A tanácsrendszer negyven éve Kazincbarcikán

Több százra tehető azoknak a kazincbarcikai lakosoknak a száma, akik tanácstagként vettek részt a testület munkájában. Ha figyelembe vesszük azokat is, akik nem tanácstagként a tanács különböző bizottságainak voltak a tagjai, továbbá az apparátus dolgozóit, akkor az ezret is meghaladja a tanácsi munkában részt vett kazincbarcikai lakosok száma.

A tanács- és a bizottsági tagok többsége a választóik bizalmára méltóan, anyagi ellenszolgáltatás nélkül, becsülettel teljesítette a tagsággal járó feladatokat. Munkájuk eredményeképp vált Kazincbarcika néhány ezer lakosú falusias településbõl országosan ismert, majdnem negyvenezer lelket számláló, a hasonló települések átlagánál jobb ellátottsági mutatókkal bíró várossá. A negyven év alatt nagyrészt tanácsi beruházásban vagy tanácsi közremûködéssel felépült Kazincbarcikán mintegy 10 000 bér- és szövetkezeti lakás, 5 bölcsõde, 12 óvoda, 10 általános és 5 középiskola, 2 mûvelõdési ház, és létesült 3 kiállítóterem. Megépült a 450 (ma 350) ágyas kórház a szakrendelõkkel, s külön 2 orvosi rendelõ és 2 gyógyszertár, 3 áruház (Domus, Kazinc, Márka) és sok kisebb ABC-bolt, 3 szolgáltatóház, autóbusz-pályaudvar. A parkok és játszóterek nagysága meghaladta az egymillió négyzetmétert, s köztük olyan jelentõsek létesültek, mint a Völgy-park, a Fõtéri park, a Jubileumi park. A város lakóinak tevékeny közremûködésével készült el a városi strandfürdõ, a csónakázótó és Herbolyán az azóta tönkrement minivadon.

A BVK és a város más nagyüzemeinek eredményei mellett az oktatásban, a közmûvelõdésben, az egészségügyben és a sport terén elért sikerek, az országos és nemzetközi részvétellel meghonosodott rendezvények tették ismertté Kazincbarcikát hazánkban és határainkon kívül. A város társadalmát jellemzõ összefogást és tenni akarást ismerte el a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöksége a Hild János-emlékérem adományozásával, amit a hasonló jellegû és nagyságú hazai városok közül elsõként Kazincbarcika érdemelt ki. Közismertek azok a jelzõk is, amelyekkel a nagyszámú köztéri szobor, a parkokat díszítõ virágok, a rend és a tisztaság alapján illették városunkat. Talán nem túlzás, hogy a közelmúltban a városnak adományozott elismerések – Nemzeti Sportváros, Nívó-díj, Európa Diploma – is az előző negyven évben alapozódtak meg.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .