Közös munkával a közös szórakozásért – Tekepályát építenek a BVK dolgozói

Kihasználatlan, gizgazos terület volt, s ma egy építmény alapjai állnak rajta. Csaknem mindennap emberek jelennek meg itt, s a sorjázó téglarakásokból falakat emelnek.

– Mit építenek? – kérdezősködnek az idegenek, akik a Borsodi Vegyikombinát mellett az Ifjúsági körtér környékén, az iparvágány mellett elhaladnak.

– Tekepályát. Mégpedig fedett csarnokú, ikerpályás helyiséget, amelyben 7×6 méteres nézőtér és öltöző, fürdő, szertár is lesz. Ráadásul központi fűtéssel is ellátjuk, tehát télen-nyáron versenyezhetnek itt a tekesport kedvelői. – Ilyen tájékoztatást adhat az érdeklődőknek Topiczer Imre, a vegyikombinát munkaverseny-felelőse, aki több társával együtt szervezi, irányítja itt a munkát.

Az új sportlétesítmény kialakításán ugyanis nem „hivatalból kirendelt” építőmunkások dolgoznak. Társadalmi munkában készül a tekepálya. Ott szorgoskodnak szabad idejükben a különféle üzemrészek és irodák dolgozói. Vezetők, beosztottak, idősek, fiatalok egyaránt.

– Hogyan vetődött fel a tekepálya építésének gondolata?

– Közismert, hogy Kazincbarcikán kevés a szórakozási, sportolási lehetőség. Ezért javasolta az év elején a BVK szakszervezeti bizottsága, hogy a dolgozók közös összefogásával építsenek tekepályát.

A javaslatot továbbították a szocialista brigádok tanácskozásaira, az üzemek termelési értekezleteire, s elmondták különféle összejöveteleken. S a dolgozók mindenütt örömmel, egyetértéssel fogadták. Áprilisban pedig, amikor már az időjárás kedvezett a munka gyakorlati kezdésének, nyomban jelentkeztek a brigádok. Először is lebontották a kijelölt felvonulási épületeket, hogy biztosítsák az építőanyagot. Aztán következett a többi nehéz fizikai munka: a terület planírozása, az alapok kiásása, majd a betonozás.

A szocialista brigádok semmilyen munkából nem akartak kimaradni. Különösen lelkesen dolgoztak a műszerészüzem-beliek: Németh Gábor vezetésével az Úttörő, Kónya Sándor vezetésével pedig a Rákóczi-brigád. Versenyre kelt azonban velük az áramellátás, a telepfenntartás, a salétromsavüzem, a beruházási igazgatóság lebonyolítási főosztálya, a beruházási raktárgazdálkodás brigádja éppúgy, mint a személyügyi és szociális igazgatóság Rudas László nevét viselő kollektívája, vagy a MEO Madame Curie és Reagens-brigádja és a polimer üzem Radnóti Miklós munkacsoportja.

Eddig már több mint 1500 órát dolgoztak társadalmi munkában Ez a szám azonban napról napra növekszik, miként az épület, amelyet közös munkával hoznak létre a dolgozók – mielőbbi közös szórakozásukért.

(Ruttkay)

Tar Mihály és Üveges Sándor, a daruszerelők szocialista brigádjának tagjai is részt vállalnak a társadalmi munkából

Téglát pakolnak a beruházási igazgatóságon dolgozó szocialista brigád tagjai

Alapozási munkák közben a műtrágya üzemiek

A cikk a Borsodi Vegyész 1967. augusztusi számában jelent meg. 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .