Térségünk eseményeiből: Miskolc, szeptember 14.

A honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából ünnepi ülést tartott a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat képviselő-testülete a Miskolci Nemzeti Színházban. Az évfordulóról Gyárfás Ildikó, a megyei közgyűlés elnöke emlékezett meg. Az esemény méltatásán túl szólott megyénk jelenlegi helyzetéről is, hangsúlyozva, hogy: „Büszkék lehetünk szűkebb hazánk, megyénk múltjára is, azonban most a jelenre kell koncentrálni. Számos tennivalónk van, hogy megfeleljünk a kor követelményeinek”.

Az ünnepi beszéd után a külföldi delegációk vezetői – Joan M. Leenhuis-Staut asszony, Dél-Hollandia királynői megbízottja, Janus Frackowiak, a lengyel katowiczei vajdaság elnöke, Klaus Frietsch, a Rheingan-Taunus Kreis német tartomány elnöke és Gennagyij Hripel, az oroszországi vologdai régió közgyűlésének elnöke – köszöntötték az 1100. évfordulót és megyénket.

Az ünnepi rendezvényhez „A vármegyei közigazgatás és tárgyi emlékei” címmel kiállítást nyitott meg Veresné dr. Jakab Zsuzsanna, a megyei közgyűlés főjegyzője, amit nagy sikerű nemzetközi gálaműsor követett. Ennek keretében holland, lengyel, német, orosz és magyar együttesek léptek színpadra.

A millecentenáriumi rendezvény, amelyen részt vett dr. Szabó György népjóléti miniszter, a megyei közgyűlés előző elnöke, az ünnepség vendégeinek tiszteletére adott fogadással ért véget.

Az évfordulóra érdekes dokumentumgyűjtemény jelent meg a B.-A.-Z. Megyei Levéltár kiadásában. A Dobrossy István, G. Jakó Mária és Hőgye István nevével jelzett kiadvány Borsod, Abaúj és Zemplén vármegyék millenniumi ünnepségeinek dokumentumait tartalmazza.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .