Ha nyitott szemmel, szívvel járunk, mindenütt felfedezhetjük a mandalákat – Vargáné Ili volt az újkazinciak vendége

Kálmánné Katalin írása

Kálmánné Katalin írása

„…mert minden érték, amit az életben találhatunk, azokból a kapcsolatokból fakad, amiket a körülöttünk lévőkkel alakítunk ki. Mert nincs semmi olyan anyagi dolog, ami felérhetne a szeretet és a barátság megfoghatatlan kincsével” ‒ zárszóként ezzel az R. A. Salvatore-idézettel fejezte ki érzéseit Varga Gézáné Ili a mandalakiállítás és -bemutató végén, mely október 18-án, az Újkazinci Baráti Kör szervezésében került megrendezésre.

Varga Gézáné, mindenki Ilijének munkáira nagyon sokan voltak kíváncsiak. Eljöttek klubtársai, az Idővár Kulturális Nyugdíjas Klubból, barátok, volt kollégák, családtagok, többen az Teljes Életért Egyesülettől. Teljesen megtelt a terem, ismét egy jó hangulatú, telt házas rendezvénynek adott otthon a Programsziget közösségi ház.

Bevezetőben Bényei Lajosné Erzsók saját versével köszöntötte Ilikét, akit példaképének tart, és nagyon hálás, amiért bevezette őt a mandalák világába. Az olvasók talán még emlékeznek rá, hogy nem olyan régen Bényeiné versei mellett a mandaláit is bemutattuk, sőt a közelmúltban már a HazaÉrés Egyesület által megrendezésre került kiállításon is láthatóak voltak, ami vándorútra ment Dédestapolcsányba.

Ilike mandaláival „kitapétáztuk” a közösségi házat. Egyszerűen nem lehetett szelektálni belőlük, egytől egyig mindegyik különleges, valóban egyedi volt, véletlenül sem találtunk két egyformát. A sok-sok színes mellett fekete-fehér alkotás is található a munkák között, ezáltal kiderült, hogy a grafika is közel áll hozzá, és már sok rajzzal rendelkezik. A mandalák között láthattunk érdekességeket, mint például a gyógynövényes vagy madaras mandalákat.

Fotók: Szűcs Mara

A „háziasszony” Szalainé Szatmári Katalin azon kérdésére, hogy melyik a kedvenc alkotása, és családja mit szól a hobbijához, azt felelte: Természetesen mindig a legfrissebb a kedvenc, és családja támogatja, amire szüksége is van.

Testvére, Husonyicza Gáborné Margó szintén biztatja. Beszélgetésünkbe ő is bekapcsolódott. Nagyon büszke a testvérére, és elmondta azt is, hogy környezetünkben és magában a természetben is felfedezhetjük a mandalákat.

„Csak nézzük meg a csodálatos dáliát, a napraforgót, margarétát, ezek mind mandalák, vagy a templomok színes ablaküvegeit, de a szerelem jelképe, a jegygyűrű is mandala, ha nyitott szemmel, szívvel járunk, mindenütt felfedezzük a mandalákat” – mondta Margó.

„A mandalában, mint körben megtalálható a tökéletesség. Ez maga az élet. A mandalák készítése, nézegetése gyógyítólag hat testünkre, lelkünkre. Kisugárzó energiát, pozitív érzelmi hatást gyakorolnak ránk. A képi ábrázolásban minden színnek és formának külön jelentése van. A bennem megjelenő színek és formák nem azonosíthatóak be egy sablon alapján! Azok mindig és mindenkinek egyedileg változhatnak, és ez adja a személyiségét egy mandalának” ‒ folytatta a beszélgetést Ilike.

Fotók: Gál Gábor

A közönség kérdéseire adott válaszok után a következő szavakkal köszönt el a közönségtől:

Emlékezetes marad számomra ez a kiállítás. Köszönöm a figyelmet, a csillogó szemeket, a kérdéseket, a dicséreteket. Úgy éreztem otthon vagyok, barátok között. Az egyik kedvenc Salvatore-idézetem jutott eszembe, szeretném ezzel megköszönni a mandalás délutánt.

„…mert minden érték, amit az életben találhatunk, azokból a kapcsolatokból fakad, amiket a körülöttünk lévőkkel alakítunk ki. Mert nincs semmi olyan anyagi dolog, ami felérhetne a szeretet és a barátság megfoghatatlan kincsével.”

Varga Gézáné Ilinek már korábban is volt városunkban kiállítása. Legelőször klubja, az Idővár Kulturális Nyugdíjas klub rendezett ilyet, majd a Gyermekek Házában került sor munkáinak bemutatására. Részt vett a Kabarci pályázaton. Benevezett A remény szalagja az élet záloga című országos pályázatra, ahol különdíjban részesült. A Teljes Életért Egyesülettel részt vett a díjkiosztáson, és csatlakozott a csoporthoz. A klubtagok nagy szeretettel fogadták, azóta a közösség lelkes tagja. Emellett az Újkazinci Baráti Kör rendezvényeinek is szinte rendszeres látogatója, ahol szintén sok barátra talált.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .