitár, a vérpezsdítő latin zene, latin jazz és popzene rajongója, előadója és a blueszene kedvelője. A Gyenes István (Barcikai Blues Barátok) által szervezett városi blueskoncerteken, amelyen az Újkazinci Baráti Kör tagjai is részt szoktak venni, rendszerint találkozunk vele.

A jól sikerült, emlékezetes délutánon nagyon sokan voltak kíváncsiak a kalandos életére és zenéjére. Megtisztelő volt, hogy barcikai civilszervezetek tagjai is eljöttek, nagy örömünkre szép számmal voltak jelen az Idővár Nyugdíjas Klub tagjai, sőt még Sajószentpéterről is érkeztek érdeklődők, akik élvezettel hallgatták a képes és zenés bemutatkozást.

Polgári László Kanadában született, gyermekéveit Kazincbarcikán töltötte, majd felnőttként tért vissza Kanadába, de pár éve családjával együtt – feleségével, aki élelmiszer-ipari mérnök és négy kislányával – újra szeretett városába, Kazincbarcikára költözött. Annak ellenére, hogy kanadai születésű, mindig is magyarnak tekintette és érzi magát, és magyar is marad, családi kötelékeit, gyökereit sem veszítette el.

Zenei tanulmányai is itt kezdődtek, és első sikerei is ide kötődnek. A konzervatórium és a katonaság után egy csodálatos, sikeres 8,5 évet töltött zenéléssel a belügyminisztériumi Kék Fény Big Band zenekarban. Volt egy Skyline nevű saját zenekara, és a zenélésen kívül kiváló énekes is, a Goombay Dance Band, Smokie, Modern Talking magyarul CD-kiadványok szólistája, mely utóbbi aranylemez is lett.

Hosszú ideig hajón töltötte életét. Legutóbb, mielőtt családjával visszatért Kazincbarcikára, a Royal Caribbean International hajótársaság Freedom of Seas, 2009-ig a világ legnagyobb hajójának klasszikus szólógitárosa volt. Előtte olyan luxus óceánjáró hajókon zenélt, énekelt, ami még a képzeletünket is felülmúlja. Többek között a Topaz Cruise Ship óceánjáró hajón a Bahamákon, a Stena Britanica Superferryn, a Radiance of the Season és az Adventure of the Season. Játszott olyan zenekarokban, mint a Swing Brothers, számtalan hírességgel lépett színpadra, és munkássága alatt már jóval túllépte az 1000. fellépést.

Életének fontos eseményeiről láthattunk fotóbeszámolókat, a városnyi óceánjáró hajókat, azok belsejét, berendezéseit képen csodálhattuk meg. Az 1967-ben alapított Royal Caribbean Cruise Line hajótársaság ma a világ egyik legnagyobb hajótársasága. Hajói a “büszke óriások” – a világ legnagyobb és legmodernebb óceánjárói. Közel 40, négy- és ötcsillagos hajóból álló flottája minden igényt kielégít. Ezek a luxushajók igazi, vízen úszó városok színvonalas szórakozási lehetőségekkel és fantasztikus szolgáltatásokkal. Fedélzetükön minden megtalálható: drótkötélpálya, szörfpályák, mászófal, görkorcsolyapályák, kosárlabdapályák, wellnes és spa, kaszinó, vásárlóutca, bárok, éttermek, kávézók, színház, vízi parkok, fás parkok. Akik abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy itt dolgozhattak, nagyon szigorú feltételeknek kellett megfelelniük, és nagyon szigorú szabályokat kellett betartaniuk. Többek között az is hozzátartozott, hogy személyzet a hajó utasával nem utazhatott pl. a liftben.

Fotókon láthattuk a személyzet szálláshelyét, a csodába illő, háromemeletes éttermet, a művészi alkotásokat, amelyek a hajók tereit díszítik, nemzetközi szórakozóhelyeket, bárokat, üzletsorokat, ételcsodákat és különlegességeket, amelyeket az utasok részére szolgálnak fel, és még sorolhatnám a számunkra sok-sok érdekességet.

A beszélgetéseket, beszámolókat Polgári László nagy sikert aratott, felejthetetlen zenei előadása színesítette. Csodálatos kubai dalokat, latin dallamokat hallhattunk, és a dalok történetével is megismertetett minket. Elmondta, tervei között szerepel, hogy újra énekelni fog, sőt ebből nagy örömünkre ízelítőket is kaptunk.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A délután folyamán köszöntöttük a hónap név- és születésnaposait is, a csoport nevében ezt Bordásné Brigitta saját verseivel tette meg. A rendezvény háziasszonya, a közreműködők beszélgető partnere Szalainé Szatmári Katalin volt, a fotók levetítéséhez technikai segítséget a Generali Biztosító Kazincbarcika biztosította.

A rendezvény végén Gyenes István barcikai bluesbarát elárulta nagy tervét is, amiben Polgári László fontos szerepet fog betölteni. Várhatóan négy, nemzetközi szinten elismert, latin zenét játszó zenésszel közösen lépnek színpadra.

Fotó: Szűcs Mara

One comment

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..