Ég veled, Jancsi! – búcsú az „édességvarázslótól”

Kajdacsy Tibor írása

Knittel János mestercukrász 2017. június 10-én váratlanul elhunyt – értesültünk a napokban a szomorú hírről. A Május 1. úti cukrászüzemben három és fél évtizeden keresztül üzemvezető-helyettesként és termelésirányítóként dolgozó Knittel János számtalan kiállításon, bemutatón, versenyen vett részt, ezzel szerezve hírnevet a városnak, elismerést a cukrászüzemnek, a vállalatnak.

Városunkban nem csak személyében, hanem keze munkája révén is nagyon sokan ismerték Knittel Jánost. Szinte nem volt olyan családi esemény, ahol a barcikai cukrászüzem termékeiből ne lett volna az asztalon. Kiváltképp dísztortái, marcipán-, karamelltortadíszei maradnak emlékezetesek, melyek fotóit már a családi albumok őrzik.

Rendkívül nehéz kezdeteket megélve, szüleit elvesztve, nővérénél nevelkedett. Cukrásztanulóként neves szakemberek, Csányi László, Szerencsi András és Roráriusz László cukrászmesterek vették szárnyaik alá, szorgalma révén felkarolták, szakmai előmenetelében támogatták. A katonaság után Barcikán vert gyökeret, 35 évig városunk Május 1. úti cukrászüzemének dolgozója, üzemvezető-helyettese, majd vezetője lett. Később Londonban is cukrászkodott, majd nyugdíjasként még néhány évet dolgozott a miskolci Mese cukrászdában.

A Barcikai Históriás oldalain A „nagyok” árnyékában címmel részletekbe menően, számtalan fényképpel illusztrálva ismerhettük meg munkásságát, családja életét.

Kedves János, Jancsink! Fájó szívvel búcsúzunk Tőled! A barcikai közösségi oldalakon megjelent fotóid, hozzászólásaid, tetszésnyilvánításaid mindig eszünkbe juttatnak majd, s a Barcikai Históriás is örökre megőrzi emlékedet.

Ég veled!

“A taste of honey / Tasting much sweeter than wine…”

 

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .