Ünnepre hangolva – karácsonyváró hangverseny a Szent Család-templomban

Takács Zsolt interjúja

2016. december 22-én karácsonyi hangversenyre várják az érdeklődőket a Szent Család-templomba. Az immár hagyományos rendezvényen fellép a Szent Család kórus, Fancsik József és az In Aeternum Gospel kórus. És – úgy tűnik – immár az is hagyomány, hogy a gospelkórus elmúlt évéről és a karácsonyi koncertről Kálmán Rita, az együttes vezetője tájékoztatja Olvasóinkat.

Tavaly ilyenkor, december elején azt mondtad, hogy nagyon sok felkérést kaptatok, próbáltok mindegyiknek eleget tenni. Így van, volt ez idén is?

Az egész évünk, csakúgy, mint a tavalyi is, rengeteg fellépéssel telt. Nagyon eredményes volt a nyarunk, hiszen például a Miskolci Dixieland Banddel egy színpadon szerepelhettünk Sajógalgócon a Dixieland fesztiválon. Andornaktályán egy nemes cél érdekében koncerteztünk a római katolikus templomban, ugyanis éneklésünkkel, a belépőjegy megvásárlásával a templom felújítására gyűjtöttünk. Felléptünk Sajókazán, nagyon sokat voltunk táborozni, és persze bulizni is Sajógalgócon a „gospel nagypapánál”, Fancsik Józsinál. Voltunk még Szuhogyon, Egerben, Rudabányán a múzeumok éjszakáján, Felsőtelekesen a falunapon, a rudabányai református templomban a gödöllői királyi kastély barátainak egyesületét leptük meg. Szendrőbe a templomok éjszakájára és számos megszokott helyre is hívtak bennünket, mint például a helyi és a környékbeli idősotthonok, szervezetek rendezvényeire. Aztán év közben megünnepeltük a hatodik születésnapunkat, és kezdődött a karácsonyi időszak, ahol ugyancsak sok helyen felléptünk, ám a tavalyi felkérések rengetegéből és a sok fáradtságból tanulva most kevesebb helyre ígérkeztem el a kórusommal. A legnagyobb hangsúlyt a nagykoncertünkre fektetjük, de még előtte várnak minket december 16-án Ormosbányán és december 20-án a kazincbarcikai Idősek Otthona I.-ben is.

December 22-én a Szent Család-templomban léptek fel. A karácsonyváró hangversenyen közreműködik a Szent Család kórus és Fancsik József. Önálló műsort adnak, vagy titeket kísérnek?

A tavalyi karácsonyi hangversenyünk pályafutásunk egyik legsikeresebb koncertje volt, ugyanis a több mint 360 ülőhellyel rendelkező Szent Család-templom teljesen megtelt. Sőt! Az állóhelyek száma is fogytán volt! Csodálatos érzéseket éltünk és élünk át ilyenkor. Nagyon köszönjük!

Valóban hagyomány ez nálunk, hiszen minden éven december 22-én tartjuk az Ünnepre hangolva szlogennel futó karácsonyi hangversenyünket és az azt követő agapét, ám most egy kis újítással is készülünk, amit meglepetésnek szánunk a kedves közönségünknek. A Szent Család kórus és Fancsik József is önálló műsorral készülnek, ami az elmúlt évekhez hasonlóan rendkívül ünnepélyes és megható lesz.

Változott a kórusotok összetétele tavaly óta?

Mint ahogy minden változik, így mi is átrendeződtünk egy picikét. Sokan iskolát és munkát váltottak, ez sajnos elszólította őket itthonról, ám a következő pillanatban már jött is az utánpótlás. Robogunk tovább, és hogy magamat idézzem: „értéket közvetítünk”.

A kórus mostani tagjai: Kálmán András, ifj. Kálmán András, Fancsik József, Bata Imre, Kálmán Kornélia, Hajdú Boglárka, Fehér Kíra, Emri Bernadett, Kálmán Andrásné, Fehér Sándorné Taskó Rita, Szabóné Mádai Veronika, Bacsó Laura és Tóth Ákos.

A támogatóink összetétele is változott, hiszen egyre többen támogatnak minket anyagilag, lelkileg és erkölcsileg is.*

És a műsorotok?

Igyekeztem kicsit felfrissíteni a repertoárunkat, hiszen kell az újítás. Sok új dalt tanultunk és sok régi dallamot újra tanultunk, új ritmikát, több szólamot, esetenként új koreográfiát is kapott az adott mű. De természetesen még mindig a spirituálét, jazzt, bluest és a vallásos dalokat kedveljük és adjuk elő.

Szintén a tavalyi interjúban azt mondtad a terveitekről: fejlődés minden tekintetben, ennek a műfajnak a megszerettetése. Mennyiben sikerült?

Azt gondolom, hogy sikeresnek mondhatom a csapatot és a munkánkat, mert a kórustagokon szemmel látható és füllel hallható változások is vannak. Rengeteget tanultunk énektechnikát és hangképzést. Sokkal bátrabbak és magabiztosabbak a tagok, és főleg a lányok, ebből adódóan pedig még hitelesebbek és érthetőbbek, így azokhoz az emberekhez, akik látnak és hallanak minket, könnyebben eljutunk a dalainkkal a szívükhöz. Tehát bátran kimondhatom: SIKERÜLT! De miszerint a jó pap is holtig tanul, így mi is mindig igyekszünk még jobban és még többet gyakorolni és fejlődni, ezáltal pedig még több és több helyre eljutni és megismertetni, megszerettetni ezt a Magyarországon még ismeretlen műfajt.

Élénk „reklámhadjárat” kíséri a rendezvényt a Facebookon. Ma értékes nyereményt is kisorsoltok, és élő adásban is jelentkeztek. Ez is a közösségi oldalon lesz követhető, látható?

Véleményem szerint nagyon fontos a reklám, hiszen ezen keresztül még több emberhez juthat el a munkásságunk. Ez a közösségi oldal pedig rendkívül alkalmas erre. Ezért is gondoltunk arra, hogy egyre több élő bejelentkezéssel, helyzetjelentésekkel és nyereményjátékokkal készülünk a minket követő és szerető embereknek. Így lesz ez ma is. A kórus profilján fogunk élőben jelentkezni és sorsolni is egyaránt este 8 órakor. Addig is várjuk a játékra a jelentkezéseket a Facebookon. A játékszabály a következő: meg kell osztani a hirdetett bejegyzést és lehet kommentben is kérdezni tőlünk. Ezen feltételek teljesítői közül sorsolunk kettő nyertest, és a gospelkórushoz kapcsolódó ajándékokat kaphatnak, amelyeket akár karácsonyi ajándékoknak szánunk. Megjegyezném, hogy az én nevemen fut az oldal, mivel a Facebook nem engedélyezi az In Aeternum Gospel nevet , itt tehát csakis a kórussal kapcsolatos dolgokat osztunk meg, és itt lehet esetlegesen fellépésszervezéssel kapcsolatban is keresni minket, illetve felvételizni hozzánk.

Egy „templomi rendezvényre”, gondolom, azok mennek, akik eleve oda járnak. Csak őket várjátok a koncertre?

Természetesen nem. Műsorunk vallásos dalokból áll, és ezekkel az Istent dicsőítjük, de ezek nem csak a templomba járó és hívő embereknek szólnak,hanem azoknak is, akik nem ismerik őt. A vallásos embereknek mi és dalaink az isteni örömöt jelenthetik, míg akik nem hisznek, azoknak pozitív energiát és vidámságot ad. Tehát mindenkit óriási szeretettel várunk, csakúgy, mint tavaly. Töltsük meg a kazincbarcikai Szent Család-templomot 2016. december 22-én, csütörtökön 18:30 órakor, és örüljünk együtt a kis Jézus születésének!

* Kazincbarcika város Önkormányzata, Kazincbarcikai Szaléziak, Mátyás Bútor Kft., HBH Bajor Sörház, MARNIT, Terrakotta, Nord-Ép Kft., Lőrincz Péter és családja, Leskó András és családja, Mol benzinkút Edelény, Sajószentpéter, Szurek Kft., Mucsony község önkormányzata, Vekni Kft., Fenyvesi Dezső építési vállalkozó, Barna István és családja, Bata Imre és családja, Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Újkazinci Baráti Kör, Emil karosszéria, Rafael Virág, Téglási utánfutó-kölcsönző Kazincbarcika, Margó papírbolt, Jégvirág Kft. Cukrászüzem

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .