Napjaink históriája

Scan18Világszínvonalú technológia – Éhségsztrájk – Maffiózás – Sátánizmus –
Kazincbarcika a hírekben

A Népszabadság, illetve az Észak-Magyarország 1990. november 1-jei, december 12-i számait néztem át, hogy a Napjaink históriája rovatban bemutathassam: hogyan tükröződtek egy országos és egy megyei napilapban azok az események, amelyek a jelzett időben Kazincbarcikán történtek.

E rovat címeiből már kiderül, hogy mindkét lapban az uralkodó témákat a BVK egyik üzemének indítása, az ominózus éhségsztrájk, a Sport Étteremnél lezajlott tömegverekedés és a sátánizmus jelentették.

A világbanki hitelkonstrukcióban ötmilliárd forintért épített, s japán csúcstechnológiával a poliuretán-termékek alapanyagát előállító üzem beruházásának befejezéséről jelentek meg cikkel. Az Észak-Magyarország december 1-jei számában a Zöld Akció Egyesülés az új üzem veszélyeire hívja fel a figyelmet. Párhuzamot von az új üzemben gyártandó metil-difenil-izocianát között, amely súlyos katasztrófát okozott. Erre tromfol az Észak-Magyarország december 4-i számában a BVK. A Zöld Akció Egyesülés párhuzamát olyannak tünteti fel, mint amilyen. Hasonlóság a só és a borsó szavak között van (vagyis mindkettőben előfordul a só, illetve az izocianát szó.) Ezért a Zöldek nyilatkozatát a lakosság félrevezetésének minősíti és megmagyarázza, hogy két, egymástól teljesen eltérő anyagról van szó, más-más fizikai tulajdonságokkal.

A két lap hírt ad a BVK karbamid üzemének leállításáról, mely az 1990. november 1-jén életbe lépett energiahordozó ár jelentős emelésének a következménye. Az üzem leállítása 300 dolgozót érintett. Egy részüket más üzemben helyezték el, a többiek pedig körkedvezménnyel nyugdíjba mehettek.

A Népszabadság november 5-ei száma még „Éhségsztrájk az alku ellen” címmel számol be a város lakói előtt jól ismert eseményről, viszont a november 16-ai számban közölt cikk „Már nem éhezik” címmel az éhségsztrájk felfüggesztéséről ad hírt. Az Észak-Magyarországban hasonlóképpen követhető nyomon az esemény.

November vége felé a lapok már más témával – a Sport Étteremben rendezett diszkó megzavarásával – foglalkoztak. Az Észak-Magyarország november 26-ai száma „Maffiózók Kazincbarcikán?” sokat sejtető címet adta az Étteremben (némelyek szerint csak az Étterem előtt) lezajlott rendbontásnak, verekedésnek.

A Népszabadság november 27-ei számában közölt tudósítás címe mértéktartóbb: „Justitia rendet teremtett”. Alcím: „Harcias zsarolók Barcikán”. És még szelídebb a címe az Észak-Magyarország november 29-ei számában annak a cikknek, amely a kazincbarcikai rendőrség véleményét ismerteti az eseményről: „A barcikai rendőrök szerint Maffiózók pedig nincsenek”.

Még el sem csitultak a kedélyek a városban a Sport Étteremben történtek körül, amikor egyre-másra már azt lehetett hallani, hogy a sátánzizmus Kazincbarcikán is felütötte a fejét. Az Észak-Magyarország december 1-jei, 7-ei és 8-ai számában olvashattunk erről, míg a Népszabadság december 4-ei számban ír róla „Sátánista riadalom Borsodban” címmel. „…Kazincbarcikán szintén riadalom támadt a fiatal lányok között – írja a cikk. Itt is emlegették, hogy megvannak a karácsonyi áldozatok. Tényleges nyom azonban kevés akadt. Csupán az egyik középiskolában vettek el a pedagógusok az egyik fiútól egy sátánkeresztes láncot. Ám kiderült, hogy az illető a kutyájának vásárolta a láncot az egyik barátjától, aki viszont búcsúban vette.”

Még egy nem szívderítő hír az Észak-Magyarországból. A lap Sötét krónikája számol be arról, hogy a Szeles aknánál három vagabund arra kényszerítette a telepőrt, hogy lovas kocsijukat megrakja szénnel. Miután megtette ezt a szerencsétlen megfélemlített férfi, a három rabló egyszerűen lelökte őt a kocsiról és elhajtott a szénnel.

Egyéb témák, de most már csak címszavakban:

  • Észak-Magyarország, november 5. – Remekel a KVSE (a röplabdacsapatról van szó, a labdarúgás rovat sajnos vereségről számol be)
  • Észak-Magyarország, november 8. – Folytatódnak a BVK nyílt napjai.
  • Észak-Magyarország, november 10. – A Kertváros I-es iskolában rendezendő kisállat-kiállításra hívja fel a figyelmet.
  • Észak-Magyarország, november 13. – Cikk a higanyfesztiválról.
  • Észak-Magyarország, november 15. – Fotósnap Kazincbarcikán.
  • Észak-Magyarország, november 24. – Új üzletközpont Kazincbarcikán.
  • Észak-Magyarország, november 30. – Üzlet Ciprussal? BVK termék egy világkiállításon.

Végezetül még két országos lapból egy-egy téma, amely szintén napjaink históriájához tartozik:

KURIR, november 23. – Buszbébi. Szülés a pályaudvaron.

A cikk beszámol arról, hogy Oláh Attiláné november 20-án hajnali ötkor a barcikai autóbusz pályaudvaron nem minennapi körülmények között szült meg harmadik gyermekét, egy buszsofőr és kalauz kolléganője közreműködésével.

A NÉPSZAVA december 6-i száma a Borsod megyei Kézműipari Vállalat hat elbocsátott dolgozójáról, illetve az elbocsátás körülményeiről szóló cikkének „A habszivacs csak mese habbal” címet adta. Megtudhatjuk a cikkből, hogy a vállalat a habszivacs üzem leépítésére hivatkozva mondott fel a dolgozóknak. De az is kiderül az írásból, hogy az elbocsátott dolgozóknak nem sok közük volt a habszivacs üzemhez. Így tehát az elbocsátás oka bizonyára más lehetett…

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .