A mag el van vetve – A Dózsa György úti iskola helytörténeti gyűjteménye

dozsa_helytortenetIskolánk hét éve működik Kazincbarcikán, ebben a fiatal, öreg múlttal és hagyományokkal nem rendelkező városban. Tanulóimmal hatodik éve végzünk gyűjtőmunkát a helytörténeti órák keretében.

Mindig is izgatott, hogy városban élünk, melynek lakói mégis falusi múlttal, gyökerekkel rendelkeznek, és bérházakban laknak. A gyűjtés során meglepett, hogy milyen sok honismereti, néprajzi érték lapul a nagyszülőknél és a szülőknél. Van, akinél díszítőelemként a bérházban, de sok helyen a padláson porosodik vagy rozsdásodik.

A gyűjtés kezdetben főleg a falu kézműves mestereinek és a bányászok eszközeiből állt össze. A tanulók gyűjtőszenvedélye, érzelmi motivációi indítottak el azon az úton, hogy helytörténeti múzeumot alapítsunk. Juhász Gyula szavai inspiráltak e munkában: „Vigyázzunk, hogy ki nem haladjanak az éneklő népek, a képíró asszonyok és a fafaragó emberek, mert az ember hal ki velük. Őrizzük, gyűjtsük, terjesszük műveiket, tanuljunk tőlük, legyen eleven lelkünk eleven része, a nép lététől el nem különült művészete, múltnak és a maradandóságnak.”

A városnak és a város iskoláinak is szellemi igénye a Helytörténtei Múzeum létrehozása, amely szerepet játszhat a helytörténeti órák megtartásában is, hiszen a történettanítás nemcsak szükséges értelmi, de érzelmi alapja is az általános iskolai történelemtanításnak, amelynek a múlt megelevenítésén kell nyugodnia. Iskolamúzeumunkat nyitottá tennénk a város iskolájában folyó történelemtanítás számára.

Programunkban szerepel külön bejáratú épület létesítése a tárgyak bemutatásához szükséges bútorzattal, továbbá a gyűjtött anyag restaurálásához a pénz megszerzése. Ennek érdekében felkéréssel fordultunk városunk lakóihoz, tanulóihoz. Hatására pénzügyi támogatást kaptunk Farkas Tibor és Vattay József önkormányzati képviselőktől 20-20.000 forint összegben. Tárgyi anyagunk bővítéséhez segítséget ajánlott fel Takács István nyugalmazott tanácselnök; egyházi jellegű forrásanyagot ígért Kocsis Attila református lelkész. Levélben fordultunk a város polgármesteréhez és a KIOSZ helyi vezetőjéhez. Pályázatot adtunk be a Lakitelek Alapítványhoz anyagi támogatás céljából. A gyűjtendő anyagok további bővítése végett levélben megkeressük a környező egyházközösségeket.

Ezúton szeretnénk megköszönni azoknak a segítségét, akik valamilyen formában felajánlásokat tettek, nemes ügyünket pártfogolják, gondjaik közé vették.

Kissné Király Piroska Dózsa György Úti Általános Iskola

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .