Tisztelt Olvasó!

IMG_20141115_0033Köszöntöm Önt a Barcikai Históriás megjelenése alkalmából.

Manapság sok mindent megtudhatunk a rendszerváltozás előtti évek, évtizedek titkaiból, az akkori események okairól, mozgatórugóiról, hátteréről. „Felkapott” témája ez az újságoknak és a könyveknek is. Ezekben többnyire országos események hátteréről vagy országosan ismert személyek (viselt) dolgairól olvashatunk. Bizonyára sokan szeretnének többet tudni azon események okairól is, vagy azok hátterébe betekinteni, amelyek az elmúlt években Kazincbarcikán történtek. Kiskirályok itt is voltak (igaz nem mundérban), voltak a város élén személyi változások, megfordultak itt országos és nemzetközi hírű személyek (pl. Kádár János, Hruscsov), születtek a város és lakóinak sorsát befolyásoló döntések, intézkedések. Ezek hátteréről, indítékairól a város lakói nem sokat tudnak.

Azt hiszem, senki nem vonja kétségbe, hogy ezekről sok ismerettel rendelkezem, hiszen a 37. évét élő városnak 28 éve lakója vagyok, s ebből több, mint húsz évig a város tanácsának elnöke voltam. Ezalatt jelentős eseményeket éltem meg, részese voltam számos fontos döntésnek. És a nyugdíjazásom óta eltelt több, mint egy év alatt történtekről is van némi mondandóm. Véleményem szerint ezek nem maradhatnak egy-két ember titkai. Joga van többet tudni azokról városunk lakóinak is. Erre többször tettem kísérletet. Szerettem volna, ha a várost érintő írásaim a Kazincbarcikai Közéletben napvilágot láttak volna. Sajnos, azt kellett tapasztalnom, hogy a nyilvánosság időszakában Kazincbarcikán számomra tilos a nyilvánosság. Ez a körülmény nagy szerepet játszott azon elhatározásomban, hogy önálló lapot indítsak, hogy elmondhassam mindenkinek azt, amit nem mondhattam el senkinek.

A lap címéhez is szükségeltetik némi magyarázat. A história szó többféle jelentéséből a lap a történet, a történetírás, az elbeszélés jelentésének szeretne megfelelni. Nem aspirál az ennél olyan igényesebb jelentésre, mint a történelem, történelemtudomány. De a kitalált „történetek”-nek sem akar szócsöve lenni. A város életével kapcsolatos eseményt, vagy annak hátterét tárgyilagosan, a valóságnak megfelelően kívánja bemutatni. És azokkal a kérdésekkel, eseményekkel fog foglalkozni, amelyek a Tisztelt Olvasót érdeklik.

Kivétel a lap első száma, amelyben – ízelítőként – az általam fontosnak tartott, vagy érdekesnek vélt néhány esemény szerepel. Az ezután megjelenő számokban majd azokról lehet olvasni, amelyekre a Tisztelt Olvasó kíváncsi.

E célkitűzéseknek a lap akkor tud megfelelni, ha Ön is részt vesz a szerkesztésében, vagyis ha írásban eljuttatja hozzám érdeklődő kérdését, amelyre a lap hasábjain ismereteim, a rendelkezésre álló vagy másutt fellelhető források, esetleg az érintett személyekkel készítendő interjúk, riportok alapján adom meg a választ, ügyelve arra, hogy ne sértsek személyiségi jogot. Névtelen, vagy nem valós címmel érkező írást nem olvasok el, illetve nem foglalkozom vele.

A lap megjelenésének nincs meghatározott időpontja. Rendszerint akkor kerül az Olvasóhoz, amikor egy lapszámra való írás elkészül.

Tisztelt Olvasó! Önön is múlik ez.

A Szerkesztő

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .