Vajon milyen lesz Kazincbarcika a 100. évfordulón?

Kazincbarcika idén ünnepli 65. születésnapját. Hogy milyenek voltak a város hétköznapjai 35 évvel ezelőtt, arról a „Keresztmetszet egy városról…” című sorozatunkban próbálunk meg képet adni, felidézve – mai szemmel nézve – meghökkentő és olykor mulatságos epizódokat. Nem kevésbé izgalmas vállalkozás azonban az sem, ha elképzeljük, milyen lesz 35 év múlva.

35 évvel ezelőtt még sci-fi regénybe illett volna, hogy az emberek „karosszékből” intézik a bevásárlásaikat vagy a pénzügyeiket, s ahelyett, hogy beülnének egy kávézóba, hálózaton kommunikálnak egymással. De még pár éve is elképzelhetetlennek tűnt, hogy a zsebükben hordanak egy egész újságosstandot, és már nem karosszékből, hanem sétálva vagy épp buszon ülve intézik hétköznapi dolgaikat.

Milyen jövő vár ránk? Vajon milyen lesz Kazincbarcika a 100. évfordulón?

A Kazincbarcika várossá nyilvánításának 65. évfordulóján meghirdetett pályázat erre a kérdésre várja a választ volt és jelenlegi városlakóktól, egyénektől és közösségektől is.

A pályázat témája: Milyennek képzelem el a városomat, Kazincbarcikát 35 év múlva, azaz: A Jövő Városa – Kazincbarcika 100

Minden korosztályra számítanak a pályázat kiírói, a Kazincbarcika Város Kommunális és Kulturális Fejlődéséért Alapítvány és az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub: óvodásokra, iskolásokra, a felnőtt korosztályokra és közösségeikre.

Az alkotások lehetséges formája: képzőművészeti, irodalmi alkotások, bármilyen kreatív produktum: rajz, látványtervek, szobrok, makettek, vers, próza, zene, kisfilm, videó.

Az érdeklődők részére a felkészülés során több motivációs napot, találkozási lehetőségeket biztosítanak szakemberekkel az igényelt témákban – pl. kerámia, rajz, szobrászat, irodalom, modellezés, stb. területeken. A 4 motivációs napot nyilvánosan is meghirdetik, de a jelentkezőket személyesen is értesítik.

Az elkészült pályaművek beadási határideje: május 13.

A legjobb alkotásokat egy zárórendezvényen mutatják be június végén, valamint az arra érdemes pályázatokat megörökítik az utókor számára kiadvány, album formájában.

A téma iránt érdeklődőknek, a pályázni kívánóknak jelentkezni lehet: a mezey@barcikaart.hu címen, a +36-48-310 116-os telefonszámon, vagy a Mezey István Művészeti Központ portáján.

Formáljuk együtt a jövőt Kazincbarcikán!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .