Okosodnak a nagyszülők Kazincbarcikán

Kálmánné Katalin írása

Az idősebb korosztály 15 fős csapata sikeresen elsajátította az alapokat és eredményesen vizsgázott a „Digitális szakadék csökkentése” elnevezésű programban a Táncsics Művelődési Házban.

A „Digitális szakadék csökkentése” elnevezésű projekt a számítógép-használói alapkompetenciák fejlesztésére jött létre az állam által támogatott képzések keretében. A program konkrét célja, hogy a résztvevő tudja használni az infokommunikációs eszközét (számítógép, tablet, notebook, okostelefon). A jelentkezők díjmentesen vehetnek részt a képzés(ek)en. Az oktató cég által biztosított tableten megtanulhatják az informatikai alapokat. A képzési programok gyakorlatorientáltak, így tulajdonképpen mindenki számára elsajátíthatók.

A lelkes 15 fős kazincbarcikai csapat ezen lehetőségeket kihasználva jelentkezett, és ült az „iskolapadba”, hogy Ágoston Katalin informatikus segítségével elsajátítsa a kommunikáció új formáinak alapjait. Megtanulták az érintőképernyős készülék használatát, az eszközök jelzéseit, a hangfelvétel-készítő alkalmazás használatát, különböző mentési műveletek végeztek, megismerkedtek az ügyfélkapuval, megtanulták, hogyan lehet az infokommunikációs eszközökkel ügyintézést végezni otthonról, valamint a Google Maps segítségével barangoltak, figyelmet fordítva a biztonságos internetezésre, a személyes adatok védelmére. Sok érdekes dolgot láttak, hallottak, tanultak, mert volt céljuk, és nem utolsósorban koruk ellenére motiválta őket a tanulás öröme.

A képzést a Felsőbarcikáért Alapítvány támogatta, az oktatásra a Táncsics Művelődési Házban került sor.

„Okosodnak a nagyik, nagypapik? Ahogy vesszük! Szellemiségükben aktív hölgyeket es urakat ismertem meg, akik fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel vágtak bele a digitális eszközök felfedezésébe. Bár az okostelefonok világa már láthatóan nem nehézség az Újkazinci Baráti Kör társaságnak. De a közös tanulás és a felfedezés izgalma kölcsönös volt, rám is átragadt a lelkesedés. Nagyon örülök, hogy megismerhettem a csipetcsapatot, bízom benne, hogy még fogunk találkozni” – foglalta össze tapasztalatait az oktató, Ágoston Katalin.

A hallgatók közül Kállai Sándor az 58 évével a fiatalabb korosztályhoz tartozik, és talán az egyik leglelkesebb tanuló volt. Kíváncsi voltam, hogy őt mi motiválta a tanulásra.

„Egyszerű, meg akartam tanulni az okostelefonok, -eszközök használatát, mert már restellem, hogy a legkisebb unokánk is mindenféle telefonon, számítógépen az alkalmazásokat profi módon kezeli, használja. Korábban nem érdekelt, nem is foglalkoztam vele, okostelefonom sincs. Ennek is oka volt. Valamikor a Commodore 64 világában játékfüggő lettem. Aztán abbahagytam, és megfogadtam, soha nem fogok számítógépezni, és nem is érdekelt. Tehát én még leragadtam a Commodore számítógépeknél.

Másik oka pedig valóban a tanulási vágy volt. Munkahelyemen egy kínai vendégmunkással dolgoztam, és minden gond nélkül kommunikálni tudtunk az okostelefonjával, amelyen fordítóprogramot használt. Kínairól magyarra és fordítva, nagyon jól megértettük egymást, és motivált, hogy már nekem is meg kell ismerkedni, meg kell tanulni ezen eszközök használatát, és véletlenül kapóra jött ez a tanfolyam. Nagyon örülök ennek a lehetőségnek. Rendkívül remek oktatónk volt, nagyon pozitív, emberközeli, az oktatása valóban iskolás módon, érthető volt, annyiszor magyarázta, mutatta meg az alkalmazást, míg meg nem értettük. Csak köszönni tudjuk neki. Hasonlóan rendkívüliek voltak a társak is. Igazi társasági, kellemes légkörben tanultunk, sajnálom, hogy vége lett. Várom a következő tanfolyamot, és már lesz okostelefonon is” ‒ mondta Kállai Sándor.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .