A Kazincbarcikai Vegyipari Technikum évkönyve

Gazdag tartalommal jelent meg a Kazincbarcikai Vegyipari Technikum első évkönyve. Lini István, technikumi igazgató írt az évkönyvben rövid bevezetőt, hangsúlyozva benne, hogy az évkönyvet emléknek, útravalónak is szánták a technikumtól búcsúzó tanítványok számára. Ugyanis az elmúlt tanévben tartottak először képesítő vizsgát.

Az iskola megindulásától — 1956 szeptembertől — eltelt négy évet az új iskola első szakaszának tekinthetjük. Az elmúlt négy év és a képesítő vizsga tapasztalatai lehetőséget adtak, hogy az iskola egyéni törekvéseinek eredményeit mérlegeljék, s új elhatározásokkal, célkitűzésekkel tervezhessék meg oktató-nevelő munkájuk további javítását, fejlesztését.

Az évkönyv belsejében „Négy év rövid története” címmel ugyancsak Lini István ír visszapillantást az iskola történetére, majd statisztikai táblázatokon mutat ja be az iskolai létszám és tanulmányi eredmények alakulását, az iskolai felszerelés gyarapodását az elmúlt négy évben. Ezt a technikum jelenlegi tantestületének bemutatása követi, majd táblázatokon láthatjuk az iskola növendékeinek az egyes tantárgyakban elért tanulmányi eredményeit. Részletes statisztika foglalja össze az elmúlt tanévet, később a képesítő vizsgát tett tanulókkal ismerkedhetünk. Hasonló felosztásban ismerteti az évkönyv a dolgozók vegyipari technikumát is.

A további részekben értékes tanulmányokat, cikkeket olvashatunk, részben az iskola életéből, részben olyan tudományos értékű közleményeket, amelyek messze túlterjednek a technikum körén. Az első képesítő vizsgáról Cornides István tanár írását olvashatjuk. Szekeres Gábor szakfelügyelő a technikum ellenőrzése közben észlelt tapasztalatait írja meg egy másik cikkben. Az iskola erkölcsi, politikai, világnézeti nevelésének vonásairól, valamint, az iskolai KISZ-szervezet életéről Lini István igazgató számol be. Cornides lstván tanár az iskola tanárainak és oktató munkájának az iparral való kapcsolatáról értekezik. Ismerteti az könyv a továbbiakban a technikum tanárainak az elmúlt tanévben készült tudományos dolgozatait, köztük nem egy igen jelentős, nagy értékű, tudományos értekezést. Ugyancsak közli a tanulók dolgozatait. Értékes cikket olvashatunk Bencz Győző műhelyfőnök és Törőcsik Imre mérnöktanár tollából „A technológiai gyakorlatok egyéves mérlege” címmel.

A Kazincbarcikai Vegyipari Technikum évkönyvét – mint eme jó hagyomány feltámasztásának első jelét a megyénkben – örömmel üdvözöljük.

(bm)

Észak-Magyarország, 1960. november 23.

(A bm szignó Benedek Miklós újságíróé, aki rengeteg értékes cikket, tudósítást írt a megyei napilapba Kazincbarcikáról az 50-es évektől kezdődően egészen a 70-es évek végéig – A szerk.)

A kiemelt fotó: Irinyi János Vegyipari Technikum – képeslap, ára: 1,20 Ft (Tóth Gabriella – KDK fotó) Az épületet e cikk megjelenése után közel egy évvel, 1961. november 6-án adták át.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .