Megújul a Hámán Kató – közösségi tér a „Mazsolában”

Pár hete megkezdődött a Hámán Kató úti, erősen leromlott terület rendezése. A beruházás során az önkormányzat nem csupán a környéken élők lakhatási körülményeinek javítását tűzte ki célul, hanem a közösségi élet feltételeinek újra megteremtését is.

Megkezdődtek a munkálatok a Hámán Kató úti szegregátumban élők lakókörülményeinek javítására és a szegregáció felszámolására irányuló első lépések.

A „Leromlott városi terület rehabilitációja a kazincbarcikai Hámán Kató akcióterületen” című projekt keretében az önkormányzat 225 millió forintos keretösszegből többek között az egykori Szolgáltatóház egyik megmaradó, az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanrészében közösségi tér kialakítását tervezi, ami egyben központja is lesz a további, Európai Szociális Alap által finanszírozott fejlesztési programoknak. A Május 1. út 5. alatti ingatlanban 100 négyzetméteren kialakítandó közösségi teret a közeli Don Bosco Iskolával együttműködésben működtetné a Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ.

A területen két fontos orvosi intézmény is működik, a központi orvosi ügyelet és a fogorvosi rendelő, melyek elérése jelenleg nehézkes, de az út bővítése révén jóval könnyebben megközelíthető lesz majd a jövőben gépkocsival és gyalogosan is. Az akcióterületen új parkolóhelyek is kialakításra kerülnek a parkolási feszültségek oldása érdekében.

A közlekedési beruházások mellett a projekt során megújul a közelben található játszótér és annak környezete is, ahol bővül az igénybe vehető játékok köre, így remélhetőleg minden generáció talál majd magának megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

A lakhatási körülmények javításának céljából a szegregált területen élő, szociálisan rászoruló családok számára az önkormányzat komfortosabb lakhatási feltételeket biztosít a bérlakások rekonstrukciójával. Ezeknek a szociális bérlakásoknak a felújítása megkezdődött, a város más részein található önkormányzati ingatlanok közül 13 lakásé már be is fejeződött, a projekt további fejlesztési, felújítási munkálatai pedig a közeljövőben fognak megkezdődni.

Az akcióterületen élő lakosság számára az infrastrukturális fejlesztéseken és szociális bérlakás programon túl további közösségi és foglalkoztatási akciókat is szervez majd a város. Ennek részeként közösségi kert kialakítása is tervbe van véve, ahol az akcióterületen élők háztáji módszerekkel, konyha és fűszernövények termesztésével foglalkozhatnak majd.

A projektben megfogalmazott célok teljes megvalósítására várhatóan 2020. októberéig kerül sor.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .