A közlekedés újdonságai

Új benzintöltő állomás

A Jószerencsét úton a BorsodChem felől az Újvárosba érkezőt ma már esztétikus és rendezett környezet fogadja. Július 1-jétől üzemel ugyanis városunkban a Mátyás király úton, az ÉPFU volt telephelyének egy részén a Shell 116. sz. töltőállomás. A léte­sítmény kivitelezése tavasszal kezdődött el és június elejére befejeződött.

A hét minden napján, éjjel-nappal üzemelő töltőállomáshoz négy kútoszlop tartozik, amelyek mindkét oldalon kiszolgálják a vevő­ket. Van egy teljesen automatizált autómosó és porszívó, amely egy időben két járművet tud tisztítani, továbbá egy 80 m2-es bolti eladótér. A boltban gépjárműalkatrészeken és ápolási cikkeken kívül étel- és italautomaták révén ételhez, üdítőhöz, kávé­hoz, édességekhez juthat a vásárló.

A töltőállomás üzemanyag-választéka 91-es, 91 K-s, 95-ös és 98-as ólommentes, 98-as ólmozott benzinből és gázolajból áll. A léte­sítményt 10 dolgozó üzemelteti.

Épületfelújítás és -bővítés a buszpályaudva­ron

Az 1974 óta üzemelő autóbusz-pályaudvarra már ugyancsak ráfért a felújítás. Erre 1996-ban kerített sort és fordított pénzt a Volán Rt., egyúttal a forgalmi épület bőví­tését is végrehajtva. A bővítést – Almási Zoltán barcikai üzemigazgató szerint – két körülmény indokolta. Az egyik az, hogy az APEH előírására 1996. jan. 1-jével valamennyi helyi és helyközi autóbuszt számítógépes jegyváltóval látták el. Ezzel a jegyváltást és -elszámolást naponta tudják ellenőrizni, és a forgalmi hely­zetről gyors információt tudnak szerezni. Ehhez folyamatban van számítógépes rend­szer telepítése a bővített épületben. A bőví­tés másik oka az volt, hogy az ormosbányai forgalmi irányítórészleget megszüntették, s onnan a feladattal együtt a személyzet is a kazincbarcikai pályaudvarra került.

Mezey István grafikája

Mezey István grafikája

Új, korszerű autóbuszok

Kis lépésekkel ugyan, de megkezdődött az autóbusz-állomány korszerűsítése. Két új autóbusz a bizonyíték erre. Az egyik egy húsz- személyes Hyunday típusú, dél-koreai gyárt­mányú autóbusz, amely a Pincesoron közle­kedik /9-es járat/ és a 3-as /vasútállomás/, valamint a 6-os /Ó-város/ némely járataként is üzemel. E busz megvásárlásához a pénzt a városi önkormányzat adta. A másik egy Scania típusú, kényelmes és esztétikus autóbusz, amelyet a Kazincbarcika-Debrecen vonalon állított üzembe a Volán Rt.

Leállósávok a Tardonai úton

A Herbolyára közlekedő autóbuszok eléggé zsúfoltak, mivel sok barcikai veszi igénybe a Tardona-völgyben, vagy a Terv-táró környékén lévő kiskertjének megközelítéséhez. A na­gyobb befogadóképességű csuklós busz beál­lításának akadálya az út keskeny volta és leállósávok hiánya. Az akadály elhárult, mivel a B.-A.-Z. Megyei Területfejlesztési Tanács 6,7 millió forint pályázati támogatást nyúj­tott a helyi önkormányzatnak, amely a kivite­lezési költség 20%-ával járult hozzá a 13 leál­lósáv megépítéséhez.

Felújított és új buszmegállók

A városi önkormányzat 1996-ban majdnem kétmillió forint ráfordítással 23 darab autó­buszvárót újíttatott fel. Ennek során kicse­rélték a már töredezett hullámpalát, pótol­ták a paddeszkákat, elvégezték a várók szi­getelését, festését és mázolását. Az új ben­zintöltő állomás építésével egy időben a Shell az állomás közelében két új busz-várót léte­sített. (Az esztétikus üvegfalú várók sajnos hamar vandál rongálás áldozatául estek.)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .