„Mindig a sárga úton,…”

Kismarton Zsolt írása

Kismarton Zsolt írása

„…mindig a sárga téglán!” Ez a klasszikus dal jut eszembe erről a túráról, az Óz, a nagy varázsló című filmből. 🙂 A mai túránk a kazincbarcikai sárga sáv – S – jelzésen, a nyugati hegyünk bércén fog haladni.

Először is lássuk a száraz tényeket!

4Rterkep1

A túra útvonala (Térképalap: turistautak.hu)

Távolság: 11,6 km
Szintemelkedés: 339 méter
Szintsüllyedés: 397 méter
Szintkülönbség: 736 méter

Annak idején – a 80-as években –, amikor először jártam be ezt az útvonalat – igaz, akkor még nem teljesen egyezett meg az útvonala a mostanival ‒, még nem voltak ilyen jók a jelzések felfestései, így rengeteg völgy bebarangolásával találtuk csak meg a helyes utat. Ugyan most már sokkal könnyebb dolgunk van, de a túra első 2 kilométere tartogat a számunkra nehézségeket, ezeken is átvezetem a kedves olvasót. A túra további része már könnyen teljesíthető, a széles földutat követve.

4Rterkep2

A túra szintkülönbsége (Térképalap: turistautak.hu)

1.: Gergely-kútja bmh.
2.: Kilátóhely
3.: A dédestapolcsányi P jelzés elágazása
4.: A K+ és SC jelzések csatlakozási pontja.
5.: A Kavicsos-tető alja.
6.: Bükk-tető (409 m)
7.: Szabó Suzuki, a Vécsetal-völgy bejárata bmh.

A mostani kiindulópontunk is a Gergely-kútja autóbusz-megállóhely, a Körtvélyes-bérc alatt. Szintén Tardona felé induljunk el, és ha megtaláljuk az S jelzést, most JOBBRA forduljunk! Az utunk egy kissé az Özvény-völgy felé – visszafelé – vezet, majd egy nagyobb ívben, 180 fokot fordulva meredeken emelkedni kezd. Ezen a ponton lehet megtalálni a Gergely-kutat is.

Megjegyezném, hogy a Bükkben található források vizéből csak ott érdemes inni, ahol turistajelzés jelöli – O jelzés –, vagy ahol a forrást kiépítve találjuk. Ebben az utóbbi esetben is csak akkor, ha a forráson nem látjuk a „NEM IVÓVÍZ!” feliratot!

Ettől a ponttól kezdve balra erdőt, jobbra pedig cserjést fogunk látni. Kövessük a földutat és az S jelzést! Ilyen körülmények között fogjuk elérni a bérci kilátóhelyet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Tardonára, a Nagy-fennsíkra és a Tardona-völgyére. A hely azonosítása könnyű, hiszen itt egy vadászlest is találni fogunk.

4R01

Alattunk a Tardonára vezető műút, felette a keleti hegyünk (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R02

Itt még szép földutat követünk (A háttérben a Kötvélyes-bérc.) (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R03

Kiérünk az erdőből – az Özvény-völgy felé fotózva (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R04

Ugyanarról a helyről fotózva a Körtvélyes-bérc (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R05

Picit fentebbről a Tardona-völgye és Kazincbarcika (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R06

Lassan teljesen eltűnik az erdő… (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R07

A kilátóhely vadászlessel. A háttérben a Nagy-fennsík, jobbra Tardona, alattunk pedig a Tardona-völgye (Fotó: Kismarton Zsolt)

Az ettől a ponttól kezdődő 1-1,5 km lesz a legnehezebb szakaszunk, ugyanis fiatal csemetéseken és cserjéseken fog az utunk átvezetni. Próbáljuk meg a szélesebb földutat követni, és figyelni a csemetefákra felfestett S jelzést! Sok helyen nagyon gazos lehet az út, ez ne tévesszen meg minket, ebben az esetben is keressük az S jelzést!

4R08

Bizony a fű egyes helyeken nagyon nagy lehet… (Fotó: Kismarton Zsolt)

Mint a fenti képen is jól látható, néha derékig ér a fű. A fent említett helyen szerencsére van „menekülési útvonalunk”, ha nem szeretnénk belegázolni a gazba.

4Rterkep3

Szaggatott vonallal jelölve a „menekülési út” (Térképalap: turistautak.hu)

Szerencsére ez az útvonal hamar észrevehető és könnyen követhető. (Körülbelül 100 méter a kerülő.) Innen kijutva már nincs nehéz dolgunk, ugyanis egy erdőbe jutunk. Teljesen a túránk végéig – most már – nem jelent gondot az S jelzés követése.

4R09

Végre újra erdőben… (Fotó: Kismarton Zsolt)

Most már kényelmesen gyalogolhatunk a földúton, még északra tartva. Elérjük a P jelzés csatlakozását, ahonnan hatalmas ívben, lassan kanyarodunk északkelet felé, követve a bérci utat. Itt több megjegyezni valóm is van. Először is, hogy a nyugati hegyünk „egysíkú”, azaz összefüggő, főleg tölgyesekkel benőtt. A másik az, ahol tisztást, erdőirtást vagy rétet látunk, ott biztos, hogy vadászles is van. Őket szolgálják ki ezek a területek. A harmadik, hogy itt NEM a bérci út Kazincbarcika határa, de ezt úgyis jelölni fogom.

A P jelzéssel kapcsolatban is van megjegyezni valóm: Ne keseredjünk el, ha nem látjuk meg, hiszen ez egy „partizánakció” eredménye, ráadásul már eléggé lekopott. De erről majd egy másik túra során fogok írni…

Amikor az utunk teljesen északkeleti irányba fordul, elhagyjuk Kazincbarcika területét, és már Bánhorváti hegyein gyalogolunk. Először egy nagyon szép tisztáshoz érünk, hatalmas vadászlessel. Itt egy kicsit változatosabb erdőt láthatunk. A hely érdekessége még az is, hogy ez a bánhorváti Petőfi út része! 🙂 A tisztást elhagyva nemsokára csatlakozik hozzánk Bánhorváti felől a K+ jelzés, nem sokkal később pedig a Billatáróról érkező SC jelzés is a Nagy-Lapos-bérc alatt (387 méter). Egy kicsit továbbhaladva az SC jelzés jobbra elhagyja Billatáró felé az utunkat, a K+ jelzésnek pedig ez a végpontja…

4R10

Az erdő (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R11

A hegyen a vadászleshez csalogató vadetető (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R13

Az erdő sűrűsödik, lassan elérjük a P jelzés csatlakozását (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R14

A bérci út (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R15

A bérci út. Balról érkezik a földút Bánhorváti felől (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R16

Bánhorváti, Petőfi út a vadászlessel. 🙂 (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R17

A vadászles előtti rét változatos fákkal (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R18

Már északkeletre halad a bérci út (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R19

Eresztvény környéke (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R20

Eresztvény környéke (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R21

Balról érkezik a K+ jelzés Bánhorvátiról (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R22

Hencel-fő (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R23

Visszafelé fotózva: jobbról jöttünk, balról érkezik az SC jelzés Billatáróról (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R24

Együtt a három turistajelzés (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R25

A három jelzés közös szakasza (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R26

Nagy-Lapos-bérc alja. A K+ jelzés véget ér, az SC jelzés pedig – jobbra – újra Billatáró felé veszi az irányt. Mi balra megyünk… (Fotó: Kismarton Zsolt)

Ettől a ponttól a Bükk-tetőig egyértelmű és nagyon szép az út! Erdőirtások és tölgyfák serege fogad minket. Annak nagyon örülök, hogy ez a rész nagy népszerűségnek örvend. Találkozhatunk kerékpárosokkal – még ha tilos is –, tájfutókkal és kocogókkal is. Ezen a szakaszon elhaladunk a Vidom-Parlag-bérc alatt (372 méter), a Csatorna-hegy alatt (386 méter) és a Kavicsos-tető alatt is (389 méter). A két utolsó hegytető között térünk vissza kazincbarcikai területre, és már el sem hagyjuk azt…

4R27

Útban a Vidom-Parlag-bérc felé (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R28

Nyereg a Vidom-Parlag-bérc és a Csatorna-hegy között (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R29

A Csatorna-hegy alatt (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R30

Lassan elfordulunk a Kavicsos-tető felé (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R31

A Kavicsos-tető alatt (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R32

Kilátás az Upponyi-hegységre (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R33

A Kavicsos-tető és a Bükk-tető nyerge (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R34

Ez az út már a Bükk-tetőre vezet! (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R35

A Bükk-tető. (409 méter) (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R36

A Bükk-tető. (409 méter) (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R37

A Bükk-tető. (409 méter) (Fotó: Kismarton Zsolt)

Én még a régi magassági értéket adtam meg a Bükk-tetőnél, de az új keletű térképeken már 412 méter szerepel. Akár így, akár úgy, ez Kazincbarcika legmagasabb pontja. Az 1962-es turistakalauz még kilátót jelez ezen a helyen – akkor még turistajelzés nem vezetett erre ‒, az 1970-es már csak geodéziai kiszögellést, az 1977-es pedig már meg sem említi a tornyot. Nem ártana újra egy kilátót létesíteni, hiszen még így is – a nagyra növő fák között ‒ látszik, hogy nagyon szép kilátópontja lehetne Kazincbarcikának.

Folytatva utunkat az S jelzésen, a Bükk-tető alatt ‒ ahol a Nagybarcáról érkező SN jelzés belénk csatlakozik – jobbra fordulunk. Ezt a szakaszt már érintettük a történelmi túra folyamán – igaz, fordított irányban –, itt erről már nem írok bővebben. Lassan elérjük a sorompót, majd megjelennek a Vécsetal-völgy feletti víkendházak is. Egy éles bal kanyar után lemegyünk a hegyről, majd jobbra fordulva elérjük a Tardonai utat, kirándulásunk végállomását.

4R38

Balról jöttünk. Itt csatlakozik belénk a nagybarcai SN jelzés (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R39

Onnan érkeztünk… (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R40

Irány a vécsetali víkendházak! (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R41

Erdőrészlet a Vécsetal felett (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R42

Bevágás a Vécsetal felé vezető úton (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R43

A vécsetali víkendházak. Szemben a keleti hegyünk (Fotó: Kismarton Zsolt)

4R44

Itt jobbra fordulunk! Ki is érünk a Tardonai útra… (Fotó: Kismarton Zsolt)

Gondolom, a fotókon jól látszik, hogy az összes ősszel készült – 2013-ban ‒, de ez ne zavarjon meg senkit, ez a túra is hatalmas élményt fog nyújtani azoknak, akik veszik a fáradságot, hogy bejárják!

One comment

  • Székelyföldi Gábor

    A Gergely-kútra 3-4 éve én öntöttem új beton tetőt, mellette készítettem forrás foglalást, műanyag cső kivezetéssel. Akkor barátokkal rendbe tettük a környékét, azóta mivel kevesen járnak arra, elhanyagolt. Érdemes lenne rendbe tenni! A Bükk-tetőn lévő kilátó már nekem is eszembe jutott, támogatnám én is a kezdeményezést!

    Üdvözlettel:
    Székelyföldi Gábor

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..