Kazincbarcika története röviden – egy kicsit másképp – Kiegészítés a 7. részhez: A sajókazinci temető

Kismarton Zsolt írása

Kismarton Zsolt írása

Eredetileg egy cikket szerettem volna írni a kazincbarcikai templomok és régi temetők történetéről. Bejárva a régi sajókazinci temetőt, rá kellett jönnöm, hogy ennek a felmérése jóval összetettebb, mint hogy egy leírásban elférne. Ráadásul rengeteg félreértés és hibás adat került elő, aminek a pontosítását – a magam egyszerű módján – szeretném megtenni. Így született meg ez a cikk a sajókazinci temetőről…

SKT01

A temetőhöz felvezető régi kőút (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

Először is nézzük a történelmi előzményeket!

Az utolsó törökdúlás után (1659) Barczikán, Kazinczon és Berentén az új betelepülők mind református vallásúak voltak. A reformátusok a régi kazinczi templomot építették újjá a maguk számára – 1732-ben –, és ahogy abban az időben szokás volt, a templom környékén temetkeztek. A kazincbarcika-alsói református egyház honlapja* így ír erről:

„1746-ban 59 házban laktak reformátusok és csak 6 házban katolikusok. Ekkor az egykori temető közepén álló templom igen jó karban volt.”

Egy 1789-ben megjelent úrbéri térképen** már megjelenik a hegy alatti református temető, és attól pár száz méterre a zsidó temető kezdeménye is. Ekkorra a környék nagybirtokosai már zsidók voltak. Érdekes, hogy a térképen a templom körül már NINCS temető, négy új ház áll a területen, egy vonalban. (Kérdéses, hogy 40 év alatt ilyen változás létrejöhetett-e, főleg úgy, hogy a toronnyal 1792-ben újjáépített templom csak később épült fel. Mi történhetett ebben a 40 évben? Vagy az „egykori temető” arra utal, hogy már ekkor sem volt itt a temető?)*** Ebben az időben jött létre a zsidó temető is (1780 környéke).

Mivel az 1890-es évekig főleg reformátusok lakják Sajókazincot, így nem meglepő, hogy „keresztény temetőről” kell beszélnünk. Páran már megkérdezték tőlem, hogy miért nem református és katolikus temető? A válasz egyszerű: mivel a többi felekezet bevándorlása – főleg Sajókazincon és Berentén – csak a bányászat beindulásával vette kezdetét, így a „hőskorban” nem volt a katolikusok és a reformátusok számára elkülönített rész a temetőben. A katolikus egyház templomai is csak az 1910-es évek elején épültek meg Sajókazincon és Berentén. Érdekes, hogy az alapvető temetői „elkülönülés” ennek ellenére is csak a 20-as, 30-as évektől figyelhető meg a temetőben. (Barczikán nem is épült katolikus templom!)

Az izraelita egyház 1806-os megjelenésével „erősödött meg” a sajókazinci zsidó temető szerepe is.

Az elkülönülés a legjobban az 1940-es évektől figyelhető meg a temetőben a katolikusok és a reformátusok között. (Természetesen a zsidók a temetkezési előírásaik és szokásaik miatt kezdettől fogva külön temetkeztek.) A tulajdonképpeni négy temető a teljes összenövését 1965-ben érte el, mielőtt a kazincbarcikai köztemetőt 1966-ban megnyitották volna. A négy temető mérete eléri a mostani köztemető méreteit!

Mielőtt belekezdenék a temető részletezésébe, két dolgot meg kell jegyeznem. Az első az, hogy a temető jelenleg sincs bezárva, ha valaki oda szeretne temetkezni, megtehetné. (Van olyan sír a területen, ahol 1971-ben, sőt 2003-ban helyezték a sírba az elhunyt házastársát!) A másik pedig az, hogy a temető teljes területét a református egyház birtokolja mind a mai napig!

Lássuk először is a térképes anomáliákat, amit a temető okoz:

sktemt1

A temető elhelyezkedése – elvileg – 1985-ben (Térképalap: tajertektar.hu)

1.: Köztemető
2.: Régi sajókazinci temető

sktemt2

A temető elhelyezkedése a valóságban 2016-ban (Térképalap: tajertektar.hu)

1.: Köztemető
2.: Régi keresztény temető
3.: Főleg református sírok
4.: Főleg katolikus sírok
5.: Zsidó temető
6.: Voltak itt sírok? Most BIZTOS, hogy nincsenek már sírkövek…

A régi keresztény temetőrész

Ezen a területen lehet a legrégebbi sírokat megtalálni. Sajnos a legtöbb sírkő már olyannyira tönkrement, hogy felirat nem azonosítható rajtuk. A legrégebbi, még olvasható sírkő – amit megtaláltunk – 1890-es. Ez a rész van a legrosszabb és legtönkretettebb állapotban. Itt található a legtöbb sír is, amit már nem látogatnak.

SKT02

Vajon egykoron zászlórudat tartott ez a kő? (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT03

A legtöbb sírkő már nem olvasható… (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT04

Az egyetlen fa emlékoszlop, amit a temetőben találtunk… (Fotó: Kismarton Zsolt)

SKT05

Régi stílusú sírkő (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT06

Ezt a sírt még látogatják… (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT07

Egy nagyon régi, még olvasható sírkő (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT08

Itt valamikor két kripta állt… (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT09

Sajnos ez a legjobb állapotú kripta ezen a területen… (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

A református temetőrész

Az 1940-es évektől találhatóak itt sírok, de van egy-két régebbi is. Ezeknek a síroknak a nagy részét még látogatják. A terület állapota megfelelőnek mondható.

SKT10

Egy jó állapotban lévő sír (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT11

Egy 1964-es és egy 1906-os sír egymás mellett (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

A katolikus temetőrész

Ez a rész már a mostani köztemető felé nyúlik. Itt is van még jó pár látogatott sír, és az egész temető egyetlen épségben megmaradt kriptáját is itt találjuk. A szeméttől eltekintve ennek a temető résznek a nagy hányada is jó állapotban van.

SKT12

Egy szép síremlék (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT13

Egy másik… (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

SKT14

A BVK első igazgatójának a nyughelye (Fotó: Kismarton Zsolt)

SKT15

A nagyon jó állapotban lévő kripta (Fotó: Kismartonné M. Viktória)

A zsidó temetőrész

Ez a több mint két évszázados temetőrész annak ellenére – viszonylag ‒ jó állapotban van, hogy az idő viharai és a barbárok folyamatosan rongálták. Érdekessége, hogy neológ zsidó temető képét mutatja, ilyet a megyében nem nagyon lehet találni. Az is érdekes, hogy a hegy északi felén található, s mivel a zsidók kelet-nyugati irányba temetkeztek, így a sírok merőlegesen helyezkednek el a mellette lévő katolikus részhez képest. A feliratok vagy csak héber, vagy héber és magyar felirattal rendelkeznek. (Már ahol a rongálók a héber részt nem törték le.) Sajnos az időpontok nagyrészt nem azonosíthatóak, mivel nem tudok héberül. 🙂 Így csak a magyar feliratot tartalmazó sírok alapján lehet egyes időpontokat behatárolni.

Mivel a sajókazinci zsidó hitközség kezdetben neológ volt, később vált ortodox követővé, így a temető is változatos képet mutat.

SKT16

Egy régi szép héber sírkő… (Fotó: Kismarton Zsolt)

SKT17

Családi sírhely, elég jó állapotban (Fotó: Kismarton Zsolt)

SKT18

Nagyon jó állapotú héber feliratot tartalmazó márvány sírkő. A talpazatán látszik, hogy nem magától dőlt le onnan… (Fotó: Kismarton Zsolt)

SKT19

Valószínűleg ortodox – homokkő – sírkő. Ezeket az „idő vasfoga” megeszi (Fotó: Kismarton Zsolt)

A térképen temetőnek jelölt rész

A területet átnézve se sírkövet, se sírokból adódó megsüllyedéseket nem találtunk. Az egyetlen sírkövet – ami a régi temetőből esetleg lezuhanhatott – közvetlenül a köztemető felett elvezető út alatt találtuk meg…

SKT20

Az egyetlen sírkő a földúttól északra. A fa már benőtte… (Fotó: Kismarton Zsolt)

A temetők jelenlegi állapota

Katasztrofális állapotok uralkodnak a területen. A város szemetének az 50%-a itt található meg, a vandálok „keze nyomát” is viseli a temető, és a hajléktalanok által épített nejlon szálláshelyek sem szépítik a látványt. Teljes az elgazosodás, egy-két ösvény vezet csak végig a területen…

Ez a teljes temető megérdemelné, hogy a szeméttől és a gaztól megtisztítsák és helyreállítsák, akár egy nagyon szép történelmi séta színhelyévé is válhatna a terület…

Utóirat

A temetőről több mint 150 (!) fényképet készítettünk a családommal. Ennek csak igen apró, kivonatos része került a leírásba. Ha majd lehetségessé válik, akkor a teljes képállományt közzétesszük…

*: A Kazincbarcika-alsói Református Egyházközség „megfelel” a régi Sajókazinci Református Egyházközségnek. A honlapjuk: http://www.parokia.hu/lap/kazincbarcika-alsoi-reformatus-egyhazkozseg/cikk/mutat/bemutatkozas/

**: A térkép a BAZ Megyei Levéltár tulajdona. A digitalizált anyagok felhasználását nem engedélyezik, ezért nincs a térkép a leírásban!

***: Így a létrejöttének az időpontja továbbra is kétséges…

3 hozzászólás

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .