Amigurumi minikiállítás az Újkazinci Baráti Körben

Zólyomi Sándorné írása

Görög Lászlóné Erika „amigurumi” munkáinak bemutatására került sor az Újkazinci Baráti Körben 2017. november 21-én.

Görög Lászlóné Erika Sajószentpéteren született, ott töltötte gyermek éveit és ott végezte el az általános iskolát is. A középiskolai érettségit már a Ságvári gimnáziumban szerezte. Kazincbarcikára 1971-ben költöztek, házasságukból 1 fiú- és 1 leánygyermek született, akik már felnőttek és önálló családot alapítottak. Erika elmondása szerint „élete akkor kezdődött el, amikor a gyermekei megszülettek”

Erika a varrás, horgolás, kötés és fafaragás technikáját még az általános iskola keretében a technikaórán sajátította el, az itt szerzett technikai fogások jó alapot adtak az ez irányú tevékenységhez. Családjával és ma már unokáival együtt készítenek különféle figurákat a jeles ünnepekre, évfordulókra együtt vágnak, ragasztgatnak, készítik az ajándékokat. Mindig szeretik egymást meglepni valami újjal.

Erika ez év márciusában kezdett az amigurumival foglalkozni egy tanulócsoportban, itt tanulta meg lépésről lépésre, hogy hogyan kell elkészíteni egy-egy amigurumit. De mi is az az amigurumi?

A Wikipédia leírása szerint az amigurumi egy japán technika, és maga a szó horgolt, illetve kötött játékot jelent. Leginkább állatokat készítenek ezzel a technikával, de más különféle antropomorf jelleggel rendelkező bábuk, tárgyak megalkotásához is kedvelt módszer. Az amigurumiban fontos szerepet játszanak a mintaleírások, amikből pontosan kiderül, mikor milyen öltések szükségesek a kívánt forma eléréséhez. Az egyszerűbb figurák egy, a bonyolultabbak több darabban készülnek el, amiket a munka befejeztével összevarrnak. Alapjukat egy fonalból készült kör képezi, ennek szemeibe kerülnek a további öltések.

Magyarországon kb. 10 éve terjedt el.

Sajnos a munkák nagy része már nincs Erika a birtokában, a kiállításra is úgy kérte vissza a tulajdonosaiktól. Örül ennek a tevékenységnek, hisz sikerélményt ad, és hamar látszik az eredmény. A bábokat pamutból készíti, így ez nem egy olcsó hobbi, de többször vett már turkálóban is alapanyagot. Az is megnehezíti a dolgát, hogy a bonyolultabb, nagyobb lélegzetű munkák leírása, fotói csak fizetős internetoldalakon találhatóak meg. Mániává vált ez a tevékenység nála, és egyre ügyesebben bánik a horgolással ‒ már tv-nézés közben is tud dolgozni.

Tervei között szerepel a kórház koraszülöttosztálya számára horgolt „korip” (polip) figurák készítése, amelyeket a koraszülöttek inkubátorába helyeznének be, de ezen munkák nagy figyelmet, kiváló alapanyagot, szaktudást igényelnek, hisz különféle előírások vannak a méretezésre is.

A bemutatkozás után a jelenlévők részéről özönlöttek a kérdések, mindenki a technika és a kivitelezés kérdéseivel bombázták Erikát, és csodálattal tekintették meg a kiállított kötött, horgolt bábokat.

A Baráti Körben ismét bemutatkozott egy tagunk, aki nagyszerű kézügyességgel, kreativitással, kitartással rendelkezik. Ilyenkor döbbenünk rá, hogy mennyi fajta tehetség, csodálatos munkák születnek meg egy-egy ember keze nyomán. E tevékenységek bemutatására az Újkazinci Baráti Kör mindig és mindenkinek lehetőséget ad.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .