Nyugodj békében, Misi bácsi!

dr_benyo_mihalyÉletének 83. évében, 2015. augusztus 13-án elhunyt sokunk Misi bácsija, a szeretett körzeti orvos, dr. Benyó Mihály. A Barcikai Históriás egy régebbi miniportréjával búcsúzik tőle.

“Dr. Benyó Mihály nyugalmazott körzeti főorvos életében négy település játszott meghatározó szerepet: Békéscsaba, Szeged, Vajdácska és Kazincbarcika.

Békéscsabán született 1932. december 22-én szövőgyári szülők gyermekeként. Itt töltötte a gyermek- és ifjúkori éveit, itt érettségizett 1951-ben, és gimnazistaként a helyi Balassi Táncegyüttes tagjaként itt ismerkedett meg a néptánc szépségeivel. És itt kötött házasságot 1955-ben Kvasz Erzsébettel és itt született első leánygyermekük, Anikó aki ma a kazincbarcikai Éltes Mátyás Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Az érettségi után Szegeden az orvostudományi egyetemen tanult tovább, és 1957-ben itt avatták orvossá. Már az egyetemi évek alatt elhatározta, hogy ha végez, körzeti orvosként alkalmazza az elsajátított ismereteket. A sok kínálkozó lehetőség közül a Sárospatakhoz közeli Vajdácskát választotta. S miért éppen erre, az alföldi Békéscsabától merőben eltérő földrajzi környezetű zempléni településre esett a választása? Ebben az egyik, általa igen tisztelt és nagyrabecsült tanárának neve játszott szerepet, akit Vajda Aurélnak hívtak. Gondolta: ha a Vajda tanár úr ilyen jó ember, akkor a hasonlatos nevű falucska lakói sem lehetnek rosszak. És valóban: odaköltözésük után egy héttel már otthonosan mozogtak a dimbes-dombos fekvésű új lakóhelyük egyszerű emberei között, akik hamar a bizalmukba fogadták a Benyó családot. Vajdácskán született meg második leánygyermekük, Ágnes, aki ma pedagógusként dolgozik a kazincbarcikai Herman Ottó Általános Iskolában.

Hat év után, 1963-ban költözött a család Kazincbarcikára. A doktor úr itt folytatta a körzeti orvosi munkát. Munkahelye egy évig az E épületben (Munkácsy tér) lévő körzeti orvosi rendelőben volt, ahol dr. Gulyás Jolán kolléganőjével látták el az akkor két körzetből álló város betegeit. A város területét a Völgy parkban akkor még meglévő vasút osztotta két körzetre. Ettől a Kiserdő és Herbolya felé első rész lakói dr. Benyó Mihály, a másik rész lakói pedig a kolléganő körzetébe tartoztak. Később, ahogyan a város növekedett, és több lett az orvos is, több körzetet alakítottak ki. Területe ekkor az Építők útja–Május 1. út–Ifjúmunkás tér–Szabó Ervin út által határolt részre szűkült le, de 1991-ig két körzet betegeit gyógyította, ami napi átlagban 70-80 beteg vizsgálatát és elsődleges ellátását jelentette.

Dr. Benyó Mihály 40 évi körzeti orvosi munka után 1997. december 1-jével került nyugdíjba. Ezzel azonban nem ért véget orvosi pályafutása. Ma is dolgozik: távollévő kollégáit helyettesíti, ellátja a városi kórházban az üzemorvosi teendőket, és végzi a munkaalkalmassági vizsgálatokat – szerencsére mindmáig erőben és egészségben.

A több évtizedes praktizálása alatt sok emlékezetes esemény szem- és fültanúja volt dr. Benyó Mihály. Egy alkalommal korán reggel egy édesanya a tizenéves kislányával kereste fel, kérve, hogy vizsgálja meg a kislányt, aki az este sok kolbászt evett, és gyomorfájásra panaszkodik. A vizsgálat eredményeként a kislányt rögtön a szülészetre irányította, ahol a “gyomorrontásos” kislány nemsokára egy újszülöttet hozott a világra.

* * *

Az az eset is emlékezetes marad számára, amikor az egyik este halott személy vizsgálatához hívták. A helyszínen azonban kiderült, hogy a halottnak mondott személy még él (és még egy hétig életben volt), de a hozzátartozó előre gondoskodott a “halott” vizsgálatáról.

Az említett kettőn kívül más érdekes esetek is előfordultak, amelyek velejárói voltak a több mint 40 évi orvosi munkának.”

(1999)

One comment

  • Kocsis István

    Mindenki gyászolja!De nem sokan voltak a temetésén!? Csak Fedor Főorvos urat láttam!Kazincbarcika DÍSZPOLGÁRJA!Nekem is házi orvosom volt.És sokat segített rajtam.Lehet,hogy a nagy zivatar miatt nem jöttek el de egy ilyen megbecsült orvos megérdemelte volna ha több százan búcsúznak a temetésén!!!Csak ennyi véleményem volt.Egy volt kórházi dolgozó 13 évig!Nagyon sok emberen segített akkor még körzeti orvosként. De soha nem hallottam panaszt ellene.Mindenkinek jól tett!

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..