Hasznossá tenni a nyugdíjas éveket ‒ Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

Folytatva a civil szervezeteket bemutató sorozatot, újabb partnerünk, az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub életébe nyerhetünk betekintést.

2008 nyarán két nyugdíjas hölgy azon gondolkodott, hogyan lehetne nyugdíjas napjaikat még kellemesebbé, hasznosabbá tenni, további értékeket alkotni. Egyikőjük, Pelle Anna nyugdíjas pedagógus klubot, társa, Lőw Ferencné Ili hölgyklubot szeretett volna létrehozni, nagy-nagy tervekkel és elképzelésekkel.

Nyugdíjas évei előtt Pelle Anna pedagógusként szervezte tanítványai életét. Közben szívesen tevékenykedett a város más közösségeiben is. Aktív pályafutása utolsó tíz esztendőjében kezdett el fiatalkori témáival foglalkozni (iskolapszichológia, -szociológia, egészség).

Lőw Ferencné, Ili az Egressy Béni Művelődési Központ népművelője, 1990-től a Pont mozi vezetője volt nyugdíjba vonulásáig. 2000-ben alapítója és 8 évig vezetője az Ideál egészség- és életmódklubnak. Az Idővár Klubbal egy időben (2008-tól) aktív tagja lett a Folt Hátán Folt Klubnak, 2015-től pedig a Sajómenti Népművészeti Egyesületnek is.

idovar03

Aktív korukban mindketten gyakran szerveztek táborokat, szerveztek és vezettek kézműves-foglalkozásokat, játszóházi programokat.

A 2008. szeptember 25-re kitűzött alakuló ülésükre 35-en érkeztek. Többségükben hölgyek és pedagógusok ‒ így mindkettőjük vágya teljesült. Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub nevet választották. Ma már a létszámuk 40-50 fő között mozog, és nemcsak hölgyek, férfi klubtársaik is vannak, és valamennyien szívesen töltik együtt a szabadidejüket. Tagjaik nagy része kreatív, többfajta értékes hobbit űz, kézművesdolgokat készít, tulajdonképpen ez adja a tevékenységük magját. Nem bejegyzett, jogi személyiség nélküli, öntevékeny civil társaságként működnek.

Az Újkazinci Baráti Kör immár öt éve kapcsolatban van az Idővár Klubbal. A konzultációkon, tapasztalatcseréken túl már kapcsolatuk addig fejlődött, hogy vannak tagok, akik mindkét klub tagjai lettek. Tevékenységi körünk nem azonos, így a különböző témák iránt érdeklődők változatos programokon vehetnek részt, hisz mind a kettő nyitott klubként működik.

A Baráti Kör tagjai többször vettek részt kézműves-foglalkozásaikon, és leshettünk el tőlük fortélyokat, tanultuk meg kisebb ajándéktárgyak, dekorációk készítését. Több alkalommal rendeztünk az Idővár Klub tagjainak munkáiból kiállítást, a közeljövőben is kettőre kerül sor. Hamarosan Varga Gézáné Ili a mandalafestés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket, majd Lőw Ferencné Ili textilből készült alkotásaiból rendezünk kiállítást.

idovar01

Az Idővár Nyugdíjas Kulturális Klub tagjai a közelmúltban tértek haza Balatonföldvárról. Hazaérkezésük után kérdeztem Pelle Annát a klub életéről, programjaikról, eredményeikről, terveikről.

„Tevékenységünket már a kezdetektől fogva támogatja a helyi önkormányzat, az Egressy Béni Művelődési Központ és a Pedagógus Szakszervezet, ami megtisztelő és jólesik számunkra.

Tagjai vagyunk a Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának, és amíg működött, tagjai voltunk a Szépkorúak Egyesületének.

Foglakozásainkat kéthetente, keddenként tartottuk az Egressy klubtermében, alkalmakként a város egyéb létesítményeiben. Az idén májustól új helyeken folytatjuk további életünket. Állandó helyszínünk lesz az Egressy Béni Városi Könyvtár és az Újkazinci Programsziget.

Az elmúlt időszak alatt rengeteget programunk volt, de az utóbbi esztendőket részletezném.

Kapcsolódunk a város fontosabb eseményeihez – a 60. születésnapjára többfordulós lakóhely-ismereti és történeti vetélkedőt szerveztünk az általános és középiskolák érdeklődő csapatai részére, amelyet Miénk a város konferenciával, s a legjobbaknak egy kirándulással zártunk Szinpetribe, a világ legnagyobb könyvének megtekintésére.

Az elmúlt esztendőben tematikus városnéző sétákat terveztünk – Séta Kabarcihoz vagy a Szobrok városa Kazincbarcika ‒, a Kolor fesztivál programjaként pedig a Templomtúrát. Igény esetén e túrákat máskor is megszervezzük.

Vállalkozunk egyéni és közösségi ’jószolgálati tevékenységre’, sőt ‒ pedagógusok lévén ‒ korrepetálást is vállalunk. Mára úgy tűnik, minden generációval van valamilyen kapcsolata közösségünknek. Számunkra igen kedves az Irinyi János Református Szakgimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon tanulóival kezdetektől fenntartott kapcsolatunk, és a La Cosa Nostra tagjaival ‘az idén kezdődő’ közös tevékenységünk.

Az elmúlt esztendőben vettük fel a kapcsolatot, és folyamatosan látogattuk a Jó szerencsét úton található Idősek otthonát. Beszélgettünk, kézműveskedtünk az ott lakókkal. Amíg szükség van ránk, megyünk a továbbiakban is.

Minden esztendőben rendezünk egyik kedves tagunk kertjében partit. Ez az egyik legnépszerűbb programunk, nagyon fontos szerepe volt, van a közösségünk építésében.

Évente két-három alkalommal szervezünk programot városunk különböző vendéglátóipari egységeiben. Visszatérő programunka a Márton-napi vigalom.

Évente két alkalommal, tavasszal és télen magunknak is szervezünk kézműves-foglalkozást. Ezeket rendszerint jeles napokhoz, ünnepváráshoz kapcsoljuk.

Ősszel és tavasszal járjuk a közelebbi és távolabbi környéket. Szerencsések vagyunk, hogy ebben a gyönyörű természeti környezettel rendelkező kis városban lakunk. Élmény volt megismerni a Bán völgyét, a volt bányász lakta településeket, a Szuha völgyét ottani természeti kincseikkel, s az ott élő emberekkel. Szívesen látogattuk gyógyfürdőinket.

Közösen dolgozunk a Miskolci Egyetem, a Szikra Alapítvány és a Harmadik Kor Egyetemével. Szlovák testvérvárosunk (Nagyrőce) és környéke nyugdíjas szervezetével 2 éve vettük fel a kapcsolatot, évente egy-egy közös programot tervezünk, szervezünk egymás városaiban és azok környékén. Az idén augusztusban voltak nálunk második alkalommal. Közösségünk a CédrusNet (országos hálózat) programok első civil szervezeti partnere.

Örülünk annak, hogy közösségünket már két alkalommal is elismerték. 2015 januárjában a Barcika Art Kft.-től Kazincbarcika Közművelődéséért civil díjban, 2015 novemberében pedig a Pedagógusok Szakszervezetétől a közösségeknek járó Eötvös József Emlékplakett kitüntetésben részesültünk, amit az idei pedagógusnap környékén vettünk át” – tudtuk meg Annától.

idovar02

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .