Kazincbarcikai női portrék: Jaskó Judit címzetes rendőr főhadnagy, iskolarendőr

Kálmánné Katalin interjúja

Beszélgető partnerem, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság bűn- és balesetmegelőzési főelőadója, Jaskó Judit címzetes rendőr főhadnagy.

Valamikor a rendőri tevékenységet tipikus férfihivatásnak tekintettük, viszont az elmúlt évtizedekben, úgy tűnik, egyre vonzóbb lett nők körében is a rendőri pálya, és a legkülönbözőbb beosztásokban jelentek meg. Naponta látunk filmeket a rendőrök, rendőrnők világáról, de vajon mennyire hasonlítanak ezek az izgalmas filmjelenetek a magyar rendőrnők életére?

Judit, létezik olyan, hogy „Beépített szépség”?

Akkor stílusosan idéznék a Beépített szépség című filmből: „Szorít a ruhám, zselés a hajam, egy percet nem aludtam, éhes vagyok és fegyver van nálam. Ne idegesíts!” Talán ezek a kijelentések közül az „egy percet nem aludtam” és „éhes vagyok” kifejezések állnak hozzám a legközelebb.

Nyilván nagyon sok csinos és fegyverrel rendelkező kolléganőm van szerte az országban, akik inkább a szakmai tudásukkal, tapasztalatukkal, talpraesettségükkel, leleményességükkel szeretnének kitűnni, bár nőként úgy gondolom, ha ezt a szakmát választja valaki, akkor mindenképp kitűnnek az átlagosok közül.

A filmnek is van némi valóság tartalma, de a hollywoodi sztorik szerintem eltúlozzák a valóságot. Említhetnénk egy másik nagy sikerű filmet, az Ovizsarut, szerintem körülbelül annyian látták, mint a Beépített szépséget. Például nálunk is nemrég indult be az Ovizsaru program, és nagyon vicces volt, amikor egy televíziós interjúban megjegyezte a riporter, hogy „te nem is úgy nézel ki, mint Arnold Schwarzenegger…”.

Mi motivált a rendőri pályára, mikor döntöttél úgy, hogy felveszed az egyenruhát?

Kicsit későn érő típus voltam, így a középiskola elvégzése után dolgozni kezdtem. Nem tudtam, mi szeretnék lenni, ha „nagy leszek”. Hamar kiderült számomra, hogy egy szakmával és egy érettségivel a zsebemben nem fogok tudni úgy érvényesülni az életben, ahogy szeretnék. Több évig dolgoztam ügyvédi irodákban asszisztensként, ahol akár akartam, akár nem, a polgári és a büntetőjog paragrafusai kezdetek a „bőröm alá ivódni”, így 2008 őszén levelező tagozaton a Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Karán kezdetem meg tanulmányaimat, ezzel egy időben a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság állományába kerültem közalkalmazottként. Ekkor sem gondoltam, hogy valaha rendőr lesz belőlem. A mindennapi munkámra és az iskolára koncentráltam. Mindig is érdekelt az iskolarendőrök feladata, többek között amiatt, hogyan lehetne egy a közneveléssel kapcsolatos közbiztonsági, bűnmegelőzési rendezvényt színesebbé, érdekesebbé, a diákok számára érthetővé tenni. Miután az évek alatt egyre jobban megismertem a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységet és annak kiemelt fontosságát, úgy éreztem, hogy szeretnék ezen a területen dolgozni. A főiskola és a rendőri átképző után 2011-ben kerültem a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság hivatásos állományba bűnmegelőzési előadóként.

Végül is jól döntöttél, mert kedvelt rendőr néni vagy a gyermekek és kedvelt Judit rendőr vagy a szépkorúak körében. Konkrétan mi a feladatod, és mi az iskolarendőri feladat?

A bűn-, illetve a baleset-megelőzési órákon, előadásokon az óvodásoktól a nyugdíjas korosztályig bezárólag igyekszem megismertetni, nyilván az adott korosztályra jellemző életkori sajátosságok figyelembevételével, a résztvevőket a bűnmegelőzés különböző szegmenseivel, rájuk jellemző területeivel. Az előadások mellett és azokhoz kapcsolódóan természetesen adminisztratív feladatokat is végzek, az adott előadásokon, órákon feldolgozott, a témakörökhöz kapcsolódó éves, féléves, havi rendszerességű jelentések készítése, pályázatfigyelés, a sajtóval, civil szervezetekkel, egyesületekkel való kapcsolattartás, illetve a rendőrkapitányság adatvédelmi biztosának feladatkörét látom el.

Ebben az évben indult útjára az Ovizsaru program, melyhez 7 óvoda csatlakozott. Ezen program segítségével játékos formában, az életkori sajátosságoknak megfelelően a helyes közlekedés szabályaira tanítjuk a legkisebbeket, illetve olyan szituációs gyakorlatokat végzünk el velük, amelynek segítségével elsajátíthatják azokat a váratlan élethelyzeteket, amik sajnos velük is megtörténhetnek, pl. hogyan viselkedjenek, ha egy idegen próbál velük kapcsolatot kezdeményezni a játszótéren.

Az illetékességi területünkön működő általános iskolák rendelkeznek saját iskolarendőrrel. Hozzám a Pollack Mihály Általános Iskola, illetve a Kazincy Ferenc Tagiskola tartozik. Az iskolarendőri feladataim közé tartozik, hogy különböző bűnmegelőzési témakörökben előadásokat tartsak a diákoknak, természetesen az osztályfőnökökkel való kapcsolattartás és egyeztetés elengedhetetlen a problémák feltárásában és azok megoldásában. Az Árpád Fejedelem Tagiskolában ún. DADA-oktató vagyok.

A DADA program nem más, mint a Rendőrség Biztonságra Nevelő Iskolai Programja, amelynek a lényege, hogy – a rendőri munka során összegyűjtött tapasztalatokra építve – olyan élethelyzeteket dolgoz fel, amelyek a gyermekekkel bárhol és bármikor megtörténhetnek. A program része a rendőrség speciálisan összeállított, egész tanévet átölelő bűnmegelőzési programjának. Itt olyan osztályokkal  kerülünk kapcsolatba, ahol magatartásbeli, beilleszkedési problémák merülnek fel, vagy előfordul az osztályon belüli erőszak. Ezeknek a gyerekeknek élménypedagógiai eszközök segítségével, játékos formában próbáljuk átadni azt, hogyan kerüljék el az áldozattá válást, vagy épp ne legyenek bűnelkövetők. A kazincbarcikai középiskolákban is tartok órákat, illetve egy hasonló speciális program indul útjára 2020 szeptemberében. Ez az ELLEN-SZER program, melyet a középiskolás korosztály számára fejlesztettek ki, és ami ugyancsak nagy hangsúlyt fektet az élménypedagógiai módszerek alkalmazására, amellett persze, hogy megismertet a bűnmegelőzés módszereivel. Ezen kívül szülőknek, pedagógusoknak, szépkorúak részére is tartok előadásokat bűnmegelőzési témában, illetve közlekedésbiztonsági versenyeket szervezünk, baleset-megelőzési órákat tartunk képzett kollégáimmal közösen.

Mennyire könnyű, vagy nehéz egy nő helyzete a férfias rendőri pályán?

Azt gondolom, hogy aki nőként ezt a pályát választja, mindenképpen reálisan fel kell tudnia mérnie saját képességeit, ha valaki tisztában van önmagával, nagy meglepetés nem érheti. Minden szakterületen más és más nehézségekkel kell számolni. Én mindig nagyon tiszteltem azokat a kolléganőket, akik a bűnügyi vagy a közrendvédelmi területen dolgoznak. Úgy gondolom, nekik egyes esetekben bizony elő kell venni a férfias oldalukat és meg kell mutatni, hogy határozottan, bátran fel tudnak lépni egy-egy intézkedésnél.

Saját tapasztalatom az, hogy a kollégákhoz való lojalitás, együttműködés, egymás segítése elengedhetetlen, ha ezt valaki betartja és tiszteli a másikat, akkor nem hiszem, hogy bármilyen nehézséget nehéz lenne leküzdeni.

Egy mondatban összefoglalva: néha nehéz, néha könnyű!

A rendőri pálya egyébként hivatás, vagy munka?

Mindenképpen hivatás. Aki a rendőri pályát választja élethivatásul, az egyik legérdekesebb és legfelelősségteljesebb pálya mellett dönt.

Ez nem egy munkahely, ahol az ember reggel bemegy, és monoton módon megcsinálja a munkáját. Mindig új élethelyzetek vannak, mindig más szituációk, melyre mind mentálisan, egyes esetekben fizikailag is készen kell állnia.

A bátyám is rendőr volt, a tiszti főiskolán tanított, de abban az időben a nők leginkább az igazgatásrendészet területén és gazdasági vonalon dolgoztak. Nem is volt rendőrnő ismerősöm. Ma már a bűnügyi terülttől kezdve a határvédelemig, közrend- és közbiztonság-védelem, bűnmegelőzés és áldozatvédelem, minden területen megtalálhatóak. A nőkkel szemben ugyanolyan elvárások vannak, mint a férfiakkal, ugyanolyan kiképzésben részesülnek, mint a férfiak?

A nőkre és férfiakra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, de ezzel szerintem semmilyen gond nincsen. Az a nő, aki ezt a hivatást vállalja, tisztában kell lennie az elvárásokkal.

Hivatásod alatt kerültél már rázós helyzetbe, részt vettél éles helyzetben, bevetésen, kellett már kényszerítő eszközöket használnod, ha igen, mi volt az oka?

Az én munkám inkább az irodához köt, illetve a rendezvények, előadások helyszínein vagyok jelen. A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet alatt láttam el időközönként közterületi szolgálatot. Mindenképp hasznos tapasztalatot szereztem és beleláthattam a kollégák mindennapjaiba.

Mi a véleményed, a mai fiatal rendőrök mennyire hevesek, elég toleránsak, megfontoltak ahhoz, hogy egy intézkedés során a külső körülményeket ki tudják zárni?

A fiatal rendőrök a középiskolában megkapják a megfelelő oktatást, illetve kiképzést, az iskola évei alatt gyakorlatukat a rendőrkapitányságon töltik. Minden munkakör betöltésére vonatkozik (a rendőrség berkein kívül is), hogy tapasztalatot kell szereznie ahhoz, hogy maximálisan el tudják látni a feladataikat. Ez nálunk sincs másképp, de úgy gondolom, a bátorsággal nincs baj, az intézkedések során tisztelettel beszélnek az állampolgárokkal, a külső körülményeket pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság illetékességi területén működik a Bűnmegelőzési Vagyonvédelmi Alapítvány. Idősek részére rendezett vagyonvédelemmel, áldozatvédelemmel kapcsolatos programokon több alkalommal találkoztunk. Szerveztek bűnmegelőzési és ifjúságvédelmi programokat is, jótékonykodtok, a felvilágosító programokon kívül szórakoztató, a szabadidő hasznos eltöltését segítő eseményeken is jelen vagytok, vetélkedőket szerveztek. Beszélgessünk az alapítvány munkájáról.

Alapítványunk immár 20 éve működik. Számos olyan rendezvényt tudunk a hátunk mögött, amely szerintem kimagasló és értéket teremtő, mondhatom országos szinten. A rendezvények mellett a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság részére is támogatást nyújtunk, számos eszközbeszerzés történt az utóbbi években. Azon munkálkodunk, hogy megismerjék az alapítvány munkásságát és minél jobban szélesítsük a támogatóink körét.

A rendezvényeken a szakmai hátteret a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársai biztosítják, az alapítvány pedig a pénzügyi forrást.

Kiemelt rendezvényeink az elmúlt évekből: A Te jövőd, a te választásod „Élj szertelenül programsorozat” (2015): dr. Zacher Gábor toxikológus előadása, a Miskolci Musical Műhely (Zsákutca című) előadása, a Miskolci Drogambulancia vezetőjének előadása. A 4 hónapot átívelő programsorozaton több mint 3000 gyermek és felnőtt vett részt. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kiírt pályázati keretből 5 000 000 Ft-os támogatás (2017): „Tegyünk együtt gyermekeink egészséges fejlődéséért”. Meghívott előadók: dr. Zacher Gábor toxikológus előadása, Klobusiczky György mestertanár előadása, Nézőművészeti Kft: Scherer Péter „A Gyáva” c. előadása, Triál Duo bemutatója, Re-Akció program (Észak-Magyarországon először) 100 fő rendőr, tűzoltó, rendőr, BV tiszt bevonásával, rendőrségi családi nap. A 3 hónapot átívelő programsorozaton több mint 4000 gyermek és felnőtt vett részt.

A megtartott programjainkat az alapítvány Facebook-oldalán folyamatosan közzétesszük.

Aktívan sportolsz. Részt vettél a Minimaratonon is, milyen felkészültség szükséges, mennyit edzel?

Az aktív sportolástól azért még elég messze állok. Inkább úgy mondanám, hogy a futás, spinning vagy a jógázás kikapcsol, és pár órára ki tudok szakadni a mindennapos mókuskerékből. Ilyenkor születnek sokszor nagyon jó programötletek, vagy gondolom végig a heti teendőimet. Azt vallom, a sportnak elsősorban örömöt kell okoznia. A különböző edzéseken nagyon sok jó embert ismertem meg, alakultak barátságok, tervezünk együtt versenyeket az elkövetkezendő időszakban. Természetesen a versenyszellem bennem is megvan, de nem a győzelem motivál vagy az, hogy első legyek. Fontosabb számomra a közösség, a csapatmunka és az, hogy jól érezzük magunkat.

Van, amikor elkap a gépszíj és heti négy-öt alkalommal is sportolok, van olyan, hogy két hétig nem csinálok semmit. A család és a munka mellett azért nehéz összeegyeztetni ezeket a dolgokat, és nagyban kedvfüggő is.

Tavaly részt vettem a Minimaratonon, aktívabban előtte 1-2 hónapot futottam, körülbelül heti 3 alkalommal. Terveim szerint ebben az évben is részt veszek valamelyik távon. A Csillag futamon biztosan indulunk a családommal, hiszen egy olyan intézményt támogathatunk vele, mely az egyik legnemesebb célt szolgálja.

Egy rendőrnő sok krimit néz, és mit olvas?

Nem szeretem kifejezetten a krimiket, inkább sorozatokat nézek. Kedvenceim közé tartozik: Megszállottak viadala, Briliáns barátnőm, A szolgálólány meséje. A legutóbb látott film, ami nagyon tetszett egy triller/akció film, a Vörös Veréb, de hogy legyen közte valami romantikus film is, nagy kedvencem az Édes november című film.

Könyvekben már jobban szeretem a bűnügyi tényregényeket. Robert Yugovich álnéven alkotó fegyencíró könyveit, Az őszinteség jutalma, Narkománia, Olja, és ajánlom azok figyelmébe, akik szeretik a valóságon, megtörtént eseményeken alapuló izgalmas könyveket.

Hivatásod teljes embert igényel, mégis egyensúlyban van a családi életeddel, hogy tudod ezt elérni?

Általában azért a hivatali munkaidőmben minden feladatomat el tudom végezni, ritkán vannak hétvégi rendezvények. Megpróbáljuk a férjemmel úgy szervezni a programjainkat, hogy a délutánok és a hétvégék a családról szóljanak, hisz mi, vagyis a családunk a legfontosabb. Vannak természetesen olyan élethelyzetek, amik nem könnyítik meg a dolgainkat, de valahogy mindig megoldjuk. Van egy szuper nagymamánk, akire mindig számíthatunk, keresztszülők, akik szívesen vannak a gyerekekkel és természetesen sok olyan barátunk is, akikre számítani tudunk.

A legjobb rendőrvicceket az élet írja, vallja dr. Váczi István, aki könyvet írt a rendőrök mindennapjairól, és egy-egy vicces helyzetet mutat be. Gondolom, te is tudsz, ha nem is viccet, de egy jó rendőrsztorit osszunk meg az olvasókkal.

Ha vicces rendőrsztorit nem is, hisz inkább az időm nagy részét gyerekekkel töltöm, de van egy édes kis sztori, ami nagyon tetszett és igazából stílusosan visszakanyarodunk az első kérdés aspektusához.

Első ránézésre valószínűleg rólam sem mondaná meg sok mindenki, mi a szakmám. Ez a gyermekeim óvodájában sem volt másképp. A kislányok mindig megnézik a piros körmöm, amikor hosszú hajam volt, mindig mondták, milyen szép hosszú, vagy éppen hogy bírok ilyen magas sarkú cipőben járni.

Egyszer egy délutáni rendezvény után épp hogy beestem az óvodába értük, nem volt már időm át öltözni, úgyhogy egyenruhában mentem.

Tátott szájjal néztek, csodálkoztak, és az egyik kislány mondja a kisfiamnak: „David! Te nem is mondtad, hogy az anyukád nem csak királylány, hanem rendőr is!”

Valóban aranyos, és én a szépkorúak nevében úgy mondanám, hogy királylány rendőrruhában. Ha játszanánk, „Repül a Tibi bácsi pontos labdája”, kinek dobnád a labdát, ki volna az a Kazincbarcikához kötődő alkotó vagy sikeres nő, akiről szívesen olvasnál?

Dr. Bodoki Katalin gyermekgyógyász.

Köszönöm szépen, Judit a beszélgetést, és tartalmas életutadhoz további sikereket kívánok, kívánunk!

 

Köszönjük a Kolorcitynek, hogy felhasználhattuk a fotóikat.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .