Napjaink lapjai – Verse Lőrinc lapszemléje

1990-I-1-01Szerkesztőségünk egyik főmunkatársa, a mindmáig koszorúzatlan költő: Verse Lőrinc, aki a Bal Fácán Nagydíj többszörös tulajdonosa, de a legmagasabb költői elismerés, a Fűzfa Poéta Díj hasztalanul reménykedő várományosa megirigyelte K. Béla hall(hat)atlan reklám költeményeit (de az is lehet, hogy azok ihlették meg), s elhatározta, hogy a városunkban, napjainkban megjelenő lapokat versben mutatja be. Kín(rím)keserves munkájának eredményét teszi közzé a Históriás.

Kazincbarcikai Közélet (Várospolitikai lap)

A Kazincbarcikai Közélet
Napjainkról rajzol képet,
S ha ez a kép olykor morcos,
Nem felelős érte Csontos.

Balegyenes Tájékoztató és irodalmi lap (Kiadja az MSZP)

A mi lapunk Balegyenes
Sokszor ezért olyan vehemens.
Sok mindenki gerjeszti
És Hídvári szerkeszti.

Szárny-próba Irodalmi lap

Teljesülnek álmaink,
Próbálhatjuk szárnyaink.
Újságunk a Szárny-próba
Szerkesztője Kiss Béla
Olvassa is mindenki
Ki a strófát szereti.

Barcikai Históriás (Helytörténeti lap)

Van egy lap, a Históriás,
Fejlécén, hogy nem lódítás,
Mit szerkesztője, a Takács
Hasábjaink közreád.

Folyton folyvást keres, kutat
Múltba mutatja az utat.

Verse Lőrinc költőnek nem egyetlen művel az itt bemutatott lapismertető. Azt javasolta ugyanis a Históriás szerkesztőjének, hogy a lap nyelvművelő rovatának „Reszkess baki, jön a Taki” legyen a címe. A szerkesztő a javaslatot csak azért nem fogadta el, mert Lőrincünk éppen a helyes szöveget szúrta el, úgy ahogyan Papp Jancsi a róla ismert viccek poénját. Álljon itt mutatóban néhány ebbéli produktuma:

Az egyik hirdetési újságban megjelent előfizetéses étkeztetést például előfizetéses éheztetésre, az „Új bálabontás a Montanában” szöveget – feltehetően az idegen szavak elleni harc jegyében – „Új bálabontás mostanában”-ra javította, míg egy létesítmény építésének megkezdéséről szóló tudósításban az első kapavágásból első kupánvágást csinált. De a csúcsot talán azzal produkálta, hogy egy ételreceptben a kelbimbót mellbimbóra módosította, hozzáfűzve, hogy a receptet csak férfiaknak ajánlja…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .