Egy kis „múltdarabka” a Múltidéző mozaikhoz

Egressy„Gondolom, azt minden iskolás gyerek tudja, hogy itt született a Szózat zeneszerzője, Egressy Béni. Kár, hogy nevét csak egy tér, egy emléktábla, művelődési ház viseli, de az is kár, hogy a híres-neves zeneszerző szobrát egy másik városban, Sárospatakon állították fel a közelmúltban, és nem városunkban, amelyről közismert a szlogen: Kazincbarcika a virágok, parkok városa is…” – olvasom és olvashatták sokan a Kazincbarcikai Közélet 1990. augusztus 16-ai számában.

Az írásban dr. Erdei Sándor a múlt, kezében akadt „piciny darabká”-járól ír, ami ez esetben a II. világháború előtt használt gyógyszertasak, pontosabban az azon található „Néhány jó tanács”. Az írás így fejeződik be: „Ezzel a kis írásommal a múlt egy kicsiny mozaikját idéztem az olvasó elé. Bízom benne, akad az olvasók között olyan, aki ezt a kis mozaikot további „múltdarabkákkal” tudja majd kiegészíteni…”

Akadt. Igaz, nem egészségügyi témájú az a „múltdarabka” amit találtam, és amit a fentiekhez hozzáfűzni kívánok. Az Egressy Béni nevét viselő városi művelődési ház Fő utca felé néző falánál található Sajókazinc szülöttjének, Egressy Béninek a mellszobra, amely a posztamensen olvasható felirat szerint 1971-ben készült. A könyvtár helytörténeti dokumentumai között pedig megtalálható az az Egressy Béniről szóló könyvecske, melynek előszavában ez olvasható: „…és 1974-ben – a város 20 éves fennállásának évében – lepleztük le a Fő téren mellszobrát, Nagy István szobrászművész alkotását.”

Így talán teljesebb a mozaik-kép…
(T. I.)

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .