Tündérdekor: Koszta Judit inspiráló virágkölteményei

Kálmánné Katalin írása

Sokszor felmerül a kérdés, hogyan vihetnénk be a lakásba kedvenc kerti virágainkat. Sajnos a kerti virágok nagy része nem alkalmas szobai nevelésre, de a különleges, magas minőségű selyemvirágokból készült kompozíciókkal becsempészhetünk egy darabot a kertből a lakásba.

Az érdeklődő közönség ezekből láthatott ízelítőt Koszta Judit virágkötő minikiállításán, melyet az Újkazinci Baráti Kör rendezett 2020. március 10-én.

Két rendkívül fergeteges hangulatú, mozgalmas rendezvényen van túl a társaság és baráti köre, ezt követően most egy kellemes, lágy, szívet melengető csodákat bemutató kiállítással folytatjuk a programunkat – mondta bevezetőjében Szalainé Szatmári Katalin, a rendezvény háziasszonya, az amatőr alkotó beszélgetőpartnere.

Koszta Judit foglalkozása egészen messze áll a virágkötészettől. Egészségügyi vonalon tanult, majd hosszú ideig kereskedelemben dolgozott, most pedig visszatért az egészségügy területére, de gazdasági vonalon tevékenykedik a Kazincbarcikai Kórházban.

‒ Hogyan kezdődött az alkotómunka?

‒ Mindig is szerettem a szép és igényes díszeket, tárgyakat és csodálattal tekintettem a kézműves termékekre, melyek az alkotóik keze munkáját dicsérik. A kezdet 2016-ban volt, amikor elveszítettem az édesapámat. Mindenszentek közeledtével azon gondolkoztam mit is vigyek majd a sírjára. Valami egyedi, szívből jövő, az érzéseimet kifejező díszre gondoltam. Ekkor jött az ötlet, hogy majd én elkészítem. A dísz elkészült, majd jöttek a karácsonyi, tavaszi díszek otthonra és ajándékba. Készültek asztali díszek, ajtódíszek, kis fácskák, melyek nagy sikert arattak. Az ismerőseim, barátaim, akik látták mindezt, többször mondták, hogy ezzel kellene foglalkoznom, mert szerintük, szépek, ízlésesek. Egy ideig hezitáltam, aztán úgy éreztem, hogy igen, ezzel is kellene foglalkoznom, hiszen ez nekem belülről jön, szívvel-lélekkel készítem a díszeket, és mindez örömöt okoz.

‒ A csokrok visszatükrözik alkotójuk fantáziáját, érzelemvilágát, egyéniségét. Honnan jönnek az ötletek?

‒ Többsége saját elképzelés, de böngészem a szakirodalmat, interneten a szakoldalakat, kreatív csoportokat. Ismereteim és tudásom fejlesztése céljából 2019-ben elvégezetem egy virágkötő-tanfolyamot, ahol nagyon sok új ismeretre tettem szert. Vannak olyan időszakok, amikor kicsit nehezebben megy az ötletelés, de olyankor mindig kapok segítséget… háttérben van a megfelelő támogatás, amit a lányomtól és a páromtól kapok. Nagyon sokat köszönhetek nekik.

‒ Látunk esküvői kiegészítőket, a már egyre népszerűbb dobócsokrokat, lakásdíszeket, kopogtatókat, ajtódíszeket és egyéb dísztárgyakat. Mi a kedvence?

‒ Igazából mindent szeretek készíteni, és bármilyen új ötletre, gondolatra nyitott vagyok. Ez több mint hobbi. Örömet okoz, mindig jó kedvű vagyok, ha készítem. Az utóbbi időben nagyon sok menyasszonyi csokrot és kiegészítőket készítek. Nagyon szeretem őket, ezekből most többet is hoztam, de a közelmúltban részt vettem a Kocka PUB és Ételbárban megrendezett nagy sikerű Esküvő kiállításon, ahol a gasztronómia találkozott a művészettel. Az ellátogatók a mesebeli ruháktól kezdve a különböző dekorációig, kellékekig, szebbnél szebb dolgok között csemegézhettek. A menyasszonyi csokorra különösen nagy figyelmet fordítok, nem csak a kinézetét illetően, hanem a tartósságára is. Az esküvői fotózásokon a menyasszony kezében van, ezért legalább olyan tökéletesnek kell lennie, mint a menyasszony ruhájának, sminkjének, frizurájának. Bár én csak selyemvirágokkal dolgozom, de ezek manapság már annyira élethűek, hogy csodásabbnál csodásabb csokrokat lehet kötni belőlük. Sokan gondolják úgy, hogy a selyemvirágcsokor legalább megmarad és örök emlék.

‒ Tervei?

‒ Álmom egy saját üzlet. A megfelelő hivatalos ügyek intézése után létrehoztam a Facebookon a Tündérdekor by KJ elnevezésű oldalamat, ahova feltöltögettem az általam készített díszeket. Nagy örömömre sikert aratott, és egyre többen kerestek meg hogy készítsek ezt, azt, és hogy az elképzeléseiket megvalósítsam. Hatalmas öröm és boldogság számomra, amikor valaki úgy hív fel, hogy nincs konkrét elképzelése, de szeretne alkalomra, mondjuk névnapra valamit, és rám bízza. Azt gondolom, hogy ez a bizalom nagyon fontos építőköve a munkámnak.

A virágkötészet rendkívül kreatív tevékenység, mely egyedi kompozíciókat alkot. Képes környezetünket pár alkotással megváltoztatni, valóságos oázist létrehozva. Ezen kívül az éppen aktuális ünnepek hangulatát emelni. Közeleg a húsvét, ötleteket és inspirációt is adhat nekünk Koszta Judit, és akár kedvet kaphatunk az egyedi alkotásra is.

Fotók: Gál Gábor

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .