Apáról fiúra…

A városi tanács vezetőivel és munkájukkal a Barcikai Históriás 1994. évi számában ismertettük meg kiadványunk olvasóit. Most egy olyan sajókazinci, illetve kazincbarcikai család négy tagjáról – apa, két fia és unoka – teszünk említést, akik több-kevesebb ideig tagjai voltak a tanácstestületnek.

Az apának, id. Aranyos Istvánnak nem volt idegen a közigazgatási munka, mivel 1944 decemberétől ő volt Sajókazinc bírója. E tisztet kezdetben megbízás alapján látta el a lemondott bíró, Pogány Gyula helyett. Bíróvá választása az akkori időkre jellemző módon történt: a faluban működő nemzeti bizottság átalakult képviselő-testületté, amely bíróvá választotta őt. A volt bíró 1950-ben tagja lett az első kazincbarcikai tanácstestületnek, és elnöke a mezőgazdasági, kereskedelmi és közellátási bizottságnak.

Az 1954. március 20-án megalakult városi tanácsnak ugyancsak tagja lett. Ugyanakkor egyik fia, ifj. Aranyos István állatorvos is tagja lett a testületnek, valamint az 1954. december 6-án megalakult vb-nek. Viszont az 1958. november 16-án megválasztott tanácstagok névsorában már sem az idõs, sem az ifjú Aranyos István nem szerepel.

Az Aranyos névvel ezután az 1971. április 25-én megválasztott tanácstagok névsorában találkozunk. Ekkor a volt bíró másik fia, id. Aranyos András lett a testület tagja, akit 1973. április 15-én ismét tanácstaggá választottak, s az 1980-as választásokig képviselte a választókerületének, a Kossuth Lajos utca és környéke lakóit. Az ő fiát, ifj. Aranyos Andrást 1985-ben választották a sajókazinciak tanácstagnak, s egy ciklusban, a tanácsrendszer megszűnéséig volt tagja a testületnek.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .