93 éve született Jávori István, a barcikai kézisek egyik irányítója

Szerző: Jávori István

Szerző: Jávori István

Jávori István 1922. augusztus 2-án született Jancsik István néven az Abaúj megyei Tornanádaskán. Édesapja, a szegényparaszti családból származó Jancsik József mozdonyfűtőként dolgozott a MÁV-nál. Édesanyja, Miskovics Mária volt, aki bányász családból származott, háztartásbeliként hat gyermeket nevelt.

1930-ban Jancsik Józsefet Miskolcra helyezték a MÁV ottani fűtőházához, ezért a család is a borsodi megyeszékhelyre költözött.

Jávori István hat elemi és négy polgári iskolát végzett, ez utóbbit a Miskolci I. Sz. Állami Polgári Fiúiskolában (1935-1939). Közben 1936-ban a Magyar Királyi Belügyminisztérium engedélyével a családnevüket Jávorira változtatták.

17 évesen dolgozni kezdett: fűszerüzletben, a MÁV pályafenntartásán, 1941-től Miskolc városánál írnokként.

1943. október 4-én tényleges katonai szolgálatra vonult a Szolnoki repülőtér Parancsnokságához, mint újonc. A vadászrepülő századnál 1944 októberéig szolgált, majd Budapestre, a Mátyásföldi repülőtérre került, végül a Dunántúlra, Sömjénmihályfára.

1945 márciusában katonai egységét áttelepítették Németországba, ahol május 1-jén hadifogságba esett. 1945. október 24-én megszökött az amerikai hadifogolytáborból, és hosszú, viszontagságos út után – Olaszországon és Ausztrián keresztül – 1947 júliusában tért haza társaival Magyarországra.

1947-től 1962-ig a Dimávagnál (a Diósgyőri Gépgyárban) dolgozott segédmunkásként, majd raktárvezető, anyagbeszerző, végül a Melegüzem anyagbeszerzésének a vezetője lett.

Jávory-István-fotó-001-190x300

1947-től tagja lett a Magyar Dolgozók Pártjának, majd 1978-ig a jogutódnak, az MSZMP-nek.

1949. augusztus 20-án megházasodott, feleségül vette Káplár Máriát, aki akkor a Diósgyőri Nehézszerszámgyár Titkos ügykezelésének a vezetője volt.

1952-ben felesége nővérének a fiát – Jávori (Franczia) Györgyöt – örökbe fogadták.

Jávori István 1952-től tíz évig a Miskolci Járásbíróság népi ülnöke volt.

1955-től 1959-ig a Dolgozók Állami Közgazdasági Technikumában képesített könyvelőnek, vállalati tervezőnek és statisztikusnak tanult.

1960. szeptember 20-án gyermeke született, Jávori István József.

Ekkoriban a négyfős család már évek óta társbérletben lakott Miskolcon a Toronyalja utca 16. szám alatt.

1962. április 29-től a Berentei Vegyi Művekben dolgozott tovább, júniusban a családjával Kazincbarcikára költözött, az Ifjúmunkás téren kaptak lakást.

család-1964-körül-001-300x220

1969-ben kapcsolódott be a fiatal város sportéletébe. A Kazincbarcikai Vegyész Sport Egyesület kézilabda szakosztályának a vezetésével bízták meg. Ezt a feladatát ingyen, társadalmi munkában végezte.

KVSE (1)

Maksó Sándor a Kazincbarcika sporttörténete (1920-1992) című könyvében ezt írta róla és a korszakról:

„A sportág lelkes híve, Jávory István szakosztályvezető, aki munkahelyi elfoglaltságát követően minden szabadidejében a kézilabdázás gondjait igyekezett megoldani, a működtetés minőségi körülményeit erősíteni.”

Férfi-kézilabdacsapat 1970 körül

Férfi-kézilabdacsapat 1970 körül

„A KVSE Sportkombinát átadásával, az itt létesített 3 salakos kézilabdapálya üzemeltetésével szilárd bázis alakult ki. Az egyik pálya világítóberendezéssel ellátva nemzetközi és esti mérkőzések lebonyolítására, nagy létszámú közönség fogadására alkalmas kiképzésével országosan is ismertté vált.”

KVSE-igazolvány, 1970

KVSE-igazolvány, 1970

A későbbiekben a KVSE elnökségi tagja és a Városi Kézilabda Szakszövetség elnöke lett, 1973-tól kézilabda játékvezetőként is tevékenykedett.

Nevéhez fűződött az 1970-es években az Újvárosi Általános Iskola tornatermében rendezett térségi Kézilabda Téli Teremtornák megszervezése, lebonyolításának irányítása is.

Jubileumi-teremkézilabda-kupa-Kazincbarcika-1973-227x300

Külső munkatársa volt az Észak-Magyarország napilapnak, de cikkei jelentek meg a Kézilabdázás folyóiratban is.

Felvonulás május elsején Kazincbarcika fő útján - Jávori István (ősz hajjal) a KVSE kézilabda szakosztályának élén

Felvonulás május elsején Kazincbarcika fő útján – Jávori István (ősz hajjal) a KVSE kézilabda szakosztályának élén

1977-ben a BAZ. megyei Tanács VB Testnevelési és Sporthivatala megbízta a megye Kézilabda Szövetségében az utánpótlás bizottságának elnöki feladataival.

Közben munkahelye megváltozott, a Borsodi Vegyi Kombinátból (ahol több mint 12 évet töltött el) átment a kazincbarcikai Városgazdálkodási Vállalat anyagbeszerzési osztályára, itt 1978. december 15-ig, haláláig dolgozott.

Forrás: http://javori.sfblogs.net

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .