Kazincbarcikai női portrék: Tóth Árpádné Rakaczki Ilona, a Numero üzletlánc tulajdonosa

Kálmánné Katalin interjúja

Elég gyakran a férfiak által vezetett vállalkozások sikereiről hallunk, pedig a nők az üzleti világban elért sikerei épp ugyanannyira figyelemreméltóak. Beszélgetőpartneremmel, Tóth Árpádné Rakaczki Ilonával, a Kazincbarcikán, Egerben, Miskolcon nagyon népszerű Numero üzletlánc tulajdonosával a sikeres üzletről, az üzleti sikereiről beszélgetünk.

Ha az ember élvezi, amit csinál, az már fél siker. Ilike pedig rendkívül élvezi. A stabil üzletlánc, a Tóth és Társa Angol Használtruha Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 31 éves múltra tekint vissza, és még mindig sikeres vállalkozás. Nem véletlen, mert a sikeres üzletasszony jó csapatjátékos is. A kiváló eredmények mögött hatalmas munka, tudatosság és felkészültség áll, valamint a jó emberi kapcsolat is. Az én laikus elképzelésem a használtruha-kereskedésről annyi volt, hogy megérkezik az áru, szortírozzák és viszik is az üzletbe, ami nem kelt el, azt selejtezik, kidobják. Nagyon tévedtem. Volt szerencsém betekinteni a műhely- és üzleti munkába, melytől ámulatba estem. Rendkívüli precízséggel, mindenre kiterjedő, nagyon komoly logisztikai háttérrel működik a nagyüzem, végigkövetve a tervezéstől a selejtezésig, amelyeket informatikai rendszer segít. Ráadásul a legkisebb darabtól a legnagyobbig, minden leltár alatt, nem kerül semmi a szemétbe, mert még a hulladék is hasznosítható, hasznosítják. A kollektíva divatot, márkát, minőséget ismerő szakdolgozók, hasonlóan a kisegítő személyzet. A gyakorlott kereskedelmi dolgozók, kimondottan kedvesek, vásárlóbarát szemlélettel.

Ennyi bevezető után, Ilike, kérlek, röviden mutatkozz be a Barcikai Históriás olvasóinak.

Ózdon végeztem egészségügyi szakközépiskolát, majd csecsemő- és gyermek-ápolónői szakosítót végeztem Miskolcon. Legelső munkahelyem a Miskolci GYEK-ben volt, 1977-től a Kazincbarcikai Kórház gyermekosztályán, majd pedig a szülészeti osztályon, az újszülöttrészlegén folytattam. A gyes után Kurityánban a Kisegítő Iskola és Gyermekotthon dolgozója lettem, ahol két állást töltöttem be. Délelőtt 130 gyereknek voltam az ápolónője, délután pedig nevelőtanárként dolgoztam. Második gyermekem születése után a külkereskedelmi főiskolán kezdtem el tanulmányaimat, és ezzel egy időben jött a lehetőség, hogy férjemmel együtt egy saját vállalkozást indítsunk. Évekkel később a férjem helyét nagylányom, Tünde vette át. A kisebbik lányom, Annamária Angliában a Dior üzletházban dolgozik, ami munka és szerelem egyben, mivel a divat iránti szeretetet már az anyatejjel szívta magába.

A jó ötlet önmagában semmit sem ér, ha nincsen mögötte ön- és piacismeret, illetve kidolgozott stratégia. Egy nagyon komoly hivatást adtál fel az üzleti életért. Mi indított el a vállalkozói pályán, és milyen tervek fogalmazódtak meg benned, mikor eldöntötted, hogy új dologba vágsz?

Nagyon közel állt hozzám maga a divat, mindig nagyon szerettem az egyediséget, illetve a minőséget, nem utolsósorban ez az időszak egy korszakváltás és igazi kihívás volt számomra, hogy mindenképp szerettem volna kitörni az akkori életemből, valamint az átlagos szegénységből egy anyagi jólét reményében. A gyes időszaka kedvező volt a próbálkozásra.

Mennyire voltál felkészült a működtetéséhez és a marketinghez?

A 80-as, 90-es években a változás korszakát éltük, akkor még minden kísérletezés gyerekcipőben járt. A belső megérzéseimre hallgatva lépésről lépésre tanultam meg a vállalkozás működtetését a családi szintről egészen mostanáig. A marketingben sokat segített a hosszú évek alatti együttműködésben partnercégünk.

Hogyan emlékszel a kezdetekre, nehéz volt a piacot felkutatni?

A kezdetekben két pólusa volt a vállalkozásnak, az egyik az a beszerzési forrás, amely komoly nehézségeket okozott. Az eladási része volt a könnyebbik feladat.

Nagy igény mutatkozott a bálásruhára akkoriban is, hiszen a jó minőségű ruhák, lábbelik ritkaságnak számítottak a piacon. Nehezen és drágán jutottak az emberek márkás ruhákhoz, főleg gyermekruhákhoz. Egy vásár alkalmával már ki is derült, hogy adott helyen mire van igény. Természetesen csak úgy tudtam minden piacot felmérni, hogy jelen voltam, érdeklődtem és figyeltem a vásárlási szokásokat.

Miből állt, hogyan történt a piackutatás, egyedül végezted, voltak segítők, hogyan találtál rá a beszállítódra?

A piackutatást a férjemmel együtt végeztem. Igencsak nehéz feladat volt, mivel számtalan meghirdetett lerakat felhígított, értéktelen zsákbamacskát értékesített. Nagyon jó kapcsolatok révén, beajánlással lehetett jó beszállítót találni. Nagyon óvatosnak és körültekintőnek kellett még így is lenni, könnyen becsapták a kereskedőket. Hála istennek nekem sikerült megtalálni a legjobb lerakatot, és kitartó, állhatatos, becsületes munkával célt értünk és tartósan megmaradt ez a jó kapcsolat, amiből tudtam a továbbiakban stabilan építeni a vállalkozást.

Mikor jött el az a pillanat, amikor érezted, biztos voltál benne, hogy nagyon jó ötlet volt belevágni a vállalkozásba?

Akkor, amikor mertem egy nagyot álmodni és kiléptem a szűk környezetemből, megcéloztam megyénk, illetve Heves megye nagy városait, akkor éreztem igazán az ízét, akkor tudtam, hogy ez egy jó lépés volt.

Mikor a beszállító cég Kazincbarcikát „a bálásruhások fellegváraként” emlegette. 1995 és 2000 között bőven volt konkurenciaharc a kereskedők között, így tökéletes megoldást jelentett nyitni a környező városok irányába. Így lett nevünk Miskolcon, különböző frekventált központokban, például a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár, Diósgyőri Vasas Művelődési Központ, SZOT- székház, ITC Központ. Szerencsen a várban, Sárospatakon az MSZP-székházban történtek az árusítások, valamint Egerben a Tiszti Klubban, a Tábornok Házában, ITC Központban, Rakamazon, Tokajban, Sátoraljaújhelyen.

Ezekben a központokban nagy népszerűségre tettünk szert.

Ez a vállalkozás mely időszakára tehető?

3-4 éves volt a vállalkozás, amikor tudtam, hogy ezt akarom csinálni, és jól döntöttem. Ez számomra nem csak munka, hanem a szenvedélyem is, mely által megtaláltam önmagamat, megerősítette az önbizalmamat, az önmagamba vetett hitet, céltudatossá és magabiztossá váltam.

Az üzleti világban általában hosszú távra terveznek, akár egy hónapot vagy egy évet is megterveznek előre, egy ilyen vállalkozásban, minta tiéd, lehet-e előre tervezni?

Miután éreztem a sikereimet, volt bátorságom tervezni, és szükséges is volt, hiszen ez a vállalkozás akkor lehet jó, ha mindig a következő szezonra vásárolunk. Ennélfogva minimum egy évre előre mindig megvan az üzleti tervünk. Komoly beruházást igényel az üzlethálózat tevékenységi körének a fenntartása; például üzletberendezések, digitális mérlegek, áruszállító autók, biztonsági rendszerek, millió vállfa, illetve a dolgozók, kollégák munkájának folyamatos biztosítása hosszú távon.

Hol nyíltak üzletek?

Kezdetekben vándorcég voltunk, városról városra jártunk értékesíteni a készleteinket. Ahogy telt az idő, folyamatos változásokon mentünk át, így jutottunk el az üzletek nyitásához.

A legelső üzlet az akkori lakóhelyünkön volt, pici, pár száz fős településünkön, Jákfalván. közben folyamatosan ment az értékesítés, aztán szépen folyamatosan kezdtük a bővítéseket. A második üzlet Kazincbarcikán az akkori úgynevezett lengyel piacon lett kialakítva, aztán a harmadik Egerben, ahol később három üzletünk is lett. Ezután Tiszaújvárosban nyitottunk két üzletet, majd Tiszavasváriban, azt követően Sajószentpéteren és Miskolcon. Legvégül a kazincbarcikai üzletek helyszínei változtak. Több helyen is voltunk, mire a mostani, Fő téri üzleteink végleges helyszíneit megtaláltuk. Mai napig benne vagyunk a flow-ban, folyamatosan változik minden.

Milyen lemondásokkal jár, hogy sikeres legyen egy vállalkozás, és mi volt a legnagyobb nehézség a vállalkozásod alatt, amivel meg kellett küzdened? Az elmúlt harmincegy év alatt volt olyan kudarc, amiből tanultál?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a vállalkozás nem járt lemondással, tulajdonképpen mindent feladtam a sikerességéért. Maximalista vagyok, a harmincegy év alatt megéltünk hideget, meleget, bővelkedtem kiugró sikerekben is, a nehézségekből sem volt hiány. Például, amikor az első üzletem az újonnan épült kazincbarcikai piacsoron szép dizájnos üzletberendezéssel, teljes árukészlettel porig égett. Nem volt egyszerű újjáépíteni és elölről kezdeni mindent.

Úgy gondolom, hogy minden kudarc megtanít minket valamire. Én igyekszem erre odafigyelni, és folyamatosan tanulni a hibákból.

Ha most kellene dönteni, most is váltanál?

Most is úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam. A mai napig élvezem, szeretem a munkámat.

Milyen kínálattal rendelkeztek, mit tudtok kínálni a vásárlóknak?

Kínálatuk rendkívül széles palettán mozog, női, férfi, gyermek, tetőtől talpig Numero cuccok. Ezen kívül lakástextil, ékszerek, kiegészítők, játékok, kerámiák, használati eszközök, illatszerek, műszaki cikkek.

Vannak állandó, visszatérő vásárlók?

A visszatérő vásárlókról szeretnék néhány érdekességet megemlíteni. A 30 évvel ezelőtti indulásunkkor a mostani 60 évesek akkor harmincasok voltak. Általánosságban abban az életszakaszban voltak kisgyermekes családanyukák, családapukák, akik szeretettel jártak a gyerkőcöknek rucikat vásárolni, illetve minden szükséges darabokat, kiegészítőket. Időközben a gyerekek felnőttekké váltak, most már ők a szülőanyukák, szülőapukák, és előszeretettel megőrizték a gyerekkori emlékeket, és most ők is, továbbra is ugyanolyan törzsvásárlókká váltak, mint anno a szüleik voltak. Van olyan munkatárs, aki szintén végigvitte ezt a 30 évet, aki többek között arról is beszámol, hogy szívesen, szeretettel látogatnak vissza korábbi vásárlóink az egykori kedvenc üzleteikbe. Kerüljenek az ország bármelyik szegletébe vagy külföldre, szívesen visszalátogatnak. Ez nagyon jóleső érzés. Az akkori gyerekek felnőttek, ez a körforgás megmaradt, csak az igények változtak, de mind a mai napig minden igényt ki tudunk elégíteni.

Az üzletekben kimondottan angol és márkás termékeket értékesítetek, vagy vannak más EU-s országokból is áruk?

Mi kimondottan angol áruval foglalkozunk.

Különleges igényeket ki tudtok-e elégíteni?

Azt hiszem, igen. Vannak kurrens dolgaink, leginkább a rendszeresen látogató vásárlók tudják, hogy milyen különlegességekkel lehet találkozni.

Manapság igen népszerűek a webáruházak. Online értékesítésben gondolkodtál-e már?

Az üzletlánc mellett nem fér bele a jelenlegi kapacitásunkba az online értékesítés. A későbbiekben minden lehetséges, ahogy változnak az igények.

A vállalkozó nők kettős terhet viselnek, az üzleti feladataik mellett az ő vállukat nyomják a hagyományos családanyai feladatok, és sokszor az határozza meg a sikerét, hogyan tudja beosztani a munkaidejét, illetve hogyan tudja elkülöníteni a magánéletét. Mindig mosolygós, kiegyensúlyozott vagy, nálad a munka és a magánélet egyensúlya teljesen tökéletes, annak ellenére, hogy nagyon nehéz, emberpróbáló időszakokat éltél meg. Hogyan tudod ezt az egyensúlyt megteremteni, mi az a plusz, amivel el tudod érni?

Az egyensúly elérésében és fenntartásában fontos szerepe volt édesanyámnak. Hatalmas segítség volt számomra, hogy amíg én a vállalkozást vezettem, addig ő gondoskodott a háztartás vezetéséről és a családról. Amint anyagilag megerősödtem kicsit, igyekeztem más megoldást találni a házimunkák elvégzésére, így tudtam 100%-ban benne lenni a vállalkozásban.

A harmónia megteremtésében fontos szerepe van az életemben a jógának is. A jóga segít megtalálni az önmagam középpontjához vezető utat.

Mi az, ami a motivál, mi ad erőt, feltöltődést a hétköznapokban?

Az a kiindulópont, hogy szeretem azt, amit csinálok, soha nem unom meg. Olyan fizikummal áldott meg a jóisten, hogy sokszor fáradhatatlannak érzem magam a munkában. Sztahanovista típus vagyok, élvezettel, kitartóan végzem a feladataimat nap mint nap. Azon szerencsés emberek közé tartozom, akit a saját munkája feltölt.

Komoly karitatív tevékenységet folytatsz. A dolgok egyik oldala, hogy rendszeres adományokat juttatsz rászorulóknak, márkás minőségi árukat. Támogatsz intézményeket, gyermekotthonokat, a kórházat, részt veszel jótékonysági programokon, támogatsz civil szervezeteket. Két éve részese voltál egy nagyon komoly élményprogramnak is a Megyeházán, ahol egy Mikulás-napon a térség közel száz hátrányos helyzetű gyermekének szerveztetek felejthetetlen délutánt. Ezen felül a környékről több száz gyermeknek sikerült még meglepetést szereznetek. Miért fontos számodra ez a tevékenység?

Alaptermészetem, családi indíttatás, hozzátartozik az értékrendemhez. Sokszor találkozunk az emberi élet nehézségeivel, amely mellet nehéz elmenni, a rászorulókon segíteni kell.

Az a Mikulás-nap számomra is felejthetetlen élményt nyújtott. Szívmelengető érzés volt látni az örömöt, a csillogó szemeket, mosolygós arcokat. Semmihez nem hasonlítható érzés, mely motivál és további adakozásra ösztönöz.

A karantén ideje alatt született unokád. 19 év után milyen újra nagymamának lenni?

A nehéz időszakban nagy boldogság számomra unokám születése.

A lányom szülése kissé megosztottságot hozott az életünkbe, ugyanis a két cégünket ketten vezettük az utóbbi tíz évben, és a szülés után rám hárultak a feladatok. Magát a karantént is nagyon nehéz időszakként éltem meg, de a pici jövevény sok-sok megújuló energiával tölt fel. Egy mosolya olyan erőforrással bír, ami minden fáradalmat megér.

A karanténhelyzet milyen hatással volt a vállalkozásra, üzletekre?

Emberpróbáló helyzet volt. Nagyon nehéz volt túlélni és életképesen megtartani a vállalkozást, de kemény munka árán sikerült.

Mit üzennél azoknak, akik nem mernek belevágni az álmaik megvalósításába?

Kockázat nélkül nincs siker. Bele kell vágni, amihez kedve van, hinni kell önmagunkban, bízni kell önmagunkban és odaadással csinálni, amire vállalkozunk. Félgőzzel nem lehet megvalósítani semmilyen álmot. Alapelv legyen a pontosság, a kitartás, a tisztelet, és szeretni kell, amit csinálunk.

Az az életszemléletem, hogy mindenben lásd meg a csodát. Pályafutásom kezdetén, amikor beteg gyermekekkel foglalkoztam, illetve amikor az újszülöttek első napjait segítettem, akkor az volt a hivatástudatom, azt csináltam szeretettel, odaadással, abban éreztem jól magam. Későbbiekben az iskolában állami gondozott gyerekek nevelésével foglalkoztam. Akkor abban találtam örömöt és szeretetet, az is egy külön világ volt. Mind a mai napig az üzleti tevékenységet folytatom és ebben találom az örömömet, ebben teljesedtem ki.

Köszönöm szépen, Ilike a beszélgetést, és további sikereket, kitartást kívánok!

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .