A Fradi-sastól a kínai sárkányig, Atlantától Kazincbarcikáig – Szőke Gábor Miklós szobrai

A monumentális köztéri állatszobrairól ismert Szőke Gábor Miklósnak Kazincbarcikán is található két alkotása, amelyek a mai napig megosztják a város lakóit. Biztos, hogy mindenkinek van róla véleménye, ilyen is, olyan is… Az előítéletek eloszlatására az alkotóművész munkáiból szeretnék néhányat bemutatni – a teljesség igénye nélkül.

Az óriási deszka- és fémállatairól ismert Szőke Gábor Miklós építette azt a 13 méter hosszú, öt méter magas, több mint 4 tonna súlyú sárkányt, ami a város főteréről vigyázza a város lakóit. A gigantikus méretekkel rendelkező Kínai Sárkány szobrot fémvázához rozsdamentes acélcsavarok rögzítik, tartós kőrisfa borítást kapott.

A felállítás előtt nagy volt a titkolózás, hogy vajon mi kerülhet a lebontott Jubileumi szökőkút helyére! Ugyan kiszivárgott, hogy egy sárkányszobor, aminek a “születését” az alkotó Facebook-oldalán is nyomon lehetett követni, sokakban mégis megmaradt a kérdés: Mi köze Kazincbarcikának a sárkányhoz?

(Fotó: Takács Zsolt)

A város határában található vegyi üzem évekkel ezelőtt kínai többségi tulajdonba került, ennek a kínai–magyar együttműködésnek jegyében született a szobor, amely a városvezetés felkérésére a Wanhua Industrial Group és a BorsodChem Zrt. támogatásával készült el.

Szőke Gábor Miklós az avatáson, így beszélt a szobor színválasztásáról: “A türkizkék négy árnyalata, amely a kínai hagyomány szerint felerősíti a munkahelyen és a családban a pozitív energiákat, ezt a sárkány karmain és száján található sárga és pink neon, valamint a taraját tűzpiros, szőreit pedig ultramarin kék és lila színekkel egészítettem ki.”

Kezdetekben nagy volt a felháborodás a szökőkút lebontása kapcsán, a sárkányt látva többen nemtetszésüket fejezték ki, de mióta felállították, számtalan fotót, selfie-t készítettek vele… Már beceneve is van a sárkánynak: Kínai Süsü.

A 2013-as Sziget Fesztivált is megjárt alkotás, az Unikornis a Colorcity Fesztivál kapcsán került felállításra az Egressy Béni Művelődési központ előtt. Ezzel a város vezetésének eltökélt szándéka a város színesítése volt, ezért esett a választás a színes Unikornisra, a város címerében látható oroszlán melletti egyszarvút Szőke Gábor Miklós „mintázta” meg. A rendkívül eredeti alkotás az I. Kolorfeszt keretében érkezett Kazincbarcikára. A vasváz szerkezetre, falécekből összeállított unikornist formáló szobor 3 méter magas és 6 méter hosszú.

A szobrász az alkotásról: “A színes Unikornis által Kazincbarcika címerállatát gondoltam újra, mely a szeretet, béke, öröm és tisztaság szimbóluma. Bízok benne, hogy a kazincbarcikaiak sajátjuknak tekintik, szeretni fogják és ezentúl szerves részévé válik a környezetnek.”

(Fotó: Takács Zsolt)

Az unikornis nagy sikert aratott és teljes pompájában volt látható sokáig, pontosabban egészen addig, amíg néhány vandál ki nem pécézte magának és meg nem rongálta a szobrot. Helyreállításához magát a művészt kellett felkérni, miközben a szobor egy „védettebb helyre”, a Jószerencsét út és Egressy úti kereszteződés körforgalmába került.

A szobornak van egy hatalmas orosz testvére is, amit szintén Szőke Gábor alkotott 2012-ben Vikszában, Moszkvától mintegy 400 kilométerre fekvő városban.

♦♦♦

Az előítéletek eloszlatására, az alkotóművész munkáiból, a teljesség igénye nélkül szeretnék néhányat bemutatni.

Fradi-sas – Budapest

Szőke Gábor Miklós kortárs szobrászművész műve az FTC eredeti címerében szereplő totemállatát ábrázolja, ami az akaraterőt, a szabadságot és a rendkívüli teljesítményt szimbolizálja. A régi stílusú focilabdára lecsapó rozsdamentes acél sas, gigantikus méretekkel rendelkezik, szárnyfesztávolsága 16 méter, magassága és hosszúsága 8 méter, tömege meghaladja 15 tonnát.

(Fotóforrás: Wikipédia)

A Ferencvárosi Torna Club új világszínvonalú, huszonkétezer ember befogadására alkalmas stadionja előtt kapott helyet. A sasszobor közvetlen környezetét is Szőke Gábor Miklós tervezte. A szobor alatt a földön a Fradi-címerben látható három „E” betű olvasható (erkölcs, erő, egyetértés), ennek középpontjában áll a sasmadár.

Hazánkban a művészt leginkább a fővárosi Groupama Aréna előtt álló Fradi-sasáról – Európa legnagyobb madárábrázolásáról – szokták beazonosítani, valamint a budapesti Szerémi úton álló szarvasbikáról, továbbá poroszlói, balatonfüredi, egri, veszprémi és pécsi alkotásairól.

A fővárosi Deák téren évekig álltak „Dante könyv” őreinek elnevezett kutyaszobrai. Jelenleg a két dobermann az egykori Csepel Művek 100 éves téglaépület Stúdiójának bejáratát őrzik.

Vízi legendák – Budapest

A FINA Világbajnokság Juhász Péter kampányfilmjének központi alapgondolata az volt, hogy a vizes világbajnokság hat diszciplínáját (sportágát) egy-egy legendás vízi teremtményen keresztüli párhuzammal mutassa be. Ezek a legendás állatok, kvalitásaikban ugyanis hasonlóságot mutatnak az egyes sportágak jellemzőivel.

Így lett a cápa, a vizek legfélelmetesebbje – az úszás szimbóluma, a tengerek vándora, a bálna – a nyíltvízi úszásé. A delfin kecsesége – a műugrást idézi; a kardszárnyú delfin – az óriás-toronyugrás szimbólumává vált. A szinkronúszás jelképe a társas összehangoltság miatt – a formációba rendeződő halraj; a vízilabdáé pedig a polip.

A kardszárnyú delfin az óriás-toronyugrás szimbólumává vált (Fotó: Szőke Gábor Miklós Facebook-oldala)

Lószobor – a szlovákiai Somorján

Közép-Európa legnagyobb lóversenypályája, a somorjai Hippo Aréna bejárata elé került. A hatalmas lószobor szintén a művész alkotása, aki óriási állatszobrairól híres világszerte.

(Fotó: Edmund Roser/Facebook)

A szobrászművész így vallott az alkotásáról: „Európa legnagyobb, több mint 100 hektáros sportkomplexuma helyszíni bejárásakor, egyértelművé vált számomra, hogy a ló szobrom léptékében is jelentős lesz.”

„A mozgásban lévő ló ábrázolása örökös kihívást jelent a művészetben. A somorjai Hippo Aréna számára egy modern stílusú szobrot szerettem volna alkotni. Művészeti szempontból fontosnak tartottam az erő és a dinamika együttes koncepcióját a vágtató ló képében, amelyet a rozsdamentes acéllapok segítségével értem el.

A látogatók a gigantikus ló lábai között sétálnak be a sportközpontba. A 20 tonnás szobor 8,5 méter magas, 14 méter hosszú, a lovat vágta közben ábrázolja, mely három lábon áll, a negyediket a levegőbe emeli.

A bahreini herceg megrendelése: A bahreini herceg, aki ezeknek a somorjai lovasversenyeknek gyakori résztvevője, itt találkozott az alkotó munkájával. Az elmúlt évben egy életnagyságú diófa arabs lovat rendelt tőle a feleségének, a dubaji uralkodó lányának.

Medveszobor – Moszkva

Monumentális állatszobrairól ismert Szőke Gábor Miklós alkotása, a távozó zord évszakot jelképező, lángoló barlangjából előbúvó medveszobor felavatásával búcsúztatták a telet. A moszkvai Gorkij-parkban az orosz Maszlenyicát, ószláv hagyományokra visszavezethető, farsanghoz hasonló télbúcsúztató, többezres tömeg mindenkori népünnepélye.

(Fotó: gabormiklosszoke.com)

Szőke Gábor Miklós elmondta: „A Gorkij-park, ma Moszkva egyik kortárs kulturális központja, személyében idén először kért fel nem orosz művészt a nemzeti jelkép kidolgozására, alkotására.”

Az acélból megépített medve alkotása, a tavasz ébredését szimbolizálja. Úgy vált ki a falécekből megépített, lángba borított barlangjából, mint a virág szirmaiból. A szobrász első ízben mutatta be szobrát tüzes performansz keretiben. Alkotó: „Fantasztikus érzés volt átélni ezt, az oroszok tradicionális ünnepén, több ezer ember előtt, életemben először, felgyújtani köztéri szobromat!”

Komondor – Moszkva

Gorkij-parknak, kedvelt pontja Szőke Gábor Miklós komondor alkotása, rengetegen látogatják és az Instagram-megosztások szerint számos fotó készül róla.

(Fotó: gabormiklosszoke.com)

Szarvas – Nyizsnij Novgorod

Az oroszországi városban, a város címerállatának általa megépített szarvas szobra áll a Volga partján.

(Fotó: epiteszforum.hu)

A magyar szobrász a tágabb nagyvilágban sem ismeretlen:

  • 2013-ban a washingtoni Smithsonian Folklife Festival Magyar Örökség rendezvénysorozatán keltett feltűnést nagyméretű „Puli” faszobrával.

(Fotó: gabormiklosszoke.com)

– Münchenben 2014-ben a ketrecéből kitörő „Szomorú disznó” szobrával jelentkezett.

(Fotó: Szőke Gábor Miklós Facebook-oldala)

Sólyom – Atlanta

Szőke Gábor Miklós, az Atlanta Falcons tulajdonosának, Arthur Blanknek a megbízásából 2017-ben készítette el a „Futball labdát zsákmányoló sólyom” szobrát.

A rozsdamentes acélból készült sólyom a világ legnagyobb szabadon álló madárábrázolása, magassága 13, szárnyfesztávolsága 21 méter, súlya 33 tonna, 1000 darabból lett összeállítva. Szőke, a ragadozó zsákmányát futball labdaként ábrázolta, a széttárt szárnyú acél sólyom egy touchdown (gól) pillanatát jeleníti meg, a ragadozómadár lecsap áldozatára és leérkezik vele a földre.

A bronzból készült labda a művész korábbi munkáihoz hasonlóan grandiózus: 4 méter átmérőjű és 4 tonna. Méretét tekintve monumentális szobor elhelyezésénél a nagy kihívást az jelentett, hogy ezt a, harminchárom tonnás szobrot, födémen kellett elhelyezni, annak súlyát a födémen kellett elvezetni.

A koncepció, a Falcons »Rise Up« (felemelkedés) szlogenjéről szól, a szobor is, olyan, mintha felemelkedne. Már az építés közben egy turistabusz-megállót építettek a kerítés mellé. Bekerült a CNN-be látványosságként, kihelyeztek egy nagy táblát, amin olvasható a nevem, hogy Budapestről hoztam a szobrot és magyar emberek dolgoztak rajta. „Hallatlanul nagy büszkeség, hogy a szobor felállítását folyamatosan, több millió ember követte”.

(Fotó: Szőke Gábor Miklós Facebook-oldala)

A köztéri alkotás csodájára járt Atlanta és a nemzetközi sajtó. Elkészítése mögött több, mint féléves tervezés, közel 8 hónapos megvalósítás, 5 hónapos helyi installálás, összesen kétéves munka áll, melyen 200 ember dolgozott.

A műalkotás Szőke Gábor Miklós egyedülálló csepeli stúdiójában- és bemutatótermében készült, innen szállították 1,5 hónapon keresztül szárazföldön és vízen Atlantába, ahol saját, statikusokból, szobrászokból, hegesztőkből, többségében magyar szakemberekből álló csapatával és alvállalkozóival közel féléven keresztül dolgozott a szobor állításán…

 

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .