A polgármester üzenete: A város javát szolgáló tettekre van szükség

varoshazaKazincbarcika – noha már közelebb van a negyvenedik, mint a harmincadik évéhez, még mindig fiatal város és a fiatalok városa (is). Az őszi helyhatósági választások eredményeképpen a város élére Ludányi Attila személyében fiatal, mindössze 28 éves polgármester került.

Fiatalon érte a megtisztelő, de egyáltalán nem könnyű feladat, hogy az önkormányzat élén a város dolgait igazgassa, életét irányítsa.

Bár a fiatalok életkori sajátosságai inkább az, hogy előre szeretnek nézni és a jövő alakításával foglalkozni, a Barcikai Históriás szerkesztősége mégis arra volt kíváncsi, hogy a polgármester mennyire tartja fontosnak a település múltját, a múlt értékeinek az ápolását, természetesen a jövő szempontjából. Ettől vezérelve fogalmazódtak meg a kérdések a polgármesterhez.

Barcikai Históriás szerkesztője: Polgármester Úr! Elnézését kérem, hogy kérdéseim elsősorban nem a terveire, elképzeléseire, azaz nem a jövőre vonatkoznak, hanem a múltra. Ez nemcsak az újság jellege miatt van így. Azért is érzek késztetést erre, mert sokféleképpen megfogalmazódik, hogy múlt nélkül nincs jelen, a jelen a múltban gyökerezik, pillantás a múltba – ablak a jelenre, stb.

Az első kérdésem a fentiekkel összhangban a következő: Nem vitatható, hogy az önkormányzat létrejötte Kazincbarcika és közigazgatása történetében is új fejezetet jelent. Ugyanakkor ez az új nem az első fejezet. Milyen kapcsolatot lát Ön az önkormányzattal kezdődő új és az előző fejezetek, vagyis a korábbi közigazgatási rendszerek között?

Polgármester: A jelenlegi változás nagyságrendje csak az 1945. után bekövetkezett változásokkal mérhető. Lényeges különbség ugyanakkor, hogy abban az időben az egypárti rendszer felé történt az elmozdulás, ma pedig, miután bebizonyosodott ezen út járhatatlansága, a többpárti demokrácia az elérendő cél. Bízom benne, hogy az abban elkövetett hibákat nem fogjuk megismételni, s szándékaim szerint politikai boszorkányüldözés Kazincbarcikán nem lesz, amiből következik, hogy a korábbi vezetések pozitív eredményeit folytatni kívánjuk – ebben tehát folytonosság lesz – hibáiból pedig okulni szeretnénk, levonva a megfelelő konzekvenciákat, s ilyen értelemben szakadás van.

Barcikai Históriás: Kazincbarcikának, mint városnak is már csaknem negyvenéves múltja van, de mint település, több évszázados múltra tekint vissza. Ez idő alatt az itt élt népek szokásokat alakítottak ki, értékeket halmoztak fel. Az önkormányzat a város korábbi élete, története milyen értékeinek a megőrzését, ápolását, esetleg fejlesztését tartja fontosnak?

Polgármester: Számos olyan érték jött létre Kazincbarcika életében, amelyek további ápolásra érdemesek. Azt hiszem, valamennyi polgár büszke lehet a Hild éremre, az eddigi dinamikus fejlődésre, a kétévente megrendezésre kerülő Nemzetközi Amatőr Színjátszó Fesztiválra, a citerazenekarokra, s lehetne még sorolni tovább. Néhány szót inkább arról szólnék, ami régen volt, ma nincs, de remélem lesz: szeretnénk, ha az őstelepülések visszanyernék vitalitásukat, újra meghonosodnának a falusi szokások, s Kazincbarcika népe integrálhatná magában a régit és az újat anélkül, hogy bármelyik romboló erővé válna.

Barcikai Históriás: A város életével és jövőjével kapcsolatban mit tart Ön az önkormányzat legfontosabb feladatának?

Polgármester: Ez összetettebb kérdés annál, mint amilyennek látszik. Hosszú fejtegetés helyett azonban én úgy összegezném a feladatainkat, hogy a heterogén összetételű Kazincbarcikából igazi várost kell formálni, ahol az emberek, ha nehezebben is élnek, jól érzik magukat, ahová vissza, s nem elvágynak, s amely tényleges központja tud lenni a városkörnyéknek.

Barcikai Históriás: Mit üzem Polgármester Úr a Barcikai Históriás olvasóinak, és mit kér tőlük az önkormányzat, illetve a polgármesteri munkájához?

Polgármester: Azt kívánom, hogy ránk váró nehéz esztendőben ne veszítsék el józanságukat, s ami a legfőbb, a hitüket egy jobb világban. Váci Mihály után szabadon: a hiten, s vágyakon túl tetteket várok, olyanokat, amelyek mind a saját, mind – közvetve vagy közvetlenül – a város javát szolgálják. Mindehhez azt ígérem, hogy lehetőségeimhez képest mindent megteszek, hogy aki dolgozik, érvényesüljön, hogy mindenki saját kezébe vehesse jó vagy rossz sorsát.

Barcikai Históriás: Polgármester Úr! Köszönöm a beszélgetést!

Fotó: Pintérné Krizsán Erika‎ (A kép 2002 januárjában készült)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .