Adatok és tények Kazincbarcikáról – A kultúra berkeiből

Városunk kulturális életének fő színterei 1996-ban is az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár, valamint annak intézményei (a Béke mozi, a fiókkönyvtárak, kiállítótermek) voltak.

A művelődési központ színháztermében 54 színházi előadást tartottak, beleértve a XIII. ifj. Horváth István Nemzetközi Színjátszó Fesztivál rendezvényeit és a nyíregyházi Mandala Dalszínház „István a király” című előadását, amely a Völgy-parkban volt.

A színházi előadásokat mintegy 17 000-en tekintették meg. A leglátogatottabb darabok: a „Ludas Matyi” (3500 néző), a „Süsü, a sárkány” (2100), az „Aranyoroszlán titka” (2100), az „István a király” (1500), a „Varázspata” (1030) és az „Apa csak egy van” (480).

A komolyzenei hangversenyeknek, a népzenei- és a dzsesszrendezvényeknek kb. 10 000 látogatója volt, míg a könnyűzenei hangversenyeket (Rock-párbaj, Gesta-, Sing-Sing, a St. Martin-, a Tankcsapda-koncert) 6340-en hallgatták, az egyéb zenei rendezvények pedig mintegy 10 000 zenerajongót vonzottak.

Az irodalmi rendezvényeknek 840 résztvevője volt. Látogatottak voltak a művelődési központ egyéb rendezvényei is (kiállítások), és összességében a művelődési központ műsoros rendezvényeinek – a filmvetítések nélkül – több mint 40 ezer résztvevője volt.

A rendezvények jelentős száma a Millecentenárium jegyében zajlott. Ezek közül kiemelkedő sikere volt a Gesta Hungarorum zenés-táncos műsornak, amelyet a Pollack Mihály Úti Általános Iskola és a Kodály Zoltán Zeneiskola növendékei mutattak be; az augusztus 17-i „Őshaza-Vérszerződés-Honfoglalás” című történelmi játszóháznak, az I. Sajóvölgyi Folklórfesztiválnak, az „István a király” előadásnak és a többi augusztus 20-i rendezvénynek.

A művelődési központhoz tartozó Béke moziban 414 előadáson 30 454 néző előtt 309 filmet vetítettek, előadásonként átlagosan 74 nézőszámmal. A legnézettebb filmek voltak: „Pocahontas” (2537 néző), „Goofy” (1776), a „Függetlenség Napja” (1587), a „Babe” (1124) és a „Mint a mókus” 1001 nézővel.

A művelődési központhoz az alábbi könyvtárak tartoznak:
* a Városi Könyvtár (Fő tér 5.),
* a Gyermekkönyvtár (Egressy Béni tér 5.),
* az 1. sz. Fiókkönyvtár (Dózsa György Úti Általános Iskola),
* a 2. sz. Fiókkönyvtár (Táncsics Mihály út 52.) és
* az 5. sz. Fiókkönyvtár (Kazincbarcika-Berente, Művelődési Ház).

E könyvtárakat 4769 beiratkozott olvasó vette igénybe, 147 ezer 844 darab könyv kölcsönbevételével. A legolvasottabb könyvek voltak: Evelyn Marsh, Ken Follet, Danielle Steel regényei, Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába, Lendvai L. Ferenc- Nyiri J. Kristóf: A filozófia rövid története és Mérei Ferenc- Binét Ágnes: Gyermeklélektan című könyve.

A legtöbb könyvet kölcsönzők: Éliás Barna, Lőw Gusztáv, Szabó Ferencné, Sziráki László és Zámbó Mihály.

A könyvtári szolgáltatások részben díjtalanok, részben térítés ellenében vehetők igénybe.
A díjtalan szolgáltatások a következők: könyvkölcsönzés, a kölcsönzés meghosszabbítása, könyvek, folyóiratok helybeni olvasása, felvilágosítás, tájékoztatás
A térítéses szolgáltatások: divatlap, hanglemez, CD, floppy disk, CD ROM kölcsönzése, hangzó dokumentum másolása, fénymásolás és irodalomkutatás.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .