Elhunyt Dobrossy István történész, a megyei levéltár nyugalmazott igazgatója

Életének 70. évében elhunyt Dobrossy István történész, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár nyugalmazott igazgatója, Miskolc díszpolgára – tudatta a család május 27-én, szerdán. Dobrossy István Kazincbarcika történetét is figyelemmel kísérte, lapunk egyik bemutatóján is részt vett.

Dobrossy Istvánt hosszú, súlyos betegség után kedden érte a halál.

A minap.hu miskolci hírportálon olvasható életrajz szerint Dobrossy István 1946. május 20-án született Miskolcon. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett történelem-néprajz szakos diplomát. A Déri Múzeumban töltött, rövid idő után 1973-ban visszatért Miskolcra. 1973-tól 1993-ig a miskolci Herman Ottó Múzeumban dolgozott történészként, majd ezt követően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója lett.

Több évtizeden át kutatta Miskolc történetét, munkásságát a város 1993-ban Szabó Lőrinc-díjjal, 1998-ban pedig díszpolgári címmel ismerte el. Számos helytörténeti könyv, cikk, tanulmány szerzője, ezek közül is kiemelkedik az Avasról írt és szerkesztett monográfiája, valamint az 1994-től évente megjelenő Miskolc írásban és képekben című könyvsorozata.

Szakmai munkássága a megyei levéltárban teljesedett ki, elsősorban az ő nevéhez fűződnek Miskolc monográfiájának eddig megjelent kötetei. Jelentős szerepet vállalt a Kassa és Miskolc közötti regionális együttműködés előmozdításában, a két város közös múltjának “újrafelfedezésében” is.

Nyugdíjas éveiben is aktív kutatói, helytörténészi, szerzői tevékenységet folytatott. Állandó munkatársa volt a Miskolci Naplónak, számos Miskolccal kapcsolatos kiadványhoz, televíziós műsorhoz, rendezvényhez kérték fel szakértőnek.

Dobrossy István Kazincbarcika történetét is figyelemmel kísérte, tanácsokkal, javaslatokkal látta el az akkori szerkesztőt, Takács Istvánt, sőt, a Históriás jubileumi sajtótájékoztatóján is részt vett 2000-ben az Egressyben, és lenyűgöző előadással varázsolta el a hallgatóságot. (Erről hamarosan videófelvételen is meggyőződhetnek az olvasók.)

Dobrossy Istvánt június 5-én helyezik örök nyugalomra a miskolci Mindszenti temetőben.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .