Elhunyt Bagi Aranka

Életének 75. évében, 2020. december 9-én elhunyt Bagi Aranka magyar-orosz szakos középiskolai tanár, író, újságíró. Cikkei, versei a Barcikai Históriás hasábjain is rendszeresen megjelentek.

Bagi Aranka a Szolnok megyei Tiszagyendán született 1945-ben. A karcagi középiskolás évek után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett diplomát. 1969 óta volt Kazincbarcika megbecsült polgára. 1982-ig az Irinyi János Vegyipari Szakközépiskolában, 1982-től 2000-ig, nyugdíjazásáig a Ságvári Endre Gimnáziumban dolgozott.

Diákszínjátszó-rendezői tevékenysége mellett kiemelkedő újságírói, irodalmi munkát is végzett. Négy önálló kötete mellett huszonkét antológiában is szerepelnek az írásai. 1983-ban a Favágók című jelenetét feldolgozta a Magyar Televízió. Az Öngól című egyfelvonásosa – saját rendezésében – aranyminősítést kapott 1985-ben az Országos Diáknapokon. Hét évig az Észak-Magyarország külső munkatársa volt, 1989-től a Barcikai Históriás és a Kazincbarcikai Közélet is gyakran közölte a cikkeit. 2002-ben a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa lett.

„Meggyőződésem, hogy krónikák márpedig kellenek, s mivel éppen harminc éve élek Kazincbarcikán, megtiszteltetésnek tartom, hogy részt vehetek a Barcikai Históriás munkájában. Az pedig külön öröm számomra, hogy mindig olyan feladatot kapok, amivel maradéktalanul azonosulni tudok” – írta 2000-ben lapunk jubileumi számában. Megtisztelő, hogy közölhettük írásait, gondolatait, verseit.

Emlékét örökre megőrizzük.

Forrás: Wikipédia, Barcikai Históriás

Petróczi Gábor, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium nyugalmazott igazgatójának emlékezése itt olvasható: Újabb tanárunk ment el örökre

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .