„…merj felnőttként is játszani!” – újra megtelt a küzdőtér a szeniorok sportkavalkádján

Kálmánné Katalin írása

Immár negyedik éve, hogy az Újkazinci Baráti Kör megrendezi a Senior Sport Kavalkád nevet viselő szépkorúak sportnapját. „…merj felnőttként is játszani! Fantázia és képzelet, ez kell, hogy korod elfelejtsd! „ Ezzel az Aranyosi Ervin-mottóval vette kezdetét 2020. február 28-án a rendezvény, mely ismét a Don Bosco Sportcsarnokban került megrendezésre, és újra megtelt a küzdőtér vidám emberekkel.

„Alberttelep, Múcsony, Rudolftelep, Tardona, Sajókaza nyugdíjasklubjai, hazai pályáról az Idővár Kulturális Nyugdíjas Klub, az Ideál Népfőiskola, a Felsőbarcikáért Alapítvány, a kórház csapata, valamint a város szenior női sportolói és természetesen a vendéglátó Újkazinci Baráti Kör vett részt. A sportversenyre 12 csapat 192 versenyzővel nevezett, ám sajnos az aktuális járványok miatt három csapat és több benevezett résztvevő is távol maradt. A versenyek lebonyolításában a kazincbarcikai sportéletet meghatározó személyiségei voltak a segítségünkre: Révész Sándorné Kovács Mária, a KVSE kézilabdarekordere és NB II-es gólkirálya, Szalai Györgyné kézilabdakapus és Kukta Gyuláné, Pátrovics Géza súlyemelő, Kónya Lajos birkózó és Tóth János sakkozó. Pályára léptek a labdarúgás kiemelkedői egyéniségei is, mint Lipcsei Imre, Májer Zoltán, Tóth Bertalan, Kálmán Vilmos, Harnócz Róbert, Kőrösi Gábor, Örkényi József, valamint Tóth Árpádné Rakaczki Ilona, a Numero Üzletlánc tulajdonosa” – mondta a szervezők képviselője.

A csapatok farsangi jelmezbe öltözve, vidám csasztuskákkal vonultak fel a küzdőtérre, ahol először Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, kiemelve, hogy a sport kavalkád az elmúlt évek során térségünk kiemelkedő sporteseményévé vált. Ezt követően dr. Sallai István rendőr alezredes, vizsgálati osztályvezető, kapitányságvezető-helyettes balesetmentes, vidám sportolást kívánva, elismeréssel beszélt az Újkazinci Baráti Körrel évek óta tartó jó kapcsolatukról, együttműködésükről. Kovács László önkormányzati tanácsadó üdvözlőbeszédét követően a Don Bosco Sportközpont igazgatója, Szabó Zsolt nyitotta meg a rendezvényt.

A program első részében a rendőrkapitányság által összeállított szellemi vetélkedőre került sor. A gyakorlati kódfejtő verseny mellett személy- és vagyonvédelmi, KRESZ- és közlekedésbiztonsági feladatok is szerepeltek. Az eredményhirdetést követően Kukta Gyuláné irányításával közös zenés bemelegítő torna következett, majd kezdetét vette a sportos, mozgásos feladatokból összeállított megmérettetés, kifejezetten a szépkorúakra szabott mozgásformával. Ezek többsége a vidámságot fokozó ügyességi feladatok, sor- és váltóversenyek, labdajátékok, célzó- és dobójátékok voltak, de sportos jellegű puzzle és totó is bekerült a feladványok közé. Természetesen nem maradt el a közkedvelt táncverseny és az örömtánc sem.

Szabadon választott programként ki lehetett próbálni a Don Bosco Sportközpont valamennyi sporteszközét, többek között lehetett bowlingozni, asztaliteniszezni, csocsózni, fallabdázni, valamint az Egri Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetség sportágválasztó kiállításán bemutatott sporteszközeit is, melyek közül a segway volt a legkedveltebb.

A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. dolgozói azon túl, hogy részt vettek a versenyekben, a testi-lelki-szellemi felfrissülés érdekében az aktivitások mellett szűrővizsgálatokkal, életmód-tanácsadással várták a rendezvényre érkezőket. A program ideje alatt különböző ingyenes szűrővizsgálatokon lehetett részt venni, amelyre a vártnál jóval nagyobb érdeklődés mutatkozott.

Miden csapat elismerésben részesült, és az értékelést követően a nap a szokásos vendéglátással zárult, viszont a sportos eseménysorozatoknak ezzel még nincs vége. Hamarosan sor kerül az Újkazinci Baráti Kör „Évszakok” elnevezésű tekeverseny-sorozat következő fordulójára, valamint Czakó Tivadar, Tardona polgármestere április 17.-re az Egri Szabadidős és Munkahelyi Sportszövetséggel közösen megrendezésre kerülő szabadtéri élménysportnapra hívta a csapatokat, amelyre a festői szépségű Tardonán kerül sor. Tervek szerint a sportprogramok között fog szerepelni a segwayverseny, buborékfoci, íjharc, lézerharc, soft-csúzli, és a nap tábortűzzel, szalonnasütéssel zárulna.

A szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani a rendezvény támogatóinak, a fentebb említetteken kívül: Kazincbarcika Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának, Sajó Attilának, dr. Walid Salhának, az ÉRV Zrt.-nek, a K&H Banknak, a Vekni Kft.-nek, a BRTV-nek és a Barcikai Históriásnak.

Fotók: Zólyomi Sándorné

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .