Gór Mihály és Górné Zsigmond Krisztina művész házaspár munkáival ismerkedett az Újkazinci Baráti Kör

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

2015. november 10-én egy sokoldalú művész házaspárral és alkotásaik egy részével ismerkedtünk meg. Gór Mihály és Górné Zsigmond Krisztina munkáiból rendezett minikiállításon és bemutatón csodálhattuk meg tevékenységüket és nyerhettünk betekintést művészi életükbe.

A rendezvény Lipták Béláné felsőtelekesi népdalénekes előadásával kezdődött, nagyon vidám népdalcsokrot hozott magával. Majd Balla György, Tardona polgármestere nyitotta meg a tárlatot.

Górné Zsigmond Krisztina már igazi mestere, művésze a gobelin hímzésnek. Alkotásai között vannak egyedi, saját tervezésű védjeggyel ellátott képek, és nagyon ritka különlegességek. A kiállított darabok között is megcsodálhattuk a nagyon különleges, selyemszalagokkal varrt “Bánat” című képet.

gor02

Krisztina kezdetben hímzéssel töltötte szabadidejét, de később többre vágyott, és autodidakta módon kezdte el a gobelinezést.

Munkái között minden témakör megtalálható, festményreprodukciók, alakok, portrék, tájképek, legtöbbjük romantikus és realista irányzatot képviselnek. Arra törekszik, hogy elkészítésük, minél nagyobb kihívást jelentsen. Legnagyobb kritikusa a férje, aki tanácsokkal is ellátja.

Férje, Gór Mihály rendkívül sokoldalú alkotó. Fest, grafikákat készít, melyeket nagy tanítómestere, Mezey Istvánt festő és grafikusművész tanácsára kezdett el rajzolni, aki mentora volt. Nagyon sok jó tanáccsal, kritikával segítette munkáját, és az ő hatására kezdett el több technikát is alkalmazni.

Ezen túlmenően Gór Mihály korongozik, csodálatos ékszereket készít, ezekből ajándékokat is hozott a rendezvény háziasszonyának, Szalainé Szatmári Katalinnak, a Baráti kör képviselőjének és valamennyi közreműködőnek. Kiállított tárgyai között a festményeken túl láthattunk faragott dobozokat is. Amikor nem rajzol, fest vagy nem egyéb kézművességgel foglalkozik, időnként verset ír, melyekből ízelítőt is kaphattunk a költő előadásában.

Az alkotó munka mellett a Sajómenti Népművészeti Egyesület munkáját is irányítja, mely 25 művészeti ágat fog össze.

A Tardonán élő házaspár alkotásaiból sugárzik a harmónia, a boldogság, a szeretet, az empátia. Ilyen hangulatban zajlott a beszélgetés is, vidám, közvetlen, kimondottan baráti, amelyben igazi partner volt Tardona polgármestere és felesége is.

Az alkotók az elkészült műveket több napig csodálják, nézegetik, örömüket lelik egy-egy alkotás elkészítésében. Krisztina elmondása szerint ő még meg is szokta simogatni őket.

Munkáik számtalan helyen kerültek már kiállításra.

Gór Mihály: Beszédes

A beszéd helyett
beszéljenek tetteid,
én megismerlek.

Fotók: Gál Gábor

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .