A barcikai street art alkotások is helyet kaphatnak a Google virtuális múzeumában

A Google Kulturális Intézetének oldalán már több mint tízezer street art alkotást és a köztéri művészetet bemutató mintegy 260 kiállítást nézhetnek meg az internetezők. A street artról szóló gyűjteményt 34 ország 86 művészeti szervezetének segítségével állították össze, de a múzeum anyagát bárki – akár magánszemély – is gyarapíthatja.

A street art alkotói a várost vászonként használva többek közt graffitivel, szoborinstallációkkal és mozaikokkal alakítják a városképet. Mivel ezek az alkotások gyakran rövid időn belül eltűnnek, ezért a világ 34 országban több ezer műről készült digitális felvétel, és került fel a virtuális múzeumba.

Közterületeken megjelenő street art műveket 2014 júniusa óta tekinthetnek meg az internetezők a Google kulturális oldalán. Akkor még 31 partner segítségével több mint ötezer street art kép és csaknem 100 kiállítási anyag volt a globális internetes múzeum része, de a kezdeményezés legújabb lépéseként 55 új művészeti szervezet közreműködésével már több mint tízezer, stencillel készült művet, szoborinstallációt, mozaikot és kollázst, valamint több mint 260 virtuális kiállítást nézhetnek meg a felhasználók.

A Google Kulturális Intézetének (Google Cultural Institute) célja, hogy a világ kulturális kincsei, archívumai, örökségei elérhetővé váljanak a világhálón, hogy minél többen ismerhessék meg őket.

Az intézet virtuális múzeumában az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum anyaga is megtalálható, az Iparművészeti Múzeumban pedig 2013. októbere óta virtuális sétát is tehetnek az internethasználók.

Az intézménynek mintegy 500 partnere van a világ 60 országában, így csaknem 70 ezer műtárgy szerepel a múzeumban, amely közül több mint 100 darabot rendkívüli részletességgel, akár “gigapixeles” felbontásban is meg lehet tekinteni.

A múzeum anyagát azonban bárki gyarapíthatja, így annak sem lenne akadálya, hogy a kazincbarcikai street art alkotások is bekerüljenek.

SAMSUNG CSC
„Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” címmel Kazincbarcika önkormányzata három szomszédos helyhatósággal karöltve sikeres pályázatot nyújtott be a Svájci Hozzájárulási Programhoz. A projekt keretében Svájc közel 1,2 milliárd forinttal támogatja a fejlesztési programot, melynek egyik elsődleges célja, hogy a kazincbarcikai térség imázsa javuljon. A város és térség új térségarculati koncepciója szerint a település és vidéke az ország legszínesebb régiójaként kívánja meghatározni önmagát.

SAMSUNG CSC

A fejlesztési program kulturális projektjei között szakmai művészeti napok, a Hello Wood által szervezett alkotótábor és különféle köztéri képzőművészeti akciók szerepelnek. Ezek során a városban található térbútorok, zöldfelületek kaphatnak művészileg is értékes, új külsőt, pluszjelentést; de lesznek tematikus szobortúrák, köztéri tárlatok és utcai művészeti akciók is. Három év alatt összesen harminc kazincbarcikai köz- és lakóépület egy-egy előre kiválasztott felületén helyeznek el művészeti alkotásokat. Ezek közül több már el is készült.

Ízelítő a “hivatalos” street artból:

Nincs galéria kiválasztott, illetve a galériát törölték.

Forrás: MTI / Kolorcity

Fotók: Kalydy Dóra, Takács Zsolt

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..